Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
25. juuli 2005, 00:00

Andrus Värnik – haiglavoodist Eesti meistriks! (1)

Möödunud nädala keskel paar päeva kõrge vererõhu tõttu haiglavoodis veetnud odaviskaja Andrus Värnik pakatas eile tervisest, tundis rõõmu tihedast vihmasajust ja saatis raskete olude kiuste oda üle 80 meetri.

Värniku tervis andis esimesi ärevaid märke möödunud laupäeval, kui odamees sõpradega Pärnus puhkas. «Korraga läks enesetunne halvaks – tundsin õhupuudust,» meenutas Värnik. «Läksin kohe arstide juurde ning seal selgus, et vererõhu näit on väga kõrge. Poolteise tunni pärast pääsesin tulema.»

Värnik tõrjub kohe mõtted, et tervise halvenemise võis tingida sportliku režiimi rikkumine. «Ei-ei! MMini on jäänud vaid paar nädalat, praegu ei või endale selliseid asju lubada. Ma lihtsalt puhkasin,» kinnitas ta.

Mardna: haigus pole tõsine

Pühapäeval Värnik ei harjutanud, esmaspäeval käis trennis ning kõik tundus olevat parimas korras, ent teisipäeval tabas teda taas halb enesetunne ning tohtrid soovitasid tal haiglasse minna.

«Olin paar päeva uuringutel, kontrolliti südant ja neerusid, ent midagi tõsist ei avastatud,» rääkis Värnik. «Kui haiglast välja pääsesin, oli sõber autoga vastas ja sõidutas mind Audentese staadionile. Kerges vihmasajus viskasin kohe 78 meetrit.»

Värniku haiguslooga hästi kursis oleva Eesti kergejõustikukoondise arsti Mihkel Mardna sõnul pole odatuusa haigus kuigi raske. «Tavaline inimene sellist hetkelist vererõhu tõusu ei tunnetakski, ent sportlane pole ju tavaline inimene,» lausus ta. «Tegemist on healoomulise tõvega, mis väljendub vererõhu lühiajalises kerkimises.»

Mardna lisas, et Värnik ei vaja pidevat ravi ning edasisi treeninguid ei tohiks miski segada: «Vaevalt need paar päeva pausi midagi hullu tegid, võin kinnitada, et ta on praegu kehaliselt väga heas vormis.»

Eile võistles Värnik juba Rakveres Eesti meistrivõistlustel, vikas vihmasajus avakatsel 80.97, saatis teisel üritusel oda sektorist välja ja pakkis kotid. Kui ülejäänud medalimehed võistlusega lõpule jõudsid, oli Eesti rekordimees juba peaaegu Tallinnas.

Värnik nautis tihedat vihma

«Olin vihmast läbi ligunenud ning ei näinud mõtet kauem sektoris olla. Nii võib kergelt haigestuda,» põhjendas ta varajast lahkumist. Juba täna võistleb ta Helsingi GP-l, kus kohal enamik maailma odaviske tippe.

Tegelikult oli vihm Värnikule meeltmööda. Poolteist tundi enne võistlust tribüünil istudes rääkis ta, et tahaks ennast vihmasajus proovida – on ju võimalik, et samad olud valitsevad ka kahe nädala pärast MMil.

Odaviske soojenduse ajal muutuski sadu tihedaks ning kui ülejäänud võistlejad otsisid vihma eest varju, tegi Värnik publiku ovatsioonide saatel mitu pikka viset. Neist viimane, kergelt üle astutu, küündis 82 meetrini ning Värnik lubas endale väikese rõõmuhüppe.

«Minu jaoks oli vihmas viskamine vajalik ning publik tuli asjaga mõnusalt kaasa,» avaldas Värnik rahulolu.