Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. august 2004, 00:00

Eesti kergejõustiku kahvatut värvi algus

Lõviosa Eesti olümpiakoondisest hõivanud kergejõustiklased alustasid Ateenas tagasihoidlikult – nii kolmikhüppaja Lauri Leis kui ka kõrgushüppaja Marko Aleksejev jäid eilses kvalifikatsioonis soovitud tulemustest kaugele.

Leis, kes oli tänavu viinud isikliku rekordi 16.64ni, sai eile hommikul olümpiastaadioni katlas kolme katsega kirja 16.18 ning lahkus areenilt pea norus. 48 osaleja seas kuulus talle 33. koht.

Aleksejev omakorda ületas õhtusel kõrgushüppe eelvõistlusel 2.15 ehk 12 sentimeetrit vähem kui tema tänavu püstitatud isiklik mark. Edasipääsu norm tema alal oli 2.28.

Leis astus kolmikhüppes esimese katse üle, teisel sai kirja 16.06 ning kolmandal paku tagant 16.18. Kastist lahkudes vaatas Leis nukra olekuga tribüünile abiliste poole ega varjanud pettumust ka hiljem ajakirjanike ette astudes.

«Täielik jama! Nagu vati sees oleks hüpanud,» kurtis 25aastane võrulane. «Vorm oli tegelikult hea ja nüüd selline läbipõlemine! Kõik märgid näitasid, et võiksin päris 16 meetri lõppu maanduda. Praegu on küll närvid täitsa läbi.»

Kuigi Leis kasutas väljendit «läbipõlemine», ei pabistanud ta enda sõnul elu suurima võistluse eel ülemäära. «Vastupidi, õiget suurvõistluse särtsu nagu ei tekkinudki.»

Aleksejev ületas nii 2.10 kui ka 2.15 esimesel üritusel, kuid 2.20 enam ei alistunud. Vaid viimane katse oli lootustandev, ent sealgi tõid jalad lati tugevast puudutusest alla.

Nagu Leis ütles ka Aleksejev, et lootis palju-palju enamat – vähemalt uut isiklikku rekordit. «Elu vormi keerasin sinna samusesse!» oli 25aastase tartlase esimene reaktsioon.

«Füüsiliselt pole ma nii heas vormis veel kunagi olnud. Vorm oli nii hea, et pidanuksin sammumärki kõvasti tahapoole võtma, aga taipasin seda liiga hilja – kõik katsed läksid lati alla. Peab alles välja nuputama, oli see nüüd kõrbemine või ei. Aga selle ühe tehnilise nüansi võinuks küll lahti jagada.»

Kolmapäeval oli muistses Olümpias toimunud kuulitõuke eelvõistlusel oma tippmargist enam kui meetri maha jäänud Taavi Peetre. Eile hilisõhtul osales kvalifikatsioonivõistlusel veel neljas Eesti kergejõustiklane, kettaheitja Eha Rünne.

SLÕL hindab
Lauri Leis – 3-

Tulemus oli loodetust kehvem, väikest lohutust annab vaid seik, et selja taha jäi rohkem mehi (14) kui neid tema taga stardiprotokolli isiklike rekordite pingereas (2).

Marko Aleksejev – 2

2.15 on ilmselge pettumus nii mehele endale kui ka kaasaelajatele. Seda enam, et Aleksejevi enda kinnitusel olnud ta füüsiliselt elu vormis.