KAUNIS: Eesti suusatajate hooajaeelsel esitlusel kandis Piret Pormeister koondise logokirevat dressi, kuid esitluse eel ja järel tohtis ise särada.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
27. oktoober 2005, 00:00

Piret Pormeister: «Mul on eesmärgipõhine elu.» (11)

Piret Pormeister võiks missivõistlustel edukalt esineda või niisama seltsielus laineid lüüa, kuid 20aastane piiga jagab end vaid suusatamise ja ülikooli vahel. «Mul on eesmärgipõhine elu,» naeratab ta.

Eelmisel talvel end juunioride MMil kuuendaks sprintinud Piret on koos treener Jaanus Teppaniga tookordse sõidu videot vaadanud ja jõudnud järeldusele, et medal olnuks täiesti võimalik.

«Olin kogu eelmise talve kärsitu ja põhivõistluseks natuke väsinud. See tõi tehnikavigu,» arutleb neiu. «Olen pettunud, kuid ühtlasi tähendab tulemus sisemist motivaato-rit.»

Spordi kõrval sõidab iga päev Otepäält Tartu Ülikooli

Pühendumaks suusatamisele, kolis Piret Tallinna-kodunt Otepääle.

«Otepääl on head rajad ja positiivne aura – ideaalsemat trennikohta polegi,» selgitab suusataja. «Eelmise hooajaga läbisin 5400 kilomeetrit, ent elanuks ma varem siin, olnuks valmis suuremaks koormuseks.»

Pühendumaks õpingutele, sõidab Piret iga päev Otepäält Tartusse ja tagasi. Ta reisib enamasti tuttavate autos, kuid peagi võib olukord muutuda – nimelt on ta eilsest juhilubade omanik. «Tõsi, ma ei tea, millal auto saan, sest finants läks korteri ostmisele,» tähendab Otepää uusasukas.

Otsib õppimisest sportimisele vaheldust

Piret õpib sellest sügisest majandust. Riigieelarvelisest kohast jäi ta napilt ilma: «Näiteks matemaatikaeksamil tulnuks koguda 80 punkti asemel 95. Aga sportlasel pole tuupimiseks piisavalt aega.»

Miks Piret ometi suure treeningukoormuse kõrvalt ülikooli läks, küsivat isegi head tuttavad. Lapsevanemad, kes olevat tütrele alati suure otsustusõiguse andnud, ei puigelnud tema Otepääle kolimise vastu üldse, kuid ülikooli kohta arvanud nemadki, et see võinuks pisut oodata.

«Kuid ma tundsin, et ei arenda vaimu piisavalt, ja tundsin, et mul on vaheldust vaja,» vastab neiu tõsiselt.

«Leida valem, kuidas loengud, eksamid, trennid ja transpordi leidmine 24 tunni sisse mahutada, on tõesti keeruline. Samas ei mõtle ma loengus trennile ega trennis rentaablusele. Trennist saan suurema rahulduse ja kool hoiab vaimu värskena. Kes teeb, see jõuab.»

«Kool ei tohi suusatamist segada.»

Piret tunnistab, et pöörane elurütm toob vahel lolliksmineku tunde.

«Näiteks ei raatsi õhtul magama minna, sest tean, et see ja see tuleks veel ära teha; muidu ei saa rahu. Aga pikad laagrid aitavad kodusest elürütmist taastuda. Seal tulen ajaga paremini toime, kuigi õpikud on ikka kaasas,» rääkis kaunitar, kes täna alustab Olosel kolmenädalast lumelaagrit.

Enesedistsipliin kasvab, kuid kas sedasi ei sigine oht ühes kui teises keskpäraseks jääda?

«Olen sellele mõelnud, kuid sport on selgelt number üks ja kool ei tohi suusatamist segada. Päris kindel, et talvel jääb mõni eksam tagaplaanile. Nii et spordis ma alla ei anna, koolis aga on keskpärasus võimalik.»

Meelelahutuslikke kiusatusi pole. Valik on tehtud

Küsimusele, mis tema tavalisse päeva veel mahub, vastab Piret leebe pearaputusega: «Midagi ei mahu.»

Kui ees on raamat, siis õpik, mitte jutukas.

Kui ees on arvuti, siis koolitööga, mitte jututoaga.

«Olen oma valikud teinud ega raiska muudele asjadele mõtlemiseks aega. Mul pole meelelahutuslikke kiusatusi,» kostab Piret. «Mul pole isegi telekat.»

Nii kena neiu tõmbab ometi poisse ligi…

«Mingi aja ma eraeluks leian, aga see otsing rajaneb kompromissidel ning jääb praeguses elus selgelt kolmandale kohale,» kõlab ettevaatlik vastus.

Suusataja mõtteid

… kleitidest

Ei mäletagi, millal viimati kleidi selga panin, ega luba, et seda tänavu teengi. Pükskostüüm on kiires elus praktilisem. Ja sportlane on niigi ilus. Usun, et küllap olen kümne aasta pärastki kleidi kandmiseks piisavas vormis.

… sõpradest

Ma pole sõbraks hea, sest mul pole sõprade jaoks aega. Spordiga seotud sõpradele ütlen, et tulge minuga kergematele treeningutele, seal räägime. Ning majanduserialaga seotud sõpradega suhtlen loengute vaheajal.

… rebasekslöömisest

Jah, esmakursuslased lüüakse rebaseks nüüd, mil mina lumelaagris olen. Kooligrupi ettevõtmistele pean alati ütlema kindla «ei», sest mul pole aega. Ning olen täiskarsklane.

… olümpiast

Selle talve suur unistus pole mitte olümpialepääs, vaid hea olümpiaesinemine ehk pääs 30 hulka. Tean, et täiskasvanute klassi minek pole kerge, kuid olen aju selleks programmeerinud.

… rõõmust

Mind rõõmustab, kui saan lähedastega koos olla, sest seda juhtub nii harva. Ning kui läbin teel suure eesmärgi poole mõne etapi – teen hea võistluse või eksami, parandan mõnd trenninäitajat – tunnen rõõmu ja rahuldust.

… pidupäevast

Miks ma võistlustel säran, kui argipäeviti tõsine olen? Sest võistlus, kui ma sinna heas seisundis jõuan, ongi pidupäev!

Piret Pormeister

Sündinud: 16. mail 1985.

Mõõdud: 179 cm ja 65 kg.

Elupaik: Otepää.

Treenerid: Margus Uibo, Jaanus Teppan.

Klubi: Nõmme Spordiklubi.

Klubitreener: Külli Hallik.

Tippsaavutused: juunioride MMi 6. koht sprindis 2005, Eesti sprindimeister 2004.