Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
18. oktoober 2005, 00:00

Ani võitis esmakordselt Kanepi! Seis 1:1! (4)

«Ükskord pidi see juhtuma ja mul on hea meel, et me mõlemad mängisime hea mängu,» lausus Maret Ani, alistanud St. Raphaeli tenniseturniiri avaringis Kaia Kanepi 6:4, 6:2. Viimati kohtusid Eesti parimad suvel 1998 ja siis võitis nooruke Kanepi.

«Mäletan ammusest Hiiu mängust, et ma kaotasin ja elasin kaotust üle kibedalt nagu sel ajal ikka,» meenutas Ani. «See oli ootamatu. Mõru. Ja nüüd elasin üle seitsme aasta teadmisega, et viimati võitis tema mind. Kripeldas.»

«Hea, et Suure Slämmi avaringis ei kohtunud.»

«Tegime eile koos trenni ja lõpetades läksime tabeli ette loositulemusi vaatama. Nähes, et järgmisel päeval mängime vastamisi, naersime: vaat kui hea, et see mõne Suure Slämmi turniiri esimeses ringis ei juhtunud! Ei hullu! Magasime rahulikult, vähemalt mina magasin, ja mängisime üsna rahulikult ja kindlalt. Ütleme nii, et tegin täna hea töö,» lausus Ani.

«Surusime Kaiaga kätt. Tema ütles, et ma mängisin hästi. Mina ütlesin, et aitäh, ja et sina mängisid ka hästi…»

«Vorm ei ole läinud allamäge, lihtsalt tegin tavalisest rohkem pisivigu,» ütles Kanepi. «Nii et mingit katastroofi polnud, Maret mängis paremini. Liialt pabinas polnud ma mingil juhul.»

Kanepi juhtis 1:0 ja Ani servil 40:0, kuid ei suutnud pallingut murda. «Hiljem polnud enam varianti. Ma ei usu, et midagi eriliselt muutunuks, kui oleksime kohtunud liivaväljakul,» lisas Kanepi.

Üks mäng ei näita kõike, aga hetkel on Ani parem

«Muidugi, kõik ootasid seda mängu,» teadis Ani. «See oli nagu aasta finaal. Endlagi oli huvitav: kes suudab sellises olukorras paremini mängida? Tulemus ei näita loomulikult kõike, aga seda ometi, et praegu olen mina sõltumata väljakukattest või saalist või mängulinnast parem.»

Kanepi teab, et Eestis tehakse järeldusi. Netikommentaatorid võivad hakata teda materdama.

«Mind arvamused ei häiri. Aga kui Maret on tabelis eespool ja viimase omavahelise matši võitis, siis ta ongi hetkel parem. Mul on sama eesmärk mis Maretilgi – jõuda aasta lõpuks sajanda koha piirimaile, et otse Austraalia lahtiste põhiturniirile pääseda,» rääkis Kanepi.

Kanepi jääb veel St. Raphaeli harjutama

Ani on mänginud St. Raphaelis varem kolm korda, jõudes kahel juhul finaali ja ühel poolfinaali.

«Muidugi, minevik lisab kindlust. Varasemad õnnestumised toovad positiivse fooni. Kui ajusopis mäletaks nii, et kuule, Maret, sa oled siin kolm korda esimeses ringis kaotanud, mängiksid kehvema tundega!» rääkis õnnelik revanšeerija.

Väljalangemisele vaatamata jääb Kanepi paariks päevaks St. Raphaeli, et Lõuna-Prantsusmaal järgmiseks turniiriks valmistuda. «Siin on praegu väga soe ilm, umbes 25 kraadi. Saan teiste mängijatega harjutada,» ütles Kanepi, kes laupäeval alustab Hasseltis 170 000 USA dollari suuruse auhinnafondiga turniiri kvalifikatsiooni.

Kaia Kanepi

Sündinud | 10. juuni 1985.

Pikkus ja kaal | 181 cm, 73 kg.

Klubi | TopTen.

Treenerid | Andrei Luzgin, Thomas Högstedt.

Koht maailma edetabelis | 123. (parimana 121., märts 2004).

Saavutused Suure Slämmi turniiridel | French Openi noorteturniiri võitja (2001).

Parimad saavutused

Võitja kuuel ITF-i turniiril, poolfinalist WTA turniiril Calcuttas (2005).

Maret Ani

Sündinud | 31. jaanuar 1982.

Pikkus ja kaal | 176 cm, 63 kg.

Klubid | Evald Kree Spordimaailm, TC Prato.

Treener | Pierfrancesco Restelli.

Koht WTA edetabelis | 110.

Saavutused Suure Slämmi turniiridel | üksikmängus pääs 1. ringi (2002 US Open), paarismängus poolfinalist (2004 Australian Open).

Parimad turniirid | finalist neljal ITF-i võistlusel.

Seitse aastat tagasi võitis noorem Kaia Kanepi

Pühapäeval, 14. juunil 1998 alistas just kolmeteistkümneseks saanud Kaia Kanepi Nõmmel ITFi noorteturniiri finaalis Maret Ani 6:2, 1:6, 6:2. See tähendas üllatust, sest kolm ja pool aastat vanem Maret Ani oli Eestis isegi eakaaslaste liider.

«Mäletan, et võtsime seda lihtsalt kui üht mängu, mitte kui midagi põhimõttelist. Kummagi tiim sai aru, ja saab ka nüüd aru, et otsustada võib näiteks ühe haige selg,» rääkis Kaia isa Jaak Kanepi eile tütre ja Ani järgmist kohtumist oodates.

Mareti ema Mari Ani mäletas, et finaalieelsel päeval oli tütar pidanud kaks üksikmängu ja ühe vastase palvel ka paarismängu finaali. «Kui ta hommikul ärkas, olid jalad nagu vatist. Muidugi läks Maret närvi, nagu tal oligi tollal kombeks. Aga mitte ainult sellepärast, et eestlannaga kohtus, vaid väsimuse pärast,» rääkis Mari Ani.

«Maret oli esimestest punktidest alates tujust ära. Pinged erinesid. Kaial polnud midagi kaotada, Maret aga pidi plikatirtsuga kohtudes oma positsioone kaitsma – võitma, ja mitte napilt. Maret alustas iga geimi piltlikult nagu kaotusseisust 0:15. Võit tähendas Kaiale lihtsalt üht sammu pikal teel, mitte enamat,» meenutas Jaak Kanepi.

Isa Kanepi võrdles: «Kui Maret ja Libuse Prušova Austraalia lahtistel poolfinaali jõudsid, olid ässad neid samuti alahinnanud. Ässad arvasid, et ju üllatajad suurest hirmust varsti surevad, aga kui need ei surnud, läksid hoopis ise närvi.»

Jaak Kanepi sõnul ei takista ühegi mängu kaotamine liikumist põhieesmärgi poole. Ta kinnitas: «Kaia ega Mareti põhieesmärk pole teise eestlanna võitmine, vaid tõus tasemele, kus võib võita maailmas igat tennisisti.»

Mari Ani lausus: «Üle tähtsustada seda kohtumist ei maksa, ent samas muidugi tunnen, et Kaiaga mäng on olulisem kui matš mõne tundmatu vastasega. Sõbrad-tuttavad muudkui helistavad ja tunnevad huvi. Ikkagi kõrgendatud tähelepanu.»

Ka Jaak Kanepi tunnistas, et on oluliselt närvilisem, kui mõnd Kaia tavalist avaringi mängu oodates: «Maretil on täna lihtsam kui Kaial, sest Kaia sponsorid on siin, Eestis, kus kohtumisele suuremat tähelepanu pööratakse. Pärast vigastust ei tahtnud paljud sponsorid Kaiale teregi öelda...»

Mari Ani lootis, et Mareti närvid seekord üles ei ütle: «Üldiselt oskab ta nüüd keskenduda. Ütlesin talle juba ammu, et tuleks psühholoogi poole pöörduda – kasuta kõiki võimalusi taseme tõstmiseks. Kaua sa ikka heas vormis olles oma rumaluste tõttu kaotad. Aga ema ju ei kuulata! Õnneks sai Maret lõpuks aru ja siiski alustas koostööd hingearstiga.»

Jaak Kanepi lõpetas: «Tänane kaotus tähendaks paigalseisu, võit sammu edasi. Kuid ometi tähendab kohtumine Maretiga Kaiale pigem vahendit kui eesmärki.»

Mari Ani lausus: «Kahju, et nad juba esimeses ringis kokku pidid minema. Mõlemad on ju heas vormis, aga üks peab nüüd kohe turniirilt lahkuma.»

Suhted Restelliga veel paremad kui varem

Mõne aja eest jõudis SL Õhtuleheni ärev kumu, et maailma edetabelis Eesti tennisistidest kõige kõrgemal paikneva Maret Ani ja tema itaallasest treener Pierfrancesco Restelli suhted on ootamatult halvenenud.

«Kust, pagan, te seda kuulsite?» naeris Ani eile. «Igatahes on nüüd kõik korras! Jah, meil oli kriis, nagu seda pikas koostöös ikka juhtub. Tegime asjad selgeks ja nüüd… on kõik paremini kui iial varem.»