SURUVAD KÄTT: Tõnu Endrekson (paremal) ja Leonid Gulov leidsid, et ka neljas koht väärib teineteise õnnitlemist.
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
23. august 2004, 00:00

Paariskahene: neljas koht pole jama!

Paariskahese meeste Tõnu Endreksoni ja Leonid Gulovi olümpiafinaali järgsest ilmest ei saa kuidagi välja lugeda, et vanameister Kaido Kaaberma tõdemus - neljas koht on jama – kehtiks kõigi jaoks.

«Ei ole neljas koht alati jama,» kinnitab Endrekson. «Ette jäid olümpiavõitjad ja maailmameistrid, meie oleme noored ja rohelised. Võimed ei küüni veel medaliteni.»

Eesti paat suutis esimestega ühes rütmis püsida vaid sadakond meetrit ja vajus siis liidrite kiiluvette 6. kohale. «Meie plaan – või, noh, mis plaani sa ikka pead – oli teistega kaasa minna. Teadsime, et Sloveenia alustab vägevalt ja oli oht nende lainesse jääda. Tegelikult jäimegi.»

Poolel võistlusmaal eraldus kolmik – Sloveenia, Prantsusmaa ja Itaalia – ja asus medaleid jagama. Eesti jäi seks hetkekeks liidritest maha 6 sekundiga ja püsis endiselt eelviimasena.

«Esimene 1000 meetrit olime tuimad, sõudmine oli raske, aga teine pool sujus paremini,» tunnistas Endrekson.

Viimasel neljandikul said Endrekson ja Gulov hoo üles, läbisid 500 meetrit enam kui kolm sekundit kiiremini pronksi saanud Itaaliast ja ligi kaks sekundit kiiremini hõbedale tulnud sloveenidest Luka Spikist ja Iztok Copist, ent lahja algus ei lubanud enamat neljandast kohast. Sõidu võitsid valitsevad maailmameistrid prantslased Sebastien Vieilledent ja Adrien Hardy.

«Kõva!» oli Endrekson rahul. «Viimastel tiitlivõistlustel olen pidevalt seitsmendaks jäänud. Nüüd, kui olümpiafinaali 7 paati pääses, mõtlesin esmalt, et noh, koht on ette teada. Aga vedasime end neljandaks.»

Parimaks olümpiasõiduks pidas Endrekson siiski teise kohaga lõpetatud poolfinaali. «Too oli elu sõit, olnuks me finaalis samal tasemel, tulnuks ehk medalile. Täna valitses paraku vastutuul ja me pole saanud vastutuules paati liikuma.»

Gulov tunnistas, et 4. koht andis talle võimsa laengu edaspidiseks: «Ma ei arutle, kas tahan jätkata kaheses või neljases. Tahan eelkõige jätkata sõudjana ja midagi saavutada. Näen, et olen võimeline milleks vaid.»

B-finaalis sõudnud Eesti paarisaeruline neljane jäi kolmandaks ja sai mängude kokkuvõttes 9. koha.