Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
24. september 2005, 00:00

Dopingainete liikumist Euroopas korraldab maffia (1)

DOPING | Itaalia Olümpiakomitee juures tegutseva uurimisgrupi juht, rahvusliku maffiavastase võitluse komitee liige Sandro Donati väidab, et maffia- ja teised kriminaalsed grupid korraldavad dopingainete transporti ja müüki üle kogu Euroopa. Gangsterid olevat veendunud, et tegemist on tulusa äriga.

Donati kinnitas Kopenhaagenis toimuval konverentsil, et mitmetes riikides kontrollivad organiseeritud kurjategijad mõne medikamendi liikumist täielikult.

Itaalia politsei teatel avastati eelmisel aastal Euroopas kolm tonni sel viisil liikuvaid sportlikku saavutusvõimet tõstvaid keelatud aineid. Nende turuväärtust on raske hinnata, kuid Donati arvutuste kohaselt ulatub summa üksnes Itaalias 100 miljoni euroni ehk enam kui poolteise miljardi Eesti kroonini.

2004. aastal konfiskeeris Itaalia politsei 900 000 pakki illegaalseid aineid, 2003. aastal olnud see number 10 000. Ning kui 2003 võeti vahi alla 20 dopingainete kaubandusega hõivatud isikut, siis mullu kasvas number 115ni. Arreteeritute seas oli tohtreid, apteekreid ja spordiinstruktoreid. Mullu novembris mõisteti Torino Juventuse doktor Riccardo Agricola süüdi selles, et ta üheksakümnendatel aastatel oli vahendanud jalgpalluritele erütropoi-etiini (EPOt) ja teisi medikamente, ning saadeti 22 kuuks trellide taha.

Itaalia politsei algatas esimese suure maffiavastase operatsiooni aastal 2000, püüdes takistada kasvuhormoonide, anaboolsete steroidide ja EPO tarnimist Sitsiiliast kogu Itaalia spordikeskustesse ja laboratooriumidesse. Rahvusliku operatsiooni käigus otsiti läbi 65 elumaja, kontorit, laboratooriumi, apteeki jne.

Donati uuringute kohaselt kasvas müüdud EPO kogus Itaalias aastatel 1997–2000 kahekordseks, kuigi neeruhaigete – neile oli ravim loodud – arv oluliselt ei muutunud. Kuigi haarangud jätkuvad, on müüki läinud saavutusvõimet tõstvatest ainetest tabatud vaid umbkaudu 0,5 protsenti. Arvatakse, et dopingaineid kasutab umbes pool miljonit itaallast, neist enamik harrastussportlasi.