TRIUMF: 2001. aasta 26. novembril võitsid Richard Burns (paremal) ja Robert Reid MM-tiitli. Täpselt neli aastat hiljem alistus Burns haigusele.Foto: Reurters/Scanpix
WRC
25. november 2019, 22:30

Täna möödus 14 aastat legendaarse rallisõitja Richard Burnsi surmast

Täna 14 aastat tagasi suri pikalt raske haigusega võidelnud Suurbritannia rallipiloot Richard Burns. Siinkohal taasavaldame kolm päeva pärast spordilegendi surma Õhtulehes ilmunud artikli:

Reedel, täpselt neli aastat pärast maailmameistriks tulekut, lakkas tuksumast rallimehe Richard Burnsi süda. 34aastane inglane, hingelt vääramatu võitleja, jäi alla ravimatule haigusele.

Burnsil polnud elu viimases lahingus lootust. Ajukasvaja, mis diagnoositi kaks aastat tagasi, osutus ravimatuks. «Richard teadis, mis teda ootab. Teadis, et tal on paranemislootust imevähe, kuid ta võitles uhkelt lõpuni ega kaotanud viimse hetkeni huumorimeelt,» on kirjas Burnsi perekonna avalduses maailmale.

Kaks aastat tagasi, teel oma Porschega Suurbritannia ralli stardipaika Cardiffisse, sõber Markko Märtin kõrval, isiklik treener Steve Benton taga istumas, vajus Burns ühtäkki kokku. Märtin haaras rooli ja juhtis auto kokkupõrkeid vältides teepervele. Ajal kui Benton minestanule kibekähku esmaabi andis, helistas Märtin kiirabisse. Tohtrid toimetasid Burnsi lähedalasuvasse Newporti haiglasse.

Esialgu andsid arstid lootust

Pärast esmast ülevaatust toimetati Burns edasi Cardiffi erakliinikusse, kus tal diagnoositi ajukasvaja vorm astrotsütoom, mis vajas tõsist kiiritusravi. Tohtrid uskusid, et Burns paraneb ning võib tulevikus võidusõitja karjääri jätkata.

«Arstide hinnangul pole mul võimalik 2004. aastal ralliauto rooli istuda ja mul tuleb sellega leppida,» kurvastas Burns. «Loomulikult olen pettunud, aga samas ka optimistlik ning teen kõik selleks, et tervis võimalikult kiiresti korda saada. Diagnoos oli täielik šokk. Aga nagu keskendusin sada protsenti rallide võitmisele, keskendun nüüd haiguse alistamisele.»

Aasta hiljem tundus kõik kulgevat suurepäraselt, Burns näis paranevat.

«Ravi on olnud intensiivne ning ma muutun füüsiliselt ja vaimselt juba tugevamaks,» lausus Burns oma kodulehel. «Tegemist on olnud väga raske ajaga, kuid olen üritanud säilitada positiivset meelt ja elurõõmu nii palju kui võimalik. Õnneks on mul palju toetajaid – perekond, sõbrad, fännid –, kes kogu hingest paranemisele kaasa elavad.»

Tulevikuplaane Burns veel ei teinud, kuid elas kaasa semudele-konkurentidele – õnnitles Sebastien Loebi meistritiitli puhul ja soovis rallisõiduga lõpetanud Carlos Sainzile edu pensionipõlves.

Kahjuks pöördus läinud talvel tervis taas halvemuse poole ning aprillis heitis Burns lõikuslauale. Operatsioon leevendas mingil määral rallimehe seisundit ja võimaldas elada aktiivset elu, kuid täielik paranemine oli seks hetkeks välistatud. Ja Burns teadis seda.

Hea sõber ja tuline rivaal

Imet ei sündinud. Elu viimased päevad viibis Burns koomas ja suri reedel, ümbritsetuna pereliikmetest ja sõpradest.

Burnsi lahkumine oli rallimaailmale valus kaotus. «Richard oli mulle nii sõber kui ka tuline rivaal,» tunnistas šotlane Colin McRae, Suurbritannia esimene ralli maailmameister. «Temaga oli meeldiv aega veeta ja meeldiv võidelda.»

Ralli MM-sarja teleõiguste omaniku Dave Richerdsi sõnul pidas ralliseltskond ühegi erandita Burnsist lugu. «Burns tõusis tippu metoodilise tööga, võitis Briti juunioride, seejärel täiskasvanute tšempionitiitli ja krooniti lõpuks maailmameistriks. Roolis oli Burns äärmiselt kalkuleeriv ja suutis autost ka rasketes tingimustes maksimumi välja pigistada.»

Kaardilugeja Robert Reid meenutas vaid ühte hetke, mis peegeldas ilmekalt Burnsi olemust: «Kui me 2001. aastal Suurbritannia ralli lõpetasime ja tiitli kindlustasime, vaatas ta mulle otsa ja röögatas: «Robert, sa oled maailma parim!»»

Richard Burns

Sündinud: 17. jaanuaril 1971.

Surnud: 26. novembril 2005.

Esimene ralli: 1988.

Esimene MM-ralli võit: 1998, Safari ralli.

Maailmameister: 2001, Subaru meeskonnas.

MM-rallisid: 105.

MM-ralli võite: 10.