Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
24. oktoober 2005, 00:00

Ani võitis turniiri! (6)

Tennisist Maret Ani sai profikarjääri esimese turniirivõidu, alistades St. Raphaeli 50 000 dollari suuruse auhinnafondiga turniiri finaalis itaallanna Mara Santangelo 6:3, 7:5. Ilmselt kerkis ta maailma saja parema mängija hulka.

Ani murdis ligi kaks tundi kestnud kohtumises vastase pallingu kuuel ja Santangelo tema oma kolmel korral. Serviässasid löödi vastavalt seitse ja üks, topeltvigu tehti kuus ja üks. Seega mängis Ani tunduvalt agressiivsemalt.

«Tegelikult riskisin rohkemgi kui numbritest näha. Paljud servid olid peaaegu ässad, kuigi mitte puhtad ässad,» ütles Ani.

«Ei saa öelda, et mängu kvaliteet väga kõrge olnuks, sest oleme mõlemad hooaja lõpuks väsinud. Teeme rohkem vigu, tähelepanu hajub natuke. Aga publik nautis võitlust ja oli minu kui neljandat korda siin mänginu poolt!»

Finaalkohtumine läks täkke kaheksandal katsel

Poolfinaalis oli 23aastane Ani, kes alustas turniiri WTA edetabeli 110. realt, alistanud argentiinlanna Maria-Emilia Salerni (WTA 122.) 7:5, 6:3 ja Santangelo (WTA 95.) Virginia Pichet´ 6:4, 6:2.

«Poolfinaal oli turniiri seni raskeim mäng,» lausus Ani laupäeval platsilt tulles. Ta oli St. Raphaelis alustanud võiduga Kaia Kanepi üle ega olnud edaspidi loovutanud settigi.

«Kuid raskused olid kehalised, mitte vaimsed. Rasketel hetkedel suutsin korralikult mängida.»

Ani oli alates 1998. aastast mänginud seitsme profiturniiri finaalis ja saanud seitse kaotust. Viimati, augusti hakul jäi ta Martina Franca (50 000 dollarit) lõppkohtumises alla itaallanna Nathalie Vierinile.

Siis ta rääkis: «Ma ei oska finaale mängida, pabin tuleb sisse. Tahan hirmsasti oma fänne rõõmustada ja emotsioonid kasvavad üle pea. Ega siin muu aita, kui et tuleb rohkem finaale mängida. See peab olema harjunud tegevus.»

Mõni nädal hiljem sai Ani elu kaalukaima võidu, lüües Portorožis maailma 44. reketit prantslannat Marion Bartolit. Vorm üha paranes.

Kahe päevaga avaneb kaks šampanjapudelit

Nüüd arutles naine finaali eelõhtul: «Tavapabinast loodan sel korral üle olla. Loodan võitu, sest tunnen vastast hästi ja olen viimasel ajal üldse kindlam olnud. Närvid on püsti ometi…»

«Jah, need seitse kaotust painasid, kuid ma ei lasknud painel liiga suureks kasvada. Hoidsin end vaos,» ütles Ani auhinna kätte saanult.

«Vaid lõpuks tundsin kätevärinat, võitsin alles neljandalt matšpallilt. Nüüd, loodan, on finaalikohmetus lõplikult üle.»

Ani on teinud koostööd ühe itaalia psühholoogiga, kuid viimasel seitsmel nädalal pole räägitud. «Kui nüüd Itaaliasse lähen, räägime kindlasti,» lausus tennisist.

Kui SL Õhtulehe arvutused paika peavad ja Ani maailma saja parema hulka kerkib, pääseb ta Suure Slämmi turniiridel nüüd automaatselt põhitabelisse. Just see oli hooaja peamine eesmärk.

«Täna avan šampanja esikoha puhul, ja kui homme tõesti saja hulgas olen, siis avan järgmise,» naeris St. Raphaeli turniiri võitja. Järgmised turniirid mängib ta novembri teisel poolel.