VÕIDU POOLE: Martin Müürseppa proovib pidurdada Andre Hutson, kuid eestlase jaoks nii kaunil laupäeval peavad vastased end tema ees võimetuks tunnistama.
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
26. aprill 2004, 00:00

Müürsepp võitis Euroliiga. Ta nimetati finaali parimaks!

«Kui meeskond mängiks alati nii hästi ja meil oleks sellised liidrid nagu Martin Müürsepp ja Saulius Štombergas, suudaksime võita iga vastast,» sõnas Kaasani Uniksi korvpallimeeskonna peatreener Stanislav Jerjomin pärast FIBA Euroliiga võidukat finaali.

Kui Uniksi kapten Martin Müürsepp võidukarika pea kohale tõstis, tekitasid Kaasani korvpallihalli kogunenud 7000 pealtvaataja vaimustusehõisked kõrvulukustava lärmi. Laest langesid kuldsed litrikesed ja väljaku otstesse tekitati miniatuursed ilutulestikud.

Lärm oli nii tugev, et Müürsepp ei kuulnud õieti sedagi, et ta valiti finaalturniiri parimaks mängijaks. «Midagi hüüti, aga melu oli nii suur, et ma ei saanud aru,» tunnistas Müürsepp. Millegipärast ei kaasnenud tiitliga ühtegi auhinda.

«Tundsin, et täna läheb!»

Finaali Uniks - Maroussi eel ütles Jerjomin, et loodab Müürsepa peale just tähtsates mängudes. Eestlane täitiski treeneri lootused, visates 22 punkti. Ta tabas kõik neli kolmest ja eksis vaid ühel korvialusel viskel. Lisaks hiilgas ta kaitses.

«Kui esimene kolmene tabas, tundsin, et täna läheb – nii hea oli visata. Kahju ainult, et see üks vise mööda läks,» lausus Müürsepp.

Mängu eel arvasid Müürsepp ja Jerjomin, et Maroussi jõulise kaitse murdmisega tekib suuri probleeme. Mäng näitas, et sellega saadi hästi hakkama, hoopis Kreeka klubi põrkus vastu Uniksi tihedat kaitsemüüri.

«Abistasime üksteist väga hästi, kohati tundus, et isegi liiga palju,» arvas Müürsepp.

Müürsepp lahkus aplausi saatel

Uniks ei andnud kogu mängu jooksul Maroussile väiksematki võiduvõimalust. Viimast korda põlesid tablool viiginumbrid 9:9. Müürsepa kiirrünnak ja Štombergase kolmene viisid Uniksi lõplikult ette, esimesele veerandajale pani punkti Valentin Kubrakovi kolmene – 30:16.

Vahe püsis sama suurena ka teisel ja kolmandal veerandajal. Otsustavalt rebiti ette neljanda veerandaja alguses. Pärast Müürsepa vaheltlõiget lõpetas Kubrakov kiirrünnaku, seisuks 67:48.

Müürsepp teenis kohe pärast seda viienda vea ja tänulik publik saatis ta aplausitormiga pingile. Sisuliselt oli Kreeka klubi vastupanu juba murtud.

«Neljanda veerandaja alguses tundsin – see on meie mäng. Kaotada pole enam võimalik. Kõik, kes platsil käisid, olid mängus sees,» kiitis Jerjomin. Viimastel minutitel saatis Uniksi treener platsile ka need mehed, kes enamuse ajast varumeestepinki nühivad. Noorte kaaslaste tegutsemist jälgides pidasid mängu kangelased juba platsi servas rõõmupidu.

«Uniks oli rünnakul nii hea, et me kaotasime mängu üle kontrolli. Lisaks viskasime ise palju mööda, see tekitas veelgi suurema ebakindluse,» arutles Maroussi peatreener Panagiotis Yannakis. «Vaatamata kaotusele olen rahul, meie jaoks on see esimene aasta, kui püüame midagi saavutada. Uniks on käinud suurt teed juba mitu hooaega.

Peatreener pühendas võidu Kaasani linnale

Värsket võitu ei osanud 2000. aastal Ateena AEKga Saporta karikasarja esikohta tähistanud Müürsepp saavutuste pingeritta sobitada: «Olen juba korra Euroopa karikasarja võitnud ja olnud esimene erinevate riikide karikasarjades. Pealegi ei vaeva ma pead selliste asjade peale mõtlemisega.»

Müürsepa karjääri ühte eredamat oli Kaasanisse vaatama sõitnud ka kolm eestlasest fänni.

Venemaa ajakirjanikud uurisid, kas Müürsepp oleks huvitatud karjääri lõpuni Venemaal mängimisest. Eesti parim korvpallur vastas endale omaselt: «See oleks ju tore, aga tegelikult pole ma sellele veel mõelnud.»

Jerjomin pühendas võidu Kaasani linnale: «See, kuidas siin korvpalli toetatakse, on imeline. Võit on auga välja teenitud.»

Uniks täitis alles miinimumeesmärgi

Euroliiga võiduga täitis Kaasani Uniks hooaja eel püstitatud miinimumeesmärgi. Ühtlasi tähendas edu, et ilmselt jätkab Stanislav Jerjomin peatreenerina ka järgmisel hooajal.

Kohalikke olusid tundva mehena jäi ta siiski ettevaatlikuks: «Tunnen meie klubi presidenti väga hästi. Täna on tal võidu üle hea meel, aga kui peaksime Venemaa meistrivõistluste poolfinaalis kaotama, võib kõik kiiresti muutuda. Hooaeg pole ju veel lõppenud. Juba homme tuleb võit unustada ja hakata uuteks tähtsateks mängudeks valmistuma.»

Pühapäeval ja esmaspäeval lubas Jerjomin hoolealustel siiski puhata.

Jerjomin pahvis võidusigarit

Pärast mängu riietusruumi jõudes tänas Kaasani Uniksi peatreener Stanislav Jerjomin pallureid mehise võitluse eest, astus keset ruumi ja läitis sigari. Rahuloleva ilmega puhus ta suitsu lakke – suur töö oli tehtud.

Uniksi kapten Martin Müürsepp ei saanud riietusruumi peole kauaks jääda, mõne hetke pärast viidi ta ainsa mängijana dopingukontrolli. Eestlane pääses sealt kerge vaevaga: «Jõin ühe õlle, rohkemaks polnud vajadust,» muheles ta.