ÜLE TÜKI AJA: Koduliigas rõõmuhetked harvaks jäänud, otsustasid floralased Euroopas mehetegusid teha.Foto: Kalev Lilleorg (Arhiiv)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
15. juuli 2005, 00:00

Jalgpallipauk Taanist: Esbjerg – FC Flora 1:2! (12)

FC Flora sepistas eile Taanis üllatuse, millesarnast Eesti klubivuti ajalugu naljalt ei mäleta. Eesti meistrivõistlustel alles neljandal kohal asuv meeskond alistas Esbjergi 2:1.

Helgete hetkede loetlemiseks piisab ühe käe sõrmedest,

Paljude aastate eest alistas seesama FC Flora kuulsa Bukaresti Steaua 3:1. Aga see võit polnud päris see – avamängu oli Flora Rumeenias 1:4 kaotanud. Pealegi võttis Flora tolle võidu kodus ja pealegi oli toonase Flora koosseis tänasest tugevam.

Mullu ehmatas Tallinna Levadia võõrsil Dublini Bohemiansit 3:1 võidu ja pääsuga UEFA sarja teise ringi.

Ning mõne päeva eest seljatas Levadia kodus kuulsa ajaloo, aga tuhmima tänapäevaga Tbilisi Dinamo 1:0.

Kivisilla superdebüüt

Janno Kivisilla peatreeneridebüüt euroväljakutel kujunes üliedukaks.

SL Õhtuleht küsis temalt hakatuseks: Janno, mis sa neile uskmatutele kostad, kes eeldasid, et Flora tuleb Taanist sauna, mitte võiduga?

«No mis ma ikka kostan…» vastas Kivisild nõutult ja eelistas mängust rääkida.

«Teadsime, et peame kaitsele rõhuma ja vasturünnakutele lootma. Pidasime plaanist peaaegu lõpuni kinni. Kahjuks kasvas vastaste surve lõpus juba nii tugevaks, et meil ei jätkunud lihtsalt füüsiliselt jõudu nende rünnakuid tõrjuda. Kahju, et 1:2 tuli,» kahetses Kivisild Fredrik Berglundi viimase minuti tabamust.

57. minutil oli Tomas Sirevicius nurgalöögi järel Flora juhtima viinud ja kaks minutit hiljem vahetusmees Andrei Sidorenkov eduseisu kasvatanud.

«Esbjergil juhtus täna ikka halb päev kah olema,» tunnistas Kivisild. «Neil jäi kasutamata mitu head ja üks sajaprotsendiline võimalus – seisul 0:2 löödi tühjast väravast mööda.»

«Me pole veel edasi pääsenud.»

Kivisild loodab, et eilne tähendas FC Flora uue tõusu algust.

«Mitte ükski inimene meie klubis polnud kahe viimase mänguga rahul,» viitas treener mängudele TVMK (1:3) ja Merkuuriga (1:1). «Tegime järeldused, täna oli pilt palju parem. Aga saab minna veel palju paremaks. Vähemalt veendusime, et oleme õigel teel.»

Edasipääsust UEFA sarja teise ringi ei tahtnud Kivisild rääkida.

«Me pole veel kuhugi pääsenud! Praegu on lihtsalt hea tunne, aga eelkõige oleme väsinud. Kui üldse mõnest mängust mõtlen, siis pühapäevasest mängust Merkuuriga. Võtame ükshaaval.»

Eile langes juba veerandtunni möödudes põlvetraumaga rivist Märt Kosemets. See-eest loodab Kivisild, et kahe nädala pärast saab ta kordusmängus kasutada Kristen Viikmäed. «Teet Allase paranemine võtab kauem aega», lisas Kivisild.

Esbjerg - FC Flora 1:2

UEFA sarja 1. eelringi avamäng, Idrætspark.

Väravad | 90. Berglund – 57. Sirevicius, 59. Sidorenkov.

Hoiatus | 45.+1 Vunk.

Esbjerg | Winde, Møller Christensen, Afriyie, Berglund, Jensen (64. Kryger), Kristiansen (73. Friis Jensen), Jørgensen (64. Andreassen), Lucena, Pulsen, Høgh, Murcy.

Flora | Kaalma, Sirevicius, Reim, Bärengrub, Tölpus, Reinumäe, Kosemets (14. Sidorenkov, 75. Kuresoo), Haavistu, Vunk, Saharov, Jääger (80. Dupikov).

Väljakukohtunik | Thomas Einwaller (Austria).

Pealtvaatajaid | 500.