SAI KÕVASTI MUDIDA: Ilmajäämine olümpiapiletist ja sinine silmaalune ei rikkunud Valeri Nikitin head tuju.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. märts 2004, 00:00

Valeri Nikitin: «Ütlen ausalt, et väsisin ära.»

Kreeka-rooma maadluse olümpia valikturniiril Novi Sadis esimesena Ateena-piletist ilma jäänud Valeri Nikitin tunnistas ausalt, et väsis otsustavaks matšiks. «Kuus maadlust kahe päevaga läks liiale,» ütles Nikitin eile Tallinna lennujaamas.

Poolakas Radoslav Truszkowski tegi viienda koha mat-šis Nikitini vastu otsustava võtte lisaajal ristihaardest. «Sain loosiga soodsama haarde, ent sel juhul tuleb minuti jooksul võte sooritada. Muidu läheb punkt vastasele. Jäi 12 sekundit, pidin riskima, ning lasin tal võtte teha. Elu on näidanud, et kaitsjal on taolises olukorras lihtsam,» pajatas Nikitin.

Ameeriklane heitis Nikitini kohtunikelauale

Pärast alagrupi võitmist pidi Nikitin kaheksa hulka pääsuks maadlema ameeriklase Christian Darryliga, kuid tema viimane vastane oli selles ringis vaba ja pidas seega ühe matši vähem.

Nikitin alistas Darryli, kuid võit läks kalliks maksma. «Ameeriklane, kuradi oinas, tegi võtte pärast vilet. Heitis mu üle mati kohtunikelauale, kust lendasin esimese tribüünireani,» kurtis Nikitin.

Lennujaamas paistis ka Nikitini sinine silmaalune. «Hispaanlane lõi. Sai vihaseks ja küttis. Üldse sain kõvasti mudida, olid ägedad matšid. Nüüd pean puhkama ja luud-kondid terveks ravima,» ütles Nikitin.

Eesti koondise peatreener Henn Põlluste sarjas samuti USA maadlejat: «Ameeriklased on tuntud üliagressiivse stiili poolest. See tegi Valeri seljale haiget, aga järgmine matš tuli 20 minuti pärast. Hea, et Soome arst aitas, meil endil pole hooldemeeskonda nagu suusatajatel.»

«Kaotusi enda sees kandes ei jõua kuhugi.»

Põlluste sõnul valitses vanasti seadus, et üle kolme matši päevas ei tohi maadelda, Nikitinil tuli Novi Sadis teisel päeval neli korda matile astuda. «Eks nad tahavad reegleid muuta ja võistluse kiiremini läbi saada. Aga Valeri oli otsustavaks heitluseks tühi,» lisas Põlluste.

Neli aastat tagasi pääses Nikitin Sydney olümpiale n.-ö. kaheteistkümnendal tunnil, nüüd on tal võimalus tempu korrata – viimane valikvõistlus peetakse märtsi teisel nädalavahetusel Taškendis.

«Tugevaid rivaale pole palju jäänud, kuid nendega võib juba alagrupis kokku sattuda. Novi Sadis oli loos õiglane, paigutas soosikud erinevatesse gruppidesse,» ütles Nikitin. «Muidugi on mul reaalsed šansid edasi pääseda, kuid üks viga võib karmilt kätte maksta. Parandamise võimalust ei jää.»

Kahel jõuproovil olümpiakohast napilt ilma jäänud Nikitin ei põe ebaõnnestumisi: «Kaotusi enda sees kandes ei jõuaks kuhugi. Kui jään Ateenast kõrvale... järelikult oli oma viga. Hooaja teen igal juhul lõpuni.»

Nikitin sõidab Taškenti kaks päeva enne turniiri, ületada tuleb neli tundi ajavahet. «Meie aja järgi kell kaks öösel tuleks ärgata ja kell viis matile minna. Kuid parem kodus puhata, varem tõusta ja ajavahega harjuda. Mis ma ikka ennast küpsetan! Teooria järgi tuleks neljatunnise ajavahe korral neli päeva varem kohale minna, kuid praktika on teine asi,» naeris Nikitin lõbusalt.

Press ja Proovel saavad uue võimaluse

«Läksime Novi Sadi plaaniga vähemalt üks olümpiakoht hankida,» ütles maadluskoondise peatreener Henn Põlluste . «Eesmärk jäi täitmata, kuid kõik maadlesid võimete piires.»

Treener pidi eile otsustama, kas Kristjan Press (-66 kg) ja Toomas Proovel (-96 kg) saavad Taškendis uue võimaluse Ateena-piletit hankida või tuleks eelistada nende kaalu koduseid rivaale – vastavalt Olari Suisleppa ja Richard Karelsoni. Põlluste valik langes Pressile ja Proovelile. «Vahetus õigustanuks end juhul, kui keegi Novi Sadis põrunuks. Ent mõlemad said ühe võidu, Press jäi vaid 4:7 alla teiseks tulnud Iraani maadlejale. Proovel kaotas taktikalist laadi vigade tõttu,» põhjendas Põlluste.

Taškendis maadleb ka raskekaallane Helger Hallik.