SAKSAMAAGA LÄKS NIHU: Erki Kivinukk jäi Saksa klubisse Tübingeni Walter Tigers püsima vaid poolteiseks kuuks.Foto: Kalev Lilleorg
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
25. veebruar 2005, 00:00

Erki Kivinukk kolib Saksamaalt Tšehhimaale

Jaanuaris Saksamaa korvpalliklubisse Tübingeni Walter Tigers siirdunud korvikütt Erki Kivinukk jätab juba täna ajutise elupaigaga hüvasti ning kolib hoopis Tšehhimaale.

Kivinukk ja Tübingeni klubi lõpetasid vastastikusel kokkuleppel töölepingu ning 32aastane ja 199 cm pikkune ääremängija siirdub hoopis Tšehhi klubisse BK Opava. Uue meeskonna juurde sõidab Kivinukk täna.

«Ei tulnud mul mäng siin klubis välja, midagi tuli ette võtta,» kommenteeris endine Eesti koondislane eile SL Õhtulehele.

Tema sõnul toimunud koostöö lõpetamine pigem tema, kui Saksa klubi initsiatiivil. «Selles olukorras, kus ma siin olin, on ausalt öeldes iga muutus minu jaoks positiivne,» ütles ta.

«Kogu see hooaeg on üks jamamine!»

Kivinukk jõudis Tübingeni särgis osaleda kuues kohtumises keskmiselt 16 minutit ning visata 3,2 punkti. Et mehe mäng ei kulgenud, on isegi statistikast lihtne välja lugeda – muidu kindla käega eestlane tabas kuues mängus 20 kolmepunktiviskest vaid kaks.

Viimati, eelmisel nädalavahetusel, suutis Tübingen lõpetada seitsmemängulise kaotusteseeria, ent Kivinukk sai selles kohtumises platsile vaid kuueks minutiks.

Klubi pressiteate sõnul läksid meeskonna ja mängija teed lahku, sest mehe panus ei vastanud ootustele. Kivinuki enda sõnul võib oodatust kesisemaks jäänud esituses leida põhjusi nii endas kui ka meeskonnas.

«Kogu see hooaeg on olnud üks jamamine,» tunnistab Kivinukk, kes pidanuks Tübingeni siirduma juba sügisel, ent siis lükkas küünarnuki vigastus välismaale mineku edasi. «Kaks kuud olin vigane, siis jäin grippi. Tegelikult ei näidanud ma ju Eestiski pärast vigastuspausi päris õiget mängu. Aga Saksa liiga tase on Eestist oluliselt parem.» Osa süüd ebaõnnestumises näeb ta ka temalt rohkelt punkte oodanud meeskonnas.

«Ma ei uskunud, et kohanemine võiks nii raske olla, aga ma ei suutnud harjuda mänguga, kus väljakul on viis ameeriklast, kus igaüks tahab hirmsasti tõestada ja kus ühest palliks väheks jääb.»

Vihma käest räästa alla?

Eestisse tagasi, näiteks hooaja esimese poole koduklubisse Piritasse naasmisele Kivinukk siiski ei mõelnud. Pärast eelmist teisipäeva, tõsi, polekski see enam võimalik olnud, sest kukkus Eesti liiga mängijate registreerimise tähtaeg.

«Kuidagi nadi olnuks poolteist kuud ära olla ja lihtsalt koju tulla. Pigem üritan end uues kohas natuke rehabiliteerida.»

Midagi lihtsat ei tõota Kivinukile ka ees ootavad mängud Tšehhimaal. Tema uus koduklubi, kahe aasta tagune Tšehhi karikavõitja BK Opava asub kolme võidu ja 20 kaotusega kohalikel meistrivõistlustel viimasel kohal ning võitleb liigasse püsima jäämise eest.

«Tundub, et mul on tänavu «õnn» liikuda meeskondadesse, mis palju kaotavad. Loodetavasti läheb hooaja lõpp ikkagi ülespoole. Paar asja on küll, mis annavad lootust, et peaksin vähemalt ise lõpuks tipp-topp vormis olema,» sõnas Kivinukk.

Pisitütre sammud jäävad nägemata

Jaanuaris esmakordselt elus välismaale leiba teenima siirdunud Erki Kivinuki elu võõrsil pole meelakkumine – koju Eestisse jäid nii abikaasa kui ka kaks tütart, neist noorem vaid üheksakuine.

«Kerge ei ole. Väiksem laps on just hakanud esimesi samme tegema ja jutukaks muutuma. Need toredad asjad kahjuks minuni ei jõua. Aga spordimeeste käigud juba on kord sellised,» tõdes ta.