SEGADUSE PÕHJUSTAJA: Veredopingu arvatava manustamise tõttu Võistluskeelu saanud treener Walter Mayeri ilmumine olümpialinna põhjustas politsei ja dopinguküttide aktsiooni.Foto: Reuters/Scanpix
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. veebruar 2006, 00:00

Austria dopingusaaga jätkub: Mayer rammis politseiautot, kaks laskesuusatajat põgenes (8)

Austria suusatajate dopingusaaga sai uue pöörde, kui patune treener Walter Mayer rammis pühapäeva õhtul politseiautot ning laskesuusatajad Wolfgang Perner ja Wolfgang Rottmann põgenesid olümpialinnast Torinost kodumaale.

Treenerina töötamise keelu saanud Mayeri ilmumine Torinosse ajendas Itaalia politseid ja dopingukütte ööl vastu pühapäeva tungima Austria suusatajate hotelli ja kutsuma sportlasi testimisele.

Pärast seda aktsiooni kadus Mayer Torinost, kuid avastati pühapäeva õhtul oma autos magamas Austria väikelinna Paternioni lähistel. Kui politseinikud äratasid Mayeri, käivitas mees auto ja üritas sõita läbi politseimasinatest moodustatud tõkke. See ei õnnestunud – Mayer peeti kinni. Eile esitati talle süüdistus avaliku korra rikkumises ja politseile vastuhakkamises, kuid ta lasti asja arutamiseni vabaks.

Kohe pärast seda teatasid Austria suusajuhid Mayeri vallandamisest, ehkki varem olid nad üldse eitanud dopingukahtlusega mehe seotust koondise juhtimisega. Muide Mayeri kaitseks astus välja mäesuusataja Hermann Maier. «Talle korraldati inimjaht nagu oleks ta Osama bin Laden,» pahandas Maier.

Eile õhtul teatati, et Mayer viidi vaimuhaiglasse, sest ta olevat ähvardanud ennast tappa.

Samal ajal lahkusid Torinost Austria koondise juhtidele teatamata Perner ja Rottmann. Austria reageeris mõlema mehe diskvalifitseerimisega. Võimalik, et kahel laskesuusatajal keelatakse osavõtt ka järgmistest taliolümpiamängudest. «Kui nad nii äkki lahkuvad, pole nad võistlemisest huvitatud,» järeldas Austria Olümpiakomitee peasekretär Heinz Jungwirth.

Eile õhtul põhjendas üks põgenejaist, Perner, oma tegu ebainimliku läbiotsimisega ööl vastu pühapäeva. «Kaks korda pidin end üleni riidest lahti võtma. Politsei ütles, et minu juurest leiti asju, mida mul poleks tohtinud olla. Eelistasin koju sõita, enne kui nad panevad mind vangi,» selgitas Perner. «Nad tahtsid, et ma kirjutaks alla ühele paberile, kuid ma keeldusin, sest ei saanud itaalia keelest aru. Siis nad karjusid niimoodi, et mul tekkis hirm.»

Perner lisas, et võistluskeelul pole tema jaoks enam tähtsust: «Niikuinii ma enam laskesuusatamisega kunagi ei tegele.»

Itaalia politsei sõnul oli reid Austria suusatajate hotelli siiski tulemuslik: leiti astmaravimeid, antidepressante, kasutatud ja kasutamata süstlaid ning vereülekandevahendeid. «Kui jõudsime San Sicario majutuspaika, viskas keegi sportlastest meditsiinivarustust aknast välja,» rääkis üks politseiallikas.

Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kõrge esindaja andis Rootsi ajalehele Dagens Nyheter teada, et läbiotsimise peaeesmärk oli tabada Austria üks tippsuusatajaid Christian Hoffman. Pärast Salt Lake City olümpiat seisab Hoffman FISi nn. mustas nimekirjas ebaharilike verenäitajate ja kahe dopingutesti vältimise eest. Hoffmann on saanud kaks hoiatust, kolmas tähendaks automaatselt kaheaastast võistluskeeldu.

Kuid politsei ei tabanud Hoffmani, kes mingil põhjusel ei kuulunud 4 x 10 km teatesuusatamises Austria meeskonda. Seetõttu polnud mees võistluse eelõhtul Pragelatos, vaid oma kodus Ramsaus. Hoffman põhjendas Itaaliast lahkumist 50 km vabatehnika ühisstardiks valmistumisega.

Austria kantsler Wolfgang Schüssel taunis nii Mayeri ilmumist Torinosse kui ka politsei tegutsemist. «See on hämmastav, et Mayer niimoodi talitas ja meie sportlastele varju heitis. Kuid polnud ka õige, et politsei öösel enne võistlust noori mehi voodist välja kupatas ja kohtles neid nagu kurjategijaid,» sõnas kantsler.