VÕIDU POOLE: Tõnu Endrekson oli ainus, kes liikus läbi pika võistluse kaotusekibedust tundmata. Ning publikul oli hea meel, et oma poiss võitis.Foto: Kaarel Tigas
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
26. september 2005, 00:00

Endrekson nuhtles Emajõel legende (1)

Hiljuti Gifu MMilt neljapaadipronksi hankinud Tõnu Endrekson valitses laupäeval Emajõel suurt sprindivõistlust. Kehvemate kohtadega leppinute seas olid sõudemaailma legendid Olaf Tufte, Iztok Cop, Jüri Jaanson ja Vaclav Chalupa.

«Show-võistlusele tulevad kõik puhkuse pealt ja iseenesest ei tähenda esikoht kuigi palju. Aga emotsionaalne väärtus on sellisel võidul suur,» rääkis Endrekson publiku kohinat kuulates.

Nii arvukalt pealtvaatajaid polnud Eestis peetud sõudevõistlustel iial nähtud.

Finaalis alistas Endrekson teise pika – Gulovi

Superässade teekond jäi 200 m sõidus arvatust lühemaks.

Esimese ringi duellis langes kuulsatest külalistest välja tšehh Vaclav Chalupa, kes on olümpialt ja MMilt võitnud kokku kaheksa hõbedat-pronksi. Ta kaotas Oleg Dmitrijevile.

Ümber nurga ehk kaotajaist paremuselt teise ajaga pääses edasi sloveen Iztok Cop, olümpiavõitja ja maailmameister, kes on suurvõistlustelt kogunud 13 medalit. Tema alistaja oli Allar Raja.

Teises ringis kaotas olümpiahõbe ja eksmaailmameister Jüri Jaanson neljapaadikaaslasele Leonid Gulovile ja Cop norralasele Olaf Tuftele.

Olümpiavõitja ja eksmaailmameistri Tufte hoog rauges poolfinaalis, kus Endrekson teda napilt, sekundikümnendikuga võitis. Kolmanda koha heitluses sai Tufte jagu Eesti neljapaadi eessõudjast Andrei Jämsäst.

Finaaliks lükkasid end stardijoonele kaks ligi kahemeetrist atleeti, kes võistluse käigus olid ainsatena saanud jagu 34 sekundi piirist – Endrekson oli distantsi läbinud 33,97 ja 33,91 ning Gulov 33,69 ja 33,80ga.

Kõik sai selgeks kolmandal tõmbel, kui Gulovi aer valel hetkel vett tabas ja Endrekson kaugele ette pääses.

«Nii lühikesel maal selliseid asju juhtub, pole parata,» torises Gulov.

«Sealtpeale oli sõit pingevaba,» lausus Endrekson. «Aga eks sprint sobib mulle kah – kui kronsteinid järsule tugevale tõmbele vastu peavad.»

Kuulsad külalised nautisid Eestit pere keskel

Tuftet saatis Eestis elukaaslane Aina. Copiga olid kaasas abikaasa Petra ning kaks tütart, kaheaastane Buby ja kolmekuine Amber. Chalupa pidi abikaasa Alice tööle jätma, kuid reisis koos poeg Vaclav juunioriga.

«Pärast MMi olin kaks nädalat gripis ja pole üldse treeninud,» vangutas peafavoriidiks peetud Tufte pead. «Kogu see aasta on kulgenud läbi haiguste. Aga kaotus selleks. Olen Eestis esimest korda ning mulle meeldivad siinne loodus, inimesed, toit.»

«Teie maa on meie omast nii erinev, see ongi tore,» rõõmustas Aina.

«Mu pere on Eestis esimest, aga mitte viimast korda,» naeris Cop. Siinsed noored sõudjad olid pead tema eeskujul punaseks värvinud, tegid iidolitega ühispilte ja kogusid autogramme.

«Gifust tulles vaid puhkasin. Sõudsin üksnes omanimelisel võistlusel,» muheles Chalupa.

«Pärast MMi olin treeninud kaks korda pool tundi – et ühese tõmmet meelde tuletada,» teatas peoperemees Jaanson.

Iztok Cop tahab Torino olümpial suusatada

«Ma ei saanud võõrast paati päriselt lippama, pealegi olen pärast MMi treeninud kolm korda 40 minutit,» sõnas Cop. «Olen veetnud tavalisest palju rohkem aega perekonna seltsis. Ning nüüd läheme veel nädalaks Türki suvitama.»

Cop sõudis MMil kahesel ja neljasel, teenides kulla ja hõbeda. «Sain kahes paadis hakkama küll, aga uue hooaja kohta ei tea veel midagi, eks kevadel näis. Selle neljasega on üks pidev jama: treenerit pole ja ma pean ise kõik asjad varustusest sõudetehnikani joonde ajama.»

33aastane Cop kuulutas, et tahab osaleda Torino taliolümpial. «Tufte ja Jaanson on head suusatajad, kuid Norra ja Eesti suusakoondisse pääsemine pole kerge. Seevastu Sloveenias siirduvad kõik, kes suuski korralikult valdavad, kas mäe- või laskesuusatamisse. Eelmisel aastal tulin paarissprindis Sloveenia meistriks,» tutvustas Cop. «Siis ei sõudnud ma talvel üldse, ainult suusatasin. Aga sõudetehnika ei kadunud.»

«Kahju, et vara välja langesin. Aga teie ilusad ilmad ja suured metsad – ma hirmsasti armastan metsi – on võidust tähtsamad,» lausus Chalupa.

Igal sõudeässal on võistlus korraldada

Emajõe võistluse kiitsid külalised üksmeelselt heaks. Ka nad ise korraldavad showvõistlusi, mille taga siin seisis Jaanson.

Tufte Farmer Challenge´ist, millel muuhulgas pillutakse piimapütte ja joostakse viljakotiga, oli juttu reedeses SL Õhtulehes. «Siin meeldib mulle kõige rohkem, et rahvast jõe ääres nii palju on!» rõhutas mees, kes olümpial Jaansoni alistas. «Teie võistlus oli värvikas!»

Cop on korraldanud Ljubljanas jõesõitu, kuid tänavuse jättis vahele: «Alaliit ja klubi peavad seda võistlust mõttetuks ega toeta mind, teen kõike vaid sõprade abiga ning enda ja nende rahakoti toel. Iseenesest on 200 meetri võistlus sel aastaajal suurepärane.. Kuulsused ei karda kaotust ning noored saavad neid võites mõnusa impulsi. Pärast karjääri lõppu võtan oma võistluse tõsiselt käsile – toon ala publikule lähemale.»

Chalupa on sünnilinnakeses Jindrichuv Hradecis korraldanud 13 korda võistlust Chalupa Cup, kus samuti kavas 200 m. Tänavu võistlesid vaid tšehhid, Chalupa ise oli neljapaadikaaslaste järel kolmas.

«Mõtlesin, et hea, kui neist kolmest ässast üks külla tuleks – kas Cop, Tufte või Chalupa. Aga nad tulid kõik! No mis sa hing veel tahad!» juubeldas sõudeliidu president Rein Kilk.

«Oleme sõpradega neid päevi mõnusalt võtnud. Tänan Eedo Raidet, kes meil United Motorsis sõidukeid proovida lubas, ja Jaan Taltsi, kes meile oma kodus Kilgi lamba kõrvale sõnu peale luges – et me laisaks ei läheks.

Võitsid ka Ansip ja vana Tammert

Prominentide ja alaliidujuhtide võistluse lõi suure ülekaaluga kinni peaminister Andrus Ansip. Sõudepresident Rein Kilk tuli teiseks ja üliõpilaste spordijuht Ants Veetõusme kolmandaks. Ratsutamispresident Ivari Padar sõitis tempos, mis võimaldanuks õngitseda. Ansip meenutas: «Olen sõudnud ühe hooaja, keskkoolis. Põlvepõletik ei lasknud keskmaad joosta, samas käisid klassivennad sõudmas ja neist ühel polnud paarilist. Nii on mul treener Jüri Kuruli ühe suve kool.»

Spordikuulsuste võistluse hakatuseks põrkusid kettaheite olümpiapronks Aleksander Tammert ja suusasprinter Erkki Jallai ning poega treeniv Aleksander Tammert seenior võitis. Lõuapoolik kommenteeris: «Ma ei treeninud, kuid taktikaliselt valmistusin. Teadsin, et sprinter Jallai ei kesta kaua. Noh ja oma poeg on hästi kasvatatud – sai aru, kumb meist ees peab olema. Esikoha kingin Eesti sõudmisele.»

Võistlus jäi hõredaks, sest oodatuist takerdus kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool Saksamaalt tulles Poola piiril, suusatamise olümpiavõitja Andrus Veerpalu eelistas Kääriku kepikõndi, odaviske maailmameister Andrus Värnik tegi kodus remonti ja kettaheite MM-hõbe Gerd Kanter sõitis Dubaisse puhkusele.

Esitleti sõudeajaloo suurkuju Pertti Karppineni, kes tuli ühepaadil olümpiavõitjaks 1976, 1980, 1984. Miks soomlastel hiljem ligilähedaltki nii kõva meest pole sirgunud? «Väike rahvas ja raske ala. Ja ega tugevaid õnnestu alati välja sõeluda. Hea, et niigi on läinud.»

Eesti Gaasi avalike suhete juht Marika Saarna-Siimann andis üle viis tšekki 20 000 kroonile. Need kuulusid MMil pronksi võitnud neljapaadisõudjatele Andrei Jämsäle, Tõnu Endreksonile, Leonid Gulovile ja Jüri Jaansonile ning treener Tatjana Jaansonile. Saarna-Siimann kinnitas, et kui neljapaat otsustab jätkata Pekingi olümpiani, siis Eesti Gaas ei hüppa alt ära, vaid jätkab toetamist.