VABAD AGENDID: TTÜ/A.Le Coqi meeskonda eeloleval hooajal meistriliiga väljakul ei näe. Aga A.Le Coqi tantsutüdrukuid?Foto: Kalev Lilleorg
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
7. mai 2004, 00:00

Hüvasti, TTÜ/A.Le Coq!

TTÜ/A.Le Coqi korvpalliklubi suurtoetajad teatasid eile, et aastaid kohalike tippude sekka kuulunud meeskond ei osale järgmisel hooajal rahaliste raskuste tõttu Eesti meistriliigas.

«Me polnud nõus jätkama nii, et eelarve pole täis, riskides poole hooaja peal võlgu jäämisega nagu mõni teine klubi,» kommenteeris A.Le Coqi õlut tootva Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop SL Õhtulehele.

Kuigi veel 16. aprillil kinnitasid sponsorid, et meeskond jätkab senise tegevjuhi Andres Eesmaa detsembris toimunud enesetapust hoolimata senises koosluses, kerkisid nädal tagasi klubi kohale tumedad pilved, kui Tallinna Tehnikaülikool teatas loobumisest.

Noop: A.Le Coq jääb korvpalli juurde

Üleeile õhtul istusid Keevallik, Noop ning ASi Merko ja ASi Hotronic esindajad ühise laua taga, kuid ei leidnud võimalust meeskonna koos hoidmiseks.

«Pärast TTÜ loobumist tekkisid rahalised raskused, kadus ka treeningbaas. Otsisime täiendavaid toetajaid, aga ei leidnud,» kommenteeris Noop.

Nagu AS Hotronicu juhatuse esimees Andrus Prous on varem öelnud, tunnistas ka Noop, et TTÜ nädalatagune teade tuli partneritele ootamatult. TTÜ rektori Andres Keevalliku põhjendusi – korvpallurite ülemakstus ja kehv tase – kommenteeris Noop: «Kõrge palk, sellega ma kohati nõustun, aga see trend on olnud langev. Kehv tase, seda on raskem hinnata.»

Korvpalli toetamist alasse viimase viie aasta jooksul hinnanguliselt enam kui viis miljonit krooni pannud õlletehas lõpetada ei kavatse.

«Kui oleme juba näpu andnud, on juba moraalne kohustus jätkata. Ausalt öeldes ei näe ka põhjust loobumiseks. Variante on kaks. Esimene: toetada TTÜ esiliiga meeskonda ja üritada sealt uuel hooajal tagasi meistriliigasse tulla. Teiseks: toetada mõnd teist meistriliiga klubi,» sõnas Noop. Ta on ta pidanud teiste klubidega läbirääkimisi, kuid ei soovinud öelda, kellega.

Pehka: usun, et tööta ma ei jää

Lõppenud hooajal A.Le Coqi meeskonna üks liidreid olnud Rauno Pehka pidas klubi kadumist kahetsusväärseks. «Muidugi on kahju. Jääb vaid loota, et kõik need toetajad korvpalli juurest ei lahku,» sõnas ta.

Meistriliiga lõppenud hooaja ühe parema mängijana on Pehkal alust loota, et ühe klubi kadumisel tööpuudus teda ei ähvarda. «Lõpetada veel ei tahaks. Usun, et küll ma tööd leian,» tõdes ta.

Lõppenud hooajal mängis meistriliigas seitse meeskonda. A.Le Coqi loobumisest hoolimata ei pruugi see arv kahaneda, kui korvpalliliit peaks rahuldama esiliiga võitja Rapla taotluse meistrisarjaga liituda.

A.Le Coqi lõppenud hooaja liikmetest on juba uue koha leidnud Aivar Kuusmaa, kes siirdus Kalevisse. Sama klubi tunneb SL Õhtulehe andmetel huvi veel kahe A.Le Coqi mängija, Andre Pärna ja Gert Dorbeku vastu. A.Le Coqi peatreener Heino Enden on pidanud läbirääkimisi Ehitustööriist/Audentesega. Leho Kraav üritab SL Õhtulehe andmetel siirduda välismaale.

TTÜ/A.Le Coqi ajalugu meistriliigas
1989

Luuakse korvpalliklubi Asto, mis võidab järgnevate aastate jooksul kaks kuldmedalit.

1994

Klubi nimeks saab BC Tallinn, viie aasta jooksul võidetakse kaks esikohta.

1999-00

Klubi sponsoriks saab A.Le Coq ja nimeks Tallinna Ülikoolid/A.Le Coq. Meistriliigas saadakse neljas koht.

2000-01

Tallinna Ülikoolid/A.Le Coq saab peatreener Andres Sõbra käe all teise koha. Samal ajal liitub meistriliigaga uus klubi BC Hotronic, kus tegevjuhiks Andres Eesmaa, peatreeneriks Kalle Klandorf ja treeneriks Heino Enden. Hotronic lõpetab debüüthooaja neljanda kohaga.

2001-02

Tallinna Ülikoolid/A.Le Coqist saab TTÜ/A.Le Coq, hooaeg lõpetatakse viienda kohaga. BC Hotronic jääb viimaseks ehk seitsmendaks.

2002-03

TTÜ ja A.Le Coq annavad oma toetuse BC Hotronicule. TTÜ/A.Le Coqi nime all ja peatreener Heino Endeni vedamisel jõutakse finaali, kus kaotatakse Kalevile. Meeskonna põhitegijad on Aivar Kuusmaa, Margus Metstak, Andre Pärn, Krzysztof Wilangowski, Leho Kraav, Robbie Reid.

2003-04 TTÜ/A.Le Coq, kus põhimeesteks Kuusmaa, Pärn, Kraav, Larry Daniels ja Rauno Pehka, saab kolmanda koha. Hooajaeelses mängus võidetakse Venemaa tippklubi Kaasani Uniksit, Eesti karikafinaalis Kalevit. Klubi tuleviku kohale kerkivad kahtlused detsembris pärast tegevjuhi ja suurtoetaja Andres Eesmaa surma.