LAHKUB PRONKSIGA: «Viimasel hooajal võitsime liigas pronksi ja karikavõistlustel hõbeda. Nii võib kergelt lahkuda,» ütleb Riho Soonik.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
1. august 2005, 00:00

Sooniku Kalev taandub (1)

Kaks kümnendit Eesti kuulsaima korvpalliklubi võtmeisikuna püsinud Riho Soonik kinnitas eile SL Õhtulehele, et tema juhitav Tallinna Kalev ei osale järgmisel hooajal meistriliigas.

Meistriliiga juhid olid viimastel aastatel rahanappuse ja võlgadega võidelnud Soonikule andnud tänaseni ajapikendust, et teatada järgmisel hooajal liigas kaasa löömisest ning tasuda osalemistasu tagatismaks 10 000 krooni.

Soonik ütles eile, et kuna ta ei näe võimalusi panna kokku meeskonda, mis suuteline võitlema meistriliiga kõrgemate kohtade eest, ei näe ta mõtet jätkata.

«Elus on ka teisi väljakutseid,» tõdes ta. «Nii palju toetajaid, et amatöörmeeskond kokku saada ning TTÜ või Raplaga viimastele kohtadele võidelda, on meil ikka olemas. Aga kas sellel on mõtet? Olen niigi kõik saanud, ka kaheksanda Eesti meistritiitli võitmine ei tundu enam suur motivatsioon. Ka idaliigad, euroliigad, eurokarikad, kõik need on läbi käidud.»

Valus taandumine

Soonik ei soovi otsust enda suurest korvpallist taandumiseks nimetada. Tema hinnangul taandus ta juba 2001. aastal, kui korvpalliliidu etteotsa tõusid tema mõttekaaslaste asemele uued jõud.

«Tegelikult lükati mind juba 2001. aastal kõrvale, kui pääsesime koondisega EM-finaalturniirile, aga Türki sõitis peatreener Üllar Kerde üksi. See oli valus aeg. Sealt alates on kogu aeg vastuvoolu ujutud,» ütles ta.

Iseseisvusaja jooksul Sooniku vedamisel seitse Eesti meistritiitlit võitnud Kalevi tõsisemad majandusraskused said alguse 2003. aastal, kuigi just tollal võitis meeskond viimase kuldmedali. Samal aastal osaleti FIBA Euroliigas, mis nõudis nii suuri kulutusi, et tekkinud võlakoormaga võideldakse seniajani.

«2003. aastast algas jube raske aeg. Riiklike ettevõtete ja suurfirmade toetused aastatega kadusid, eelarve kokkusaamine oli alati õudne närvikulu. Raha jäi vähemaks ja usaldus meie klubi vastu kadus,» tunnistas Soonik.

Võlgasid on klubil praegugi, kuid Soonik nende suurust ei täpsustanud. Küll aga kinnitas ta, et loodab võlgnevused lahendada.

Kalevi nimi õnneks jääb

Legendaarse Kalevi nimi Eesti korvpalliareenilt siiski ei kao. Kuna kevadine korvpallimeister Ehitustööriist ostis juunis endale üheksakümnendate keskel Sooniku käest kogemata libisenud nimeühendi BC Kalev, jääb Aivar Kuusmaa juhendatav meeskond kuulsa klubi traditsioonide edasi- kandjaks.

Sooniku sõnul tegi BC Kalevi teke tema taandumise lihtsamaks.

«See on minu jaoks väga oluline, et Kalev jätkab. Tegelikult võinuksin ma ju Tallinna Kalevi nime ka Ehitustööriistale anda, aga nad loobusid ja valisid BC Kalevi. Aga viimanegi on ju tegelikult minu tehtud.»

Millega Eesti vaieldamatult nimekaim korvpallimänedžer edasi tegelema hakkab, on tema sõnul veel vara öelda. On spekuleeritud tema huvist asuda juhtima spordiselts Kalevit, ent ka selle kohta ei taha ta esialgu suurt kosta.

«Mis iganes juhtub, jääb korvpall ikka mu prioriteediks,» lubas ta. «Olen võimeline ka palle pumpama. Ka treeneritöö poleks üldse probleem, treenerina ma ju üldse alustasin.»

Kes tahab Kalevi kohta?

Tallinna Kalevi juht Riho Soonik loodab, et leidub klubisid, kes on huvitatud temast vabaks jäävat meistriliiga kohta üle võtma. Vastasel juhul jääks meistriliigasse eeloleval hooajal vaid seitse osalejat mulluse üheksa asemel.

«Palun korvpalliliidult ajapikendust, et Kalevile kuuluvat meistriliiga kohta veel ära ei võetaks. Tänagi kohtun EBSi esiliiga meeskonna tegelastega (sama meeskonda treenis viimastel aastatel Soonik ise – toim.), et küsida, kas neil on huvi meistriliigas mängida,» rääkis Soonik eile.

Meistriliiga juht Gerd Kiili avaldas lootust, et liigas jätkab kaheksa klubi. «Balti liigast välja jäänud klubide mängude arv jääks muidu väga väikseks,» ütles ta.