Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
16. august 2005, 00:00

Valu Jaansoni rinnus katkestas laagri (2)

SÕUDMINE | Jaapani linnas Gifus toimuvaks MMiks favoriidina valmistuv Eesti neljapaadi-meeskond naasis Trakai laagrist kaks päeva varem, kui algselt plaaniti. Põhjuseks olid valu ja ebamugav tunne veteran Jüri Jaansoni rinnus.

«Mõni aasta tagasi rebestasin kergelt üht lihast ja nüüd andis sama koht kahtlaselt tunda,» sõnas Jaanson, kes kogenud atleedina otsustas haigele piirkonnale kohe puhkust anda ja end meditsiiniprotseduuridele allutada.

Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov, Jüri Jaanson ja treener Tatjana Jaanson sõitsid pühapäeval Trakaist Pärnusse, Sõudeklubi Pärnu juhataja Arvo Loorits käis treileriga paati toomas.

Trakais sadas palju ja ilm püsis jahedana, Tatjana Jaanson nimetas olusid ekstreemseteks. «Aga treeninguid me ära ei jätnud. Vajalik töö sai Jüri vigastuseni tehtud, viimased treeningud lükkasime pisut edasi,» rääkis paatkonna ideeline liider Endrekson.

Just enne Trakaid oli nelik jälginud murega Gulovi selja paranemist. «Jah, hoidsime ka Leonidi selga hoolega,» meenutas Endrekson. «Olime selle perioodi treeninguteks jagunenud kahepaatidesse. Mina sõudsin Andreiga, Jüri, kes pidanuks sõudma koos Leonidiga, istus ühepaati.»

«Ma ei hoia kunagi kirjapandud plaanist hammastega kinni. Plaan pole dogma, vaid abivahend, ja kui tegemist on nelja inimesega, tuleb plaane ikka vahel muuta. Venemaa sõudjatel on praegu kehvem. Nemadki tahtsid Trakai laagri varem lõpetada, kuid ei saa, sest passid on saatkonnas viisasid ootamas,» lausus Tatjana Jaanson.

Ta rõhutas: «Jüri rinnavalu on vaid nüanss ja kogu moos. Ta teab, kuidas sellest jagu saada, ja on optimistlik.»

Eksmaailmameister ja olümpiahõbe saab eilsest Villa Medicas vesi- ja tavalist massaaži. «Tunnen end täna juba palju paremini,» kinnitas ta eile pärast hommikusi protseduure. «Loodetavasti saan nädala lõpul juba üht-teist teha.»

Meeskond, kes osales suvel kahel MK-etapil ja mõlemad võitis, lendab Jaapanisse 21. augustil. Siis jääb MMi eelsõitudeni kaheksa päeva ja finaalini kaks nädalat.

Ametlikke võistlusi vahepeal pole. «Teeme kontrollstarte iseendi ja stopperi vastu – siis, kui mu tervis lubab,» teavitas Jüri Jaanson, kes osales ka eileõhtusel treeningul.