VÄRAVAVAHID: Christian Adamil (vasakul) ja Anton Sizovil võtab riietumine rohkem aega, sest puurivahi varustus on märksa kaalukam.Foto: Tiina Kõrtsini
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
30. november 2005, 00:00

Panter pingutab, et mitte Soome hokirongi alla jääda (1)

«Trenni on alati vastikum teha, parem juba rohkem mängida,» rääkis HC Panteri kapten Olle Sildre tänavusest hooajast, kus meeskond osaleb nii Eesti meistrivõistlustel kui ka Soome meistrisarja II divisjoni lõunatsoonis.

Mõnel nädalal tuleb meeskonnal pidada kolm mängu. «Meile on see paras koormus, rohkem ei suudaks,» ütles Sildre, kuigi näiteks NHLis peavad mõned tiimid neli, üksikute eranditena ka viis mängu nädalas. «Neile makstakse ka vastavat palka,» muigas Sildre.

Soome liigas asub Panter praegu teisel kohal. Et kõik mängud peetakse Helsingi läheduses, pole meeskonnal pikki bussisõite. «Koguneme kell seitse hommikul Premia jäähalli ette ja jõuame tagasi öösel kell üks. Soomes on meil kaugeim sõit 150 kilomeetrit,» rääkis Sildre.

Soomes maksab mõni mees peale, et saaks mängida

Pantri mängijad ja soomlasest peatreener Henri Hamberg ei hoia kiidusõnu tagasi põhjanaabritest vastaste kiitmisel. «Soomes on absoluutselt teistmoodi stiil,» rõhutas ründaja Rauno Parras. «Kõigi meeste tase ja oskused on võrdsed. Mäng pööratakse kiirelt pea peale, vasturünnak algab kohe pärast litri kaotamist. Oleme omavahel rääkinud, et Soomes rong kogu aeg sõidab, Eestis aeg-ajalt peatub.»

«Hingata ei lasta, sööt antakse kiiremini ette. Paljudel Soome liiga meestel on vähemalt 400 mängu karjääri jooksul peetud. Minulgi, veteranil, tuleb see number vaevu täis,» sõnas Sildre.

«Soomes ei anta mängimiseks aega ega ruumi. Ei saa värava taga seistes vahetust oodata ja rünnakuks valmistuda,» lisas Hamberg.

Hambergi sõnul ei mängi Soome teises liigas lootustandvaid noori, kes sarja hüppelauana kasutaksid. «Paraku mängivad seal põhiliselt mehed, kes omal ajal kõrgseltskonda ei kõlvanud. Ent Soomes on nii palju häid harrastajaid, et neid jätkub kõikidesse liigadesse. Mõned maksavad isegi mängimise eest peale. Meie mehed võiksid seda arvestada, kui endast platsil kõike ei anna,» rääkis Hamberg.

Pantri sisekliima jätab soovida

Panter on hooajal saanud kõik kolm kaotust koduväljakul. Soomes kaotati korra lisaajal, ent selle eest saab ühe punkti. «Kui ärkad varahommikul ja lähed Soome, oled rohkem keskendunud,» põhjendas Sildre. «Eestis magad vahel poole päevani ja siis tuled otse mängule. Ja kui ei pea vara ärkama, ollakse mõnikord reede õhtul kauem väljas.»

Kui meeskond nii tihti koos reisib, peaks ka paranema tiimisisesed suhted. Kuid Parrase sõnul jätab sisekliima soovida: «Leidub probleeme. Kuid erimeelsused pole rahvuse pinnalt, ehkki nüüd on Pantrisse venelasi juurde tulnud.»

«Meil on 22 mängijat, igaühel oma arvamus. Mõni peab võistlusmomenti liiga ahistavaks, teine ootaks rohkem väljakutseid. On mängijaid, kellele treener ei meeldi. Kuid usun, et opositsioon ainult tugevdab mind,» rääkis Hamberg.

Kahe parema hulka pääs lõunatsoonis tähendaks Pantrile jätkamist Soome II liiga play-off’is. «Kaks head meest siirdus mujale, nüüd läheb raskemaks,» ütles kaitsja Kaupo Kaljuste, vihjates Dmitri Lavrovile ja Vadim Virjassovile, kes mängivad nüüd vastavalt Porvoos ja Liepajas.

Karistusminutid: kas kohtunike suhtumine või enda rumalus?

HC Panter on Soome liigas kogunud vastastest rohkem karistusminuteid. Kaitsja Kaupo Kaljuste leidis, et kui mõned eemaldamised on tulnud enda rumalusest, siis viimasel ajal on ka kohtunike suhtumine halvenenud. Kõiki mänge vilistavad ju soomlased. «Tundub, et nad veidi püüavad omasid soosida, et me seda sarja päris ära ei võidaks,» ütles Kaljuste.

Peatreener Henri Hamberg oli seevastu kindel, et Pantri mehi on põhjusega eemaldatud. «Mõne mängija stiil ei taha kuidagi muutuda,» kurtis Hamberg.

Ägeda loomusega on Rainer Palu, kes ka Eesti koondises palju karistusminuteid kogub. «Jah, Palu on üks neist. Ta peaks koondislasena mõistma, et risk ei too alati tulu. Kuid on ka teisi patustajaid. Soomes karistavad kohtunikud kepiga tagumist. Kui tuleme Soomest, on meie arstil puhkepäev, aga Eesti meistrivõistluste mängu järel tuleb mitut meest lappida. Vene stiil ongi selline,» rääkis Hamberg.