NÄITAB NÄPUGA TEISTELE: Robert Hoyzeri sõnul pole tema ainus maffiaga kokkumänginud kohtunik.Foto: Reuters
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
8. veebruar 2005, 00:00

Kohtunik Hoyzer kiskus ka kolleegid skandaali

Saksamaa jalgpalliskandaal, kus kohtunik Robert Hoyzer oli seotud tulemuste ennustamisega kihlveokontorites, omandab päevadega üha suuremaid mõõtmeid. Hoyzer nimetas kaks kolleegi, kelle tegevus tulemust mõjutas.

Süüdistuse alla on langenud kohtunikud Jürgen Jansen ja Dominik Marks. Neist Jansen olevat ebaausalt vilistanud kõrgliiga mängu Kaiserslautern – Freiburg ja esiliiga kohtumist Dynamo Dresden – Unterhaching, Marks aga esiliigamängu Karlsruhe – Dusiburg ning Hertha Berlini ja Arminia Bielefeldi amatöörmeeskondade heitlust.

Jansen on lükanud kõik süüdistused tagasi ning nimetab Saksamaa meedia tegevust nõiajahiks. Kõige rohkem pahandab Jansenit tõsiasi, et tema lapsi hakati isa pärast koolis kiusama.

Hoyzeri sõnul ei tee ta uurijatega koostööd sellepärast, et endalt kogu koormat maha heita. «Lihtne oleks öelda: ainult mina tegin pettust ja kõik. Mul on muidugi kahju, et kannatavad lapsed, kelle pihta klassikaaslased olevat sülitanud. Kuid sellest hoolimata jätkan uurimise huvides info jagamist,» sõnas Hoyzer ajakirjale Kicker.

Samuti on selgunud, et kohtunike äraostmise kaudu kihlveokontorites raha teeninud Horvaatia maffia kombitsad ulatuvad Saksamaalt kaugemale – sama seltskond pidavat mõjutama ka Austria ja Kreeka liiga kohtumisi. Uurijate nimekirjas on praegu 25 kahtlusalust, neist kolm kohtunikku ja 14 jalgpallurit.

Saksamaa Jalgpalliliit tegi kindlaks seitse mängu, mille tulemust Hoyzer püüdis mõjutada. Erapoolik vilepartii aitas Hoyzeril neist nelja lõpptulemust enda kasuks kallutada, ühel juhul kulges mäng tema abita soovitud suunas, kahel korral aga ei suutnud Hoyzer pingutustele vaatamata «õige» meeskonna võitu tagada.

Kõik need seitse matši peeti Saksamaa karikavõistlustel või madalamates liigades.

25-aastase Hoyzeri sõbrad ja tuttavad on siiralt imestunud, et mees vahetas paljulubava kohtunikukarjääri maffia 50 000 euro (ligi 800 000 Eesti krooni) vastu.

«Ta oli tõeliselt meeldiv kaaslane, alati sõbralik. Tundus, et ta tegi kõvasti tööd saamaks heaks kohtunikuks,» ütles Hoyzeri kohta Raphael Abongnelah, keda skandaalne vilemees Berliini kohtunikeakadeemias õpetas.

Need treenerid ja mängijad, kes praegu Hoyzerit kritiseerivad, olid veel mullu tema kohta kiitvaid sõnu lausunud. «Ta oli tõeline talent,» sõnas Bernd Schultz, Berliini jalgpalliliidu president.

Hoyzer hakkas Berliini kohalikus liigas vilistama 18-aastaselt ning tõusis karjääriredelil kiiresti. Saksamaal juhtub harva, et 24-aastane mees pääseb õigust mõistma teises Bundesligas.