ÕNNELIKUD SÕUDJAD: Andrei Jämsä (paremalt), Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson. Nad võitsid MK-etapi ja usuvad, et ka sügisene MMi võit pole võimatu.Foto: Rein Kilk
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
30. mai 2005, 00:00

Neljapaat alustas MK-võiduga (3)

Eesti neljapaadisõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson võitsid Londoni lähedal Etonis MK-sarja avaetapi. Ilmselt jätkavad nad sama seltskonnaga suvelõpu MMini.

Tšehhid läksid juhtima, Eestist eespool liikus ka Poola. Teisel ja kolmandal 500 meetril oli Eesti juba kiireim. Ning siis murdis meie paat end lõplikult ette, kasvatades edu päris kindlaks. Tšehhid jäid teiseks, poolakad kolmandaks.

«Poisid pakkusid, et jätavad nüüd Müncheni MK-etapi vahele ning teevad sel ajal hoopis põhjatrenni,» ütles neljapaadi juhendaja Tatjana Jaanson.

Seni oli kahtlus, et paatkond võib esimese MK-etapi lõpul laiali minna, kui koostöö ei suju. MK eel otsiti pigem koostööd kui harjutati tugevalt.

«Paadi töö sujub-sujub!» hüüatas peatreener Jaan Tults. «Praegu ei lähe see paatkond kindlasti lahku!»

Jaanson usub, et tegi neljapaati minnes õige otsuse

Puhus kõva küljetuul ja rajad mängiti ringi. Tugevamad pidanuks sõitma keskel, aga nüüd paigutati eelsõidu võitja Tšehhi kuuendale ja Poola viiendale veele, Eesti nihutati teiselt rajalt neljandale. Nõnda alistas Eesti peamised vastased halvemast seisust.

«Aga mille vahel mul valida oligi!» imestas Jaanson küsimuse peale, kas ta kahetseb neljapaati kolimist. Tema hooajaalgus oli ju selgelt nurjunud. «Valida oli neljase ja suvepuhkuse vahel. Neljases tahtsin näha, kas meil on rahvusvaheliseks areeniks võimalus, ja nüüd ma tean, et meil on!»

«Me läheme, pakun praegu, selle paadiga MMini välja,» ütles Endrekson, kes on tegelikult paatkonna kokkukutsuja. Nimelt võitis tema koondise katsevõistluse ning tohtis otsustada, milline paat MK-d alustab.

«Me oleme ikka tõeliselt kõva tiim. Laguneda võime siis, kui kellelgi katus pea kohalt ära sõidab. On ju probleeme, aga veel pole hullu.»

«Mul on hea meel, et mind kampa võeti, kuigi katsevõistlusel viiendaks jäin,» ütles Jaanson, kes end talvel selgelt üle treenis. «Praegu on ju nii, et minu vormi paranedes võime kaugele edasi minna.»

«Samas on selge, et meie Tanjaga oleme tiimi selgelt nõrgimad lülid,» jätkas Jüri Jaanson. «Eelmisel aastal olime tütarde kasvatamisega hõivatud poolteist tundi päevas, nüüd oleme kinni hoopis rohkem. Aga küll me jälle mingi lahenduse leiame!»

«Parem neljapaadi kuld taskus kui kaheksapaat finaalis!»

«Jah, kui sõudmist silmas pidada, siis on mul õnnelik käsi küll,» ütles Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk. Pärast tema ametisse astumist võitis Jüri Jaanson Ateena olümpialt hõbeda, Tõnu Endrekson ja Leonid Gulov tulid samas neljandaks ning Andrei Jämsä juhitud neljapaat üheksandaks.

Kilk on unistanud kaheksapaadist, ent nüüd tõdes optimistlikult: «Ootasime praegu, et eessõudja Jämsä peab mingil hetkel viimase käigu sisse lükkama, aga ta ei pidanudki! Võit tuli niisama! Parem neljapaadi kuld taskus kui kaheksapaat finaalis, kui mõtleme MMile või Pekingi olümpiale. Kui me kohe esimese suure võistluse võitsime, siis tuleb tiimi Pekingini koos hoida. Väikesele riigile on see vist parim võimalus. Mõte superneljasest oli varem õhus, aga sai nüüd teoks!»

Alaliidu president möönis, et konkurentsi tuleb hoida, aga kindlasti peab vaeva nägema praeguse neliku koos hoidmisega.

Paarisaerulisel kahepaadil said Allar Raja ja Silver Sonntak 9. koha, ühepaadil leppis Igor Kuzmin 23. kohaga.

Sir Redgrave tuli heategevusvõistlusel kolmandaks

Briti sõudja Sir Steve Redgrave , kes on võitnud olümpialt rekordilised viis kulda, osales koos Matthew Pinsenti, James Cracknelli ja Tim Fosteriga MK heategevussõidul – täpselt sama tiimiga võideti Sydney olümpiakuld – ja jäi Sloveenia ja Itaalia järel kolmandaks. Heategevuslik raha läks laste toitlustamise programmi toeks.