SÕUDEKUULSUSED TULEVAD EMAJÕELE: Jüri JaansonFoto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. september 2005, 00:00

Maailmanimed sõuavad Emajõel (3)

SÕUDMINE | Kui kõik lubanud sõna peavad, stardib Tartu laupäevasel sõude-show´l kolmteist olümpiamängudelt või täiskasvanute MMilt medaleid võitnud sportlast.

Põhialal ehk proffide 200 m ühepaadisõudmises pakub eksmaailmameistrile ja olümpiahõbedale Jüri Jaansonile konkurentsi kolm põlist vastast. Need on erinevate aegade olümpiavõitjad sloveen Iztok Cop ja norralane Olaf Tufte ning suurtelt võistlustelt hõbedat-pronksi teeninud tšehh Vaclav Chalupa.

Eesti au kaitsevad ka hiljutisel Gifu MMil koos Jaansoniga neljapaadipronksi võitnud Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Andrei Jämsä, juunioride MMi kahepaadipronksid Vladimir Latin ja Oleg Dmitrijev ning samuti suurvõistluste kogemusega Allar Raja, Igor Kuzmin ja Silver Sonntak.

Kaksteist võistlejat jagatakse kuueks paariks ning kell 14.15 Emajõel Sadamateatri ees algavatest eelsõitudest pääsevad veerandfinaali iga paari võitja pluss kaks sõudjat aegadega. Duellidega finaalini jõudev võistlus kestab paar tundi, vahele pikitakse muid jõuproove.

Rahvapaatidel võisteldakse kahes klassis: ühes astuvad üles tippsportlased ja teises erinevate spordiliitude juhid. Sõudeliidu president Rein Kilk teatas, et on saanud kokkuleppele selliste tuusadega nagu olümpiavõitjad Erki Nool ja Andrus Veerpalu, maailmameister Andrus Värnik, olümpiamedalistid Indrek Pertelson ja Aleksander Tammert ning MM-hõbe Gerd Kanter.

Spordijuhtidest astuvad Eesti Olümpiakomitee presidendile Mart Siimannile vastu Ivari Padar (ratsutamine), Jaanus Otsa (tennis), Janek Mäggi (kabe) ja Kilk ise. Osaleda soovinud Peep Aaviksoo (korvpall) ja Sven Mikser (kergejõustik) peavad laupäeval välismaal viibima, neile otsib Kilk asendajaid.

Kindel on, et mõõtu võtavad Tartu Ülikooli ja Eesti Põllumajandusülikooli kaheksapaadid, demonstratsioonesinemise teeb Eesti MMi paarisneljane ja pealtvaatajad saavad end proovile panna sõudeergomeetril.

Üks number on esialgu lahtine. Nimelt on Eesti ärimehed ja poliitikud esitanud siinsele Soome kolleegide kogukonnale väljakutse kohtuda soomlaste rahvusliku sõiduriista kirkkovene duellis.

Kilk loodab, et kui soomlased väljakutse vastu võtavad, astub meie 15-liikmelise paatkonna eessõudjana üles peaminister, Tartu endine linnapea Andrus Ansip. Valmisolekut aerude järele haarata olevat ilmutanud ka Rein Lang, Neinar Seli, Urmas Sukles ja teised nimekad tegijad.