MEDALIVÕITJAD: Eessõudja Andrei Jämsä, treener Tatjana Jaanson, massöör Ulvi Veiden, Tõnu Endrekson, Jüri Jaanson ja Leonid Gulov.Foto: Gunnar Press
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
5. september 2005, 00:00

Medal, aga mitte kuld (3)

Eesti neljapaadisõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson lõpetasid eile Gifu MMi pronksmedalitega ega saanud esimese soojaga aru, kas tegemist oli kordamineku või läbikukkumisega.

«Tegime kõik õigesti. Keskendusime hästi. Algul olime ehk natuke rabedad, aga juba poolel maal näitasime oma parimat sõitu,» arutles Jaanson.

«Lõpujoonel tundsin korraks pettumust, kuid natuke hiljem mõtlesin, et ehk sõidab meie neljapaat edasi. Et ehk teeme talvega palju tööd ja suudame sama satsiga jätkates uuel aastal edukamad olla,» lausus eessõudja Andrei Jämsä.

Sama satsiga jätkamine tähendaks, et edasi sõuab ka kohe 40aastaseks saav Jaanson.

Jaanson: poisid siin paadis on super!»

Eesti nelik läbis 500 m punkti neljandana ning langes siis Poola, Sloveenia, Tšehhi ja Saksamaa taha isegi viiendaks. Kolmandal veerandil tõusti kolmandaks ning ohustati Poolat ja Sloveeniat, kuid need kaks kasvatasid taas vahet.

«Ma ei oska tõesti öelda, kas olen pettunud või ei. Ühest küljest on hea meel, et me siit tühjade kätega ei lahku. Kahju Vaclav Chalupast, kel midagi kaasa võtta pole,» lausus Jaanson.

«Uskusin, et kui teeme oma sõidu, siis võime võita. Tegimegi oma sõidu, aga kui vastased olid tugevamad, pole vaja kahetseda,» ütles Endrekson. «Kui teised mehed soovivad, võime sama meeskonnaga tõesti edasi proovida. Aga stardis peame kiiremad olema!»

«Ma tõesti ei oska praegu jätkamise kohta vastata,» ütles Jaanson. «Poisid siin paadis on super, nad on mu usku noortesse kasvatanud. Esialgu tahan puhata.»

«Ma ei ütle praegu kõike,» jätkas vanameister. «Lähen koju, viskan pikali, mõtlen. Neljapaadi seisukohalt peab Eesti Sõudeliit mulle midagi vastama. Neljane on alaliidule nagu harjutuseks, kõik selle probleemid on lahendatavad. Oma seisukohalt pean pereasjad korda saama. Praegu, kui mina istun paadis ja Tatjana on treener, polnud lapsi kellegi hoolde anda. See asi tuleb lahendada. Nagu tuleb lahendada Tanja ja Pärnu Sõudeklubi vahelised palgaküsimused. Vahest ütlen nii, et kui need asjad saab lahendatud, siis ma jätkan.»

Copile tähendas neljase medal kahepaadi omast enamat

«Finaalis sõuab kuus paaditäit inimesi, mitte kuus paaditäit roboteid. Kõik on natuke närvis,» hindas Eesti eessõudja Jämsä stardi eelõhtul.

Eesti peamiseks vastaseks pakutud Sloveenia vanameistreid Iztok Cop ja Luka Spik võitsid laupäeval paariskahesel. Veel 500 meetrit enne lõppu näis, et kuld tuleb hõlpsalt, siis spurtisid itaallased. Cop ja Spik vastasid kohe ja võimsalt, ometi lausus Jüri Jaanson kaldal: «Itaallased tegid meie elu sloveenide jagu kergemaks, aga vastaseid on palju rohkem.»

Cop naeris: «Okei. See on üks kuld, aga kahese medaleid on mul palju. Neljase medal tähendab enamat!»

Treener Tatjana Jaanson lihvis meeste puhkuse aegu paati

Finaalini jäi paarkümmend tundi, kui neli meest puhkas ja treener Tatjana Jaanson väikese valge käterätikuga paadipõhja kuivatas.

«Filippilt tuleb küsida, miks paat märg on, teoreetiliselt ei tohiks vesi ju paati pääseda,» lausus treener. «Siin on vett kaks kuni neli kilo, need võivad tulemuse otsustada.»

«Imelik on sel hetkel siin kaldal seista,» lausus Tatajana Jaanson, kes omal ajal N. Liidu erinevates paatide suuri tegusid tegi. «Siis oli lihtne. Tegid vea ja parandasid selle. Nüüd kannatan stressi all, ei saa midagi muuta. Imelik, kui ühel hetkel ei sõltu minust enam midagi, kui kõik on meeste kätes.»

Endrekson: «Tugevad sõuavad iga ilmaga hästi.»

Laupäeval vaatas Jüri Jaanson finaale ja kommenteeris: «Meeste ühepaadi võitis Mahe Drysdale, Uus-Meremaa. Kohe seejärel võitis Uus-Meremaa nii naiste kui ka meeste roolijata kahese ja siis võitis ka naiste paariskahese. Nad võitsid kõik sõidud tänu vastutuulele, on kodus raskete tingimustega harjunud. Hea, et uusmeremaalased meie finaalis pole.»

Laupäevases ühepaadis hõbedaga leppinud olümpiavõitja norralane Olaf Tufte hõikas Copile: «See oli surfamine, mitte sõudmine!»

«Ei taha spekuleerida, aga tugevad sõuavad iga ilmaga hästi,» ütles Eesti koondise kevadise katsevõistluse võitja Endrekson eile. «Igatahes olen rahul, et sellise paadi kokku kutsusin. Pühendusime, nautisime tööprotsessi, muutusime profimateks. Jüriga muidugi ragistasime, aga ta õpetas meile väga palju. Jüri on nii palju läbi elanud ja püsib ikka tipus. Et ta mulle pähe istuks, ei pabista üldse – olen selleks liiga põhimõttekindel.»

«Loomulikult tahtsime kulda, aga siiski võis tänavune suvi olla sõudmises mu parim aeg. Igatahes väga huvitav oli,» ütles Gulov, kes kevadel oli neljapaadi suhtes kõige skeptilisem. «Nüüd olen rahul, et ka täiskasvanute seas medal kaela riputati,» lisas noorte neljakordne maailmameister.

GIFU MM, NELJAPAAT

1. Poola (Konrad Wasielewski, Marek Kolbowicz, Michal Jelinski, Adam Korol) 5.34,96, 2. Sloveenia (Matej Prelog, Davor Mizerit, Luka Spik, Iztok Cop) 5.35,45, Eesti (Jüri Jaanson, Leonid Gulov, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä) 5.36,61, 4. Tšehhi (Milan Dolecek, Vaclav Chalupa, Jakub Hanak, David Jirka) 5.38,54, 5. Prantsusmaa (Adrien Hardy, Cedric Berrest, Julien Bahain, Jean-David Bernard) 5.38,89, 6. Saksamaa (Rene Bertram, Karsten Brodowski, Marco Geisler, Robert Sens) 5.41,71.