VANALINNAS: Jüri Jaanson tutvustas Olaf Tuftele Tallinna vaatamisväärsusi. Vasakul Norra sõudja elukaaslane Aina.Foto: Kalev Lilleorg
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
23. september 2005, 00:00

Mitmekülgne Olaf Tufte – sõudja, suusataja, põllumees, tuletõrjuja (2)

Norralasest olümpiavõitja Olaf Tufte on neli aastat järjest jõudnud Vasaloppeti suusamaratonil esisajasse. Oleks tegemist suusatajaga, poleks tulemus märkimisväärne. Aga Tufte on ju sõudja – mees, kes jättis Ateenas Jüri Jaansoni hõbemedalile.

Tufte pole sõudmise kõrvalt ainult kõva suusataja, elu jooksul on ta veel mitme spordialaga tõsiselt tegelnud. Lisaks töötab tuletõrjuja ja põllumehena. Eesti olümpiamedaliomanikud tavaliselt niisugust tööd ei tee, kuid Tufte põhjendab: «Jüri rääkis, kui palju raha ta hõbemedali eest sai. Mina sain Norra kuninga tänufaksi.»

Naine ei tohi lõunamere puhkusest midagi kuulda

Tufte maavaldus asub tunnise autosõidu kaugusel Oslost lõunas. Sõudja tegeleb oma farmis metsanduse ja viljakasvatusega. Tuletõrjujana ta otseselt tuld ei kustuta, vaid juhib mõnikord autot ja vastutab veega varustamise eest. Kuidas kõigeks aega jätkub, põhjendab Tufte lihtsalt: «Mulle ei meeldi kaua magada.»

Eile saabus koos Tuftega Eestisse ka elukaaslane Aina («Peaaegu abikaasa,» tutvustab Tufte). Mida tema kostab, kui mehel vaba aega ei jää? «Talle see meeldib,» ütleb Tufte ja paneb käe naise suule, et too ei saaks vastu vaielda.

Aga puhkus kuskil lõunamere ääres? «Tsss!» susistab Tufte. «Seda ta ei tohi kuulda.» Aina naerab lõbusalt.

Eestisse tuli Tufte esimest korda, kuigi Jaanson on teda varemgi kutsunud. «Pole lihtne tulla, kui sul on treeninguplaanid ja töö. Nüüd leidsin vaba nädala,» ütleb Tufte, kes laupäeval võistleb Tartus koos Jaansoni, Iztok Copi, Vaclav Chalupa ja teistega 200 m distantsil.

«Kui motivatsiooni enam poleks, siis loobuks kohe.»

Tufte ütleb, et Ateena olümpiavõit ei muutnud tema jaoks midagi. «Muutusid ainult inimesed minu ümber, nüüd mind rohkem tuntakse ja tunnustatakse. Talvel sai käidud kuninga vastuvõtul. Aga selle nimel ma sporti ei tee, et olla tähelepanu keskmes,» räägib Tufte.

Kui küsida Tuftelt ühelise olümpiafinaali kohta, ütleb norralane «Kerge võit,» ja vaatab muigelsui Jaansoni poole. «Tegelikult mäletan, et Jüril ja minul oli sama taktika. Tavaliselt pole teisel 1000 meetril minust keegi kõvem. Jüri alustas spurti varem ja möödus. Kartsin, et ta on liiga tugev. Polnud sugugi võidus kindel,» meenutab Tufte.

Tänavust MM-hõbedat võib Tufte sõnul hinnata nii ja naa: «Kui võtta hooaega tervikuna – olin pikalt haige –, jään rahule. Aga MMil näis olevat nii hea vorm, et lõpuks olin pettunud.»

Jaansoni eeskujul suuremasse paatkonda ümber lülituda Tufte ilmselt ei kavatse. «Praegu pole Norras kellegagi meeskonda moodustada,» sõnab ta ja lisab: «Kunagi sõitsin kahelisel Steffen Storsethiga, kes üritab tagasitulekut pärast randmeeluumurdu. Võib-olla proovime koos. Ma pole sada protsenti kindel, et Pekingi olümpial ühelisel sõuan. Ütleme, et umbes 98 protsenti.»

Motivatsiooni Tuftel jätkub: sõuda kiiremini, võita veel tiitleid. «Kui mul tahtmist poleks, siis loobuks kohe.» Kas ta kavatseb Jaansoni kombel vähemalt 40. eluaastani sõuda, seda Tufte ei tea: «Küsi siis, kui olen 40aastane.»

Võitis kihlveo aerutaja Larseni vastu

Suviti treenib Tufte Norras samas keskuses maa tippaerutaja Eirik Veraas Larseniga. Enne Vasaloppeti suusamaratoni vedasid sõbrad kihla, kumb tuleb kõrgemale kohale. Tufte lubas suuremeelselt kümme minutit ette anda, aga võitis ligi veerand tunniga.

«Ma ei ole hea suusataja. Ainult võhm,» räägib Tufte. «Eirik on tehniliselt parem, aga ta sõi valesti ja sõitis end tühjaks. Oli väga õnnetu, sest tegin kihlveo ümber suurt kära.» Samas tunnistab Tufte, et treeningukeskuse kuningas on praegu Larsen. «Sest tema võitis MM-ilt kulla, mina hõbeda.»

Kui suusatamine tuli Tufte ellu hiljem, siis näiteks võimlemise, jalgpalli ja motokrossiga tegeles ta juba lapseeas. «Kross on riskantne ala, praegu ma ei võistle. Mitte ainult ohu pärast. Tahaks olla kiire, aga kui ei treeni, siis ei suuda. Niisama pole mõtet tsikli selga istuda. Pärast sõudjakarjääri lõppu jätkan.»

Ka jalgpalli pole Tufte viimastel aastatel mänginud, ent aeg-ajalt on töötanud mõne klubi kehalise ettevalmistuse treenerina. «Olen püüdnud aidata, aga jalgpallurid on laisad. Raha makstakse neile liiga palju, see lööb pähe. Norra koondises on üksteist head mängijat, kuid pole ühtset meeskonda,» kritiseerib Tufte.

Norra tippsportlased Tufte farmis

Möödunud sügisel korraldas Olaf Tufte esmakordselt mitmevõistluse Tufte Farmer Challenge, kuhu kutsus tuntumaid Norra sportlasi teistelt aladelt.

«Tahaks välismaalasi ka kutsuda, kuid siis oleks sponsoreid juurde vaja. Ning ega julgegi näiteks Jürit kutsuda, võidab viimaks ära,» naeris Tufte. Norralase sõnul näitasid sõudjad end võistlusel kõige tugevamast küljest. «Erinevatel aladel läheb vaja jõudu ja kiirust, need on just sõudjate omadused,» selgitas Tufte.

Enda farmis peetud võistluse kavas olid näiteks saagimine, piimapüti viskamine, viljakotiga jooks, rattasõit, traktorikummi kantimine, tuletõrje mitmevõistlus. Mullu võisteldi paaridena ja esikoha sai Tufte koos odaviske olümpiavõitja Andreas Thorkildseniga. «Ta ei aidanud mind kuigi palju. Liiga aeglane,» kurtis Tufte.

Tänavu toimub võistlus ülejärgmisel nädalavahetusel, igaüks enda eest. Tulla on lubanud rallimees Henning Solberg, aerutaja Knut Holmann, kiiruisutaja Adne Söndral, Norra parim rannavollepaar, üks hokimängija ja võib-olla veel mõni tuntud mees, kes pole osavõttu kinnitanud. «Naised võistlevad ka. Kutsusin suusataja Vibeke Skofterudi, et kõmulehtede fotograafid kohale jookseksid,» muigas Tufte.