TÄNA KUU AEGA TAGASI: Siin ületab Kärt Siilats Jumping Galal 1.88. Hiljem kiidab ta enesetunde nii heaks, et tahaks veel võistelda.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
25. märts 2004, 00:00

Kärt Siilats murdis jala

Eesti kõrgushüpperekordi omanik Kärt Siilats murdis treeningul tõukejala pöialabaluu ja lõhkus hüppeliigese sidemed. Teda opereerinud doktor Ants Kass kardab, et paranemine võtab palju aega, ent tunnustab patsiendi usku olümpiahüpete võimalikkusse.

«Tegin tavalist trenni, ühel jalal sügavushüppeid,» kirjeldas Kärt Siilats Eesti Kergejõustikuliidu pressiteates möödunud neljapäeval Audentese saalis toimunut. «Kast, millele hüppasin, nihkus paigast ning ma maandusin õnnetult tõukejala pöiale.»

«Kärt vigastas ennast väga pika treeningu lõpul üleväsinuna. Praegu tuleb ta alles šokist välja ning tahab hingerahu,» ütles ema Krista Siilats, võttes endale nendeks päevadeks tütre pressiesindaja kohustused.

Doktor muretseb pigem sidemete pärast

«Tegemist on pöialabaluu keskosa spiraalse ehk pika pinnaga murruga,» selgitas ortopeed doktor Kass.

«Tavainimest ei pruugiks ehk lõigata, kuid sportlasel on ju alati kiire, ta vajab agressiivset ravi.»

Nii kinnitas doktor Kass labaluu kahe titaankruviga – need olid peenikesed, kahemillimeetrise läbimõõduga kruvid, mida tavaliselt kasutatakse käe fikseerimisel. Ta loodab, et luu paranemine kulgeb hästi, ning on mures pigem sidemete pärast.

«Ülemise hüppeliigese kapsel oli päris puru, kontsluu vaatas vastu,» rääkis doktor. «Eks sidegi kasvaks nõndasama kinni, aga kui jalg kord lahti oli, tegime sellegi korda.»

Sportlane püüdleb ikkagi olümpiale

Kergejõustikuliidu pressiteate kohaselt üritab Siilats «vaatamata arstide pessimistlikele prognoosidele edasise võistlemise osas praegust sportlikku vormi säilitada ja võistlustel osaleda».

«Õige, sport on ju sportlasele nagu kõrtsiminek – kõik lähevad osalema, mitte pealt vaatama!» tunnustas doktor Kass omasel optimistlikul moel atleedi eneseusku.

«Mina, jah, olen veidi pessimist. Tean, et just sidemete paranemine võtab aega, ja just kõrgushüpe on haigele jalale raske. Tean, et tegemist on tõukejalaga – lähed vihmase ilmaga õigest trajektoorist veidigi kõrvale... Aga lõikus on tehtud ja eriti kõva motivatsiooniga võib sportlane suuta mida tahes.»

«Operatsiooniarst on skeptiline, ent taastusraviarst Egle Seppo arvab, et kui Kärt suudab praeguse väga hea treenituse säilitada, pole olümpia veel võimatu,» sõnas Krista Siilats.

«Sel eesmärgil treenib Kärt juba praegu kolm tundi päevas koos hooldusarstidega. Igatahes loodab ta, et võib veel tänavusel suvel kõrgele hüpata, kuid kindel ei saa selles mingil juhul olla enne mitme kuu möödumist.»

Olümpianorm 1.92 tuleks ületada hiljemalt augusti alguses

Kõrgushüppaja Kärt Siilats kerkis viie aasta tagusel MMil Sevillas 1.89ni, ent järgnenud ülikooliaastail tippmarki ei uuendanud. Mullu tuli nii hallist kui ka staadionilt Eesti rekord 1.90, tänavune miinimumplaan oli olümpiamängude B-norm 1.92.Kuu aega tagasi ületas Siilats Tallinnas Jumping Galal suure varuga 1.88, ründas lootusrikkalt ka kõrgust 1.91 ja rääkis, et tal polnud sisehooajaks suuri plaane: «Treeningutel teen tugevat tööd, et suvel hästi hüpata. Tänasest jäi aga hea tunne sisse, kui tekib võimalus kusagil võistelda, tasuks veel proovida.»

Et osaleda Ateena olümpial, tuleb norm täita hiljemalt 1.-2. augustil toimuvatel Eesti meistrivõistlustel – nii otsustas äsja kergejõustikuliidu juhatus.

Eile arvas alaliidu peasekretär Erik Pallase, et kui Siilats peaks normi täitma 3. ja 12. augusti vahel, võib Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee tema koondisse arvamisel erandi teha.