Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
23. august 2004, 00:00

Isiksused

Vene sõudekoondise peatreener Aleksandr Šitov on kaks meetrit pikk ja äärmiselt jutuhimuline. Omadused sõlmuvad, kui ajakirjanikud Jüri Jaansoni treenerit Igor Grinkod, Šitovi head sõpra, küsitlevad. Esiteks ulatub Šitov rahulikult üle Grinkod piirava inimmüüri vaatama. Teiseks arvab ta täpselt teadvat, miks kanalil üks või teine asi sünnib.

«Olgu, mister Šitov, kui te kõike teate, siis miks pole Venemaal enam sellist ühepaadisõudjat, nagu oli kunagi kolm olümpiakulda võitnud Vjatšeslav Ivanov?»

Mister Šitov tulistab: «Sest meie sõudmises pole isiksusi! Meil on inimmaterjali, et paate komplekteerida, aga isiksusi pole.»

Õhtul tähistavad eestlased internetikohvikus isiksus Jüri Jaansoni medalit. Isiksus Jaan Talts ei püsi vagusi, ta otsustab SL Õhtulehele selgitada, kuidas Gerd Kanterit tuleks materdada. «Te leiate talle jälle mingi õigustuse!» ründab 32 aasta tagune heas vormis olümpiavõitja.

Okei, hinde kaks saab Kanter niikuinii. Aga mil moel ja mille eest teda klobida? Looderdas treeningul? Jama, treenis hullemini, kui keegi jaksaks! Võttis võistluse eel viina? Jama, ta on täiskarsklane!

«Ma ei tea, mille eest, aga õigustada ei saa!» vastab Talts. Ja jõuab sinna, kus me praeguse kirjatööga tüürime: et Kanter, kui ta mitu suurvõistlust järjest mõtlemist korda ei saa, pole õige isiksus.

«Kuule, Jaan, kui mälu ei peta, jäid sa 1966. aasta MMil tulemuseta. Kas ajakirjandus pidanuks su siis tingimusteta lolliks ja mitteisiksuseks tunnistama?»

Talts vaatab siinkirjutajat kaaluvalt: kas tuleks vastu lõugu anda või proovida mõnd muud varianti? «Tookord võeti koondise juhtkond minu põrumise pärast maha. Tohtinuks ma ise tõstetavad raskused otsustada, olnuks kõik korras!» kostab isiksus.

Tema hinges saab lahing läbi: «Vaata, ma lihtsalt pean iga asja kohta midagi karmi ütlema!»

Õigupoolest on need isiksused õnnehetkil lapsed nagu me samas olukorras kõik. Indrek Pertelson, kelle judopronksi päev varem õnnistati, saabub kohvikusse. Jaanson tunneb külalisest tõelist rõõmu, upitab Pertelsoni sülle.

Vana tuttav Soome ajakirjanik, Andrus Veerpalu fänn, sammub töntsilt kõrvalasuva hotelli poole. Ühe Saku õlle nõustub lahendama.

«Kui Sievinen poolfinaali ei saanud ja Karjalainen vasara kvalifikatsioonis välja kukkus, marssisime pubisse, kõik koos,» kirjeldab ta suure spordirahva kannatusi. «Otsustasime olümpiamängude lõpuni pubisse jäädagi, aga need kuradid panid ukse kell kolm lukku. Mis teil viga, teie koondises on mehed...»