Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
20. märts 2006, 00:00

Suusakullad on käes. Mis saab hooldemeestest? (1)

Torino olümpia põhjal maailma parimaks hinnatav Eesti suusahooldetiim, kolme kulla omanik, valmistub puhkuseks.

Tõsi, kõigil pole selleks võimalust. Kuld kaelas, alustab mõni mees põhitööd. Peep Koidu plekksepana, Margo Pulles metsamehena. Raul Seema saab suvel isaks ja Oleg Ragilo õpetab järeltulijat suusatama. Samal ajal komplekteerivad tiimiliidrid Mati Alaver ja Kristjan-Thor Vähi uue hooaja eelarvet, mille põhjal suusahooldajad peavadki otsustama nii kevadpuhkuse võimaliku maksumuse, suviste lisatööde kui ka tulevase hooaja töö üle.

Plekksepp Peep Koidu ei puhka kunagi

«1. aprillist olen plekksepana põhitööl tagasi, nii on kokku lepitud. Lõunamaapuhkuseks ei jätkuks vahendeidki,» rääkis Peep Koidu, sõites koos Raul Ollega Norras Birkebeineri maratonile.

«Juba seitse aastat on nii, et talvel on suusk ja siis kevadel kohe plekksepatöö. Puhkusel pole ma need seitse aastat käinud.»

Koidu ei usu, et Eesti Suusaliit talle aastaringset tööd pakuks, ega näe selles suhtumises midagi imelikku. Miks? Palka, ometi, saavat ta suusatamisest rohkem, sest plekksepatööle pole võimalik end kogu tööpäeva ulatuses pühendada. Püsimaks vormis, tuleb suvel võtta aega rattasõidule ja rulluisutamisele.

«Sisuliselt investeerin suvel sporti nii aega kui ka raha,» lausus Koidu. «Plekksepana teen tükitööd. Suusatamises ei saa tööaega kuidagi lühendada, isegi nädalavahetusi pole.»

Välismaapakkumiste üle Koidu ei spekuleeri: «Milleks, kui pakkumisi praegu pole…»

Assar Jõepera teeb igapäevast meeldivat tööd

Assar Jõepeal seda muret pole, et tööd ei jätkuks. Ta on firma Fotoluks boss. Kauplusi on üheksa, leiba tuleb anda 40 inimesele. «Töö on igapäevane, aga väga meeldiv,» tunnistas Jõepera.

Suvel ei mingit pikka puhkust, pigem pikad nädalavahetused – linnast minema, loodusesse matkama, jalgsi või rattaga, või siis kajakiga merele, tõdes Jõepera: «Ja muidugi sport. Osalen xdream multispordisarjas A rada. Äkki jõuan sel suvel golfigi mängima. Fotoaparaat, muide, on alati kaasas.» Tulevikust teab Jõepera vaid seda, et kui Kristinal on tema abi vaja, on ta Sapporo MMil kohal.

Salajane: Are Metsale pakutakse mujaltki midagi

«Ausalt, ma ei mõtle enne hooaja lõppu järgmisele,» kinnitas meeste tiimi pealik Are Mets reedel Sapporo MK-etapilt. Ta on ainsana saanud suusaliidult aastaringset palka.

«Oleme poistega pärast olümpiat omavahel vaid natuke rääkinud, kuid mina näen, et kõik võiks jätkata. Peale Magne Myrmo, kes tahab loobuda. Aga ega tedagi tea…»

Kas su palk peaks tõusma?

«Ei vasta praegu.»

Muud tingimused muutuma?

«Neid ei saa suurt muuta, asjad on mallis. Reisid ja kasinad elamiskohad käivad meie ameti juurde.»

Eesti Suusaliidult ettepanekut pole?

«Kui sellest kirjutate, ehk siis tuleb. Naljaga pooleks…»

Mets tunnistas, et on tööettepaneku saanud mujaltki. «Aga praegu ma sellele tõsiselt ei mõtle. Mu mured on tõesti veel selles hooajas.»

Ka puhkusele pole Mets seni suurt tähelepanu pööranud. Ta arutles: «Olen Põhja-Soomes Levil alati pimedal ajal käinud. Nüüd oli mõte, et läheks kogu perega sinna valgel ajal. Kuid tundub, et elamine tulnuks varem kinni panna.»

Eero Bergman läheb igal juhul kalale

«Puhkan kodus, reisimisest on sedavõrd siiber. Mul on oma hobid,» ütles Eero Bergman, jõudnud Hiina MK-etapilt Jaapanisse. «Lähen igal juhul kalale! Ükskõik kuhu, kus vett on!»

Uue töölepingu kohta ei osanud Bergman veel suurt öelda. «Ju saab igaüks jälle Mati Alaveriga eraldi kokku ja peab läbirääkimisi. Nii on ikka olnud. Olnuks Mati terve ja tulnuks Jaapanisse, räägituks läbi arvatavasti siin.»

Vormi hoidmiseks ei tee Bergman trenni sedavõrd kui Mets, Välbe või Koidu. «Mina mängin kolm korda nädalas jalgpalli ja sõidan natuke jalgratast, küllap sellest piisab.»

Mõnel suvel on ta autoga kaupu laiali vedades talvepalgale lisa teeninud, aga nüüd võtaks vaid tõeliselt tasuva töö. «Ebahuvitavaid asju pole väikese raha eest enam mõtet teha. Talvine palk võimaldab vähemalt Viljandis hinges püsida,» tutvustas Bergman arvutuse tulemust.

Magne Myrmo puhkab esmalt Hispaanias

Norralane Magne Myrmo ütleb, et lõppev hooaeg jääb talle suusahoolduses viimaseks. Ta on seda küll ka varasemate talvede lõpul öelnud, ent nüüd teatas peatreener Alaver lisaks, et olümpiajärgsel talvel pole Myrmo palkamiseks võimalustki.

Neljapäeval palus SL Õhtuleht Norras viibiva Myrmoga suhelda tema vanal semul Jaak Mael.

Mae edastas: «Magne läheb nädala pärast abikaasaga Hispaaniasse puhkusele – nagu igal aastal. Esialgu, jah, lubab ta hooldemehena lõpparve teha. Kindlat aastaringset tööd ei võta ta pensionärina kindlasti – tal on Norras kaks elamist, üks Trondheimi ja teine Oslo külje all. Lisaks peab ta koeri.»

Igal aastal Eesti Suusaliidu nimel Myrmoga läbirääkimisi pidanud Mae pole Myrmo loobumises siiski päris kindel: «Raha ei ole Magne jaoks kindlasti määrav. Määrav on säde tema silmis, ja pärast edukat hooaega sädet jätkub. Küsisin, mis ta mulle vastaks, kui ma paari nädala pärast uuesti helistaks ja jätkamisest räägiks. Ta ei öelnud, et ära helista.»

Raul Seema ootab apse sündi

Kristina Šmiguni hooldemeestel pole hooaeg veel päris lõppenud. Mõni test oleks vaja teha, järgmisel nädalavahetusel on Eesti meistrivõistlused, seejärel Kristina Soome-tuur… Ent paarikümne päeva pärast pakitakse suusad lõplikult seks korraks kokku.

«Kuu aja jooksul tahaks läbirääkimistega ühele poole saada,» sõnas Raul Seema. «Olümpiatsükliga lõppesid ka meie lepingud. Välismaa meeskonda? Kindlasti leiaks koha, aga ma pole esialgu huvitatud.»

Suvi tuleb Seemal töine. Tal on Viljandis salong Centrum solaariumid ja puha ning sisustust tuleks uuendada: «Sain just mõne pakkumise uute aparaatide-masinate ostuks. Lisaks tahaks ka Tallinnas ühe salongi avada. Sinna mu suvi läheb. Eestlane on ju rabeleja, ei malda niisama istuda.»

Tegelikult ootab Seemat õige pea elu tähtsündmus – elukaaslane sünnitab aprillis esiklapse. «Esimesed kuud ei saa ma Eestist kuhugi minna, aga sügisel vaatame, ehk leiame ka võimaluse puhkusele minna.»

Oleg Ragilo paneb lapse suuskadele

«Esmalt tuleb tagasi teha see aeg, mis on pere kõrvalt eemal oldud,» kinnitas Oleg Ragilo. «Sõidan kohe-kohe Rootsi suusakeskusse mäge ja murdmaad sõitma.»

Lumele? Suusatama? Kas talvest veel villand ei saanud?

Ragilo: «Minagi pole saanud talvemõnusid täiega nautida. Ja abikaasa hädaldab, et meil on nagu kingsepa peres, kus pole kingi jalga panna ehk siis tema suusad ei libise. Nüüd panen libisema. Loodetavasti.»

Tõsi, pereisa esmane ülesanne pole Rootsimaal talve nautida ja abikaasa lumilaudu libisema saada, vaid pere noorim liige kaheaastane Frank Aron esmakordselt murdmaa- ja mäesuuskadele panna. «Vaatame, mida ta asjast arvab,» oli Ragilo põnevil. «Suusatamisest on ta küll vaimustunud, karjub Kristina sõitu vaadates koos emaga teleri ääres.»

Suvel võiks puhata küll, tunnistas Ragilo, kuid arvas samas, et nii võib hallitama minna. Sestap asub ta teist aastat järjest sõbrale appi maja ehitama – saab aega sisustada ja rahakopika tasku.

«Ehitajad on ju Eestimaalt jalga lasknud,» põhjendab Ragilo, miks säärane ametivalik ja lisab, et püstitaks maja keldrist katuseni oma kätega, vaid müüri ei kipu ta laduma. «Saaks ka selle tööga hakkama, aga asjatundja müür kerkib kiiremini.»

Vahepeal leiab Ragilo aega ka Kristina tiimiga läbirääkimisi pidada ja uus leping sõlmida: «Kristina jätkab ja arvestab meiega. Tulemused on head, et koostööd jätkata.»

Urmas Välbe hüppab talve lõppedes ratta selga

«Meie koondise tulemuste valguses on kõik fantastiline, aga nagu hooaeg läbi saab, hüppan jalgratta selga ja panen punuma,» lubas Urmas Välbe, samuti teel Jaapani poole. «Talv on väsitanud. Suusatamine iseenesest hoiab vormis, aga pärast seda on tulnud tihti kuus tundi boksiaurudes püsti seista.»

Välbe pakkus, et hooldetiimi töötingimused on tõusnud maailmatasemele ja et utoopiasse ei kavatse ta kalduda. «Kui tingimused säilivad, ma jätkan. Jätkan ka siis, kui tipud lahkuvad, sest noored tõusvad tähed pakuvad huvi. Andruse võidud hakkavadki juba ära tüütama. Hahaa! Nali. Õnnepisar on tänaseni silmis…»

Kui norralased pakuks paar korda kõrgemat palka?

Vaevalt nad pakuvad, aga… kohemaid ma kindlasti ei nõustuks. Mõtleks.»

Peatsed rattatrennid plaanib Välbe Lõuna-Hispaaniasse: «Ilmselt lähen aprilli lõpul, üks sõber ootab seal.»

Abikaasa Pille ja pisitütar Vibeke ilmselt osalevad tolles laagris ka. «Mängivad rannaliivas, kuni ma ratast sõidan,» pakkus Välbe. «Kui lõpetan, lähen kah liivamaja ehitama. Igatahes kipume kõik sooja kätte.»

Koguaastast lepingut Välbe isegi ei igatse: «Ei taha juba juulis Otepääl või Norras töötada. Närv ei peaks vastu. Tahaks vaadata lakke. Ja vaadata Vibekest. Kui Vibeke magab, magaks ise kah.»

Kas palk on aastaringne või hooajaline, polevat vahet: «Peaasi on kogusumma, ma ei larista seda hoobilt maha. Natuke makarone, veidi vorsti leiva peale…»

Meelis Albert kaalub triatlonisse minekut

Kristina Šmiguni tiimis nii massööri kui ka hooldemehena töötav Meelis Albert peab praegu pisikest puhkust, järgmisel nädalal aga siirdub Hispaaniasse, aitamaks laagris vennapoeg Markot, Eesti üht kuulsaimat triatleeti. «Eks ma mudin seal veel nelja-viit meest, ka näiteks Ain-Alar Juhansoni,» ütles Albert. «Jään Hispaaniasse aprilli lõpuni.»

Praegu?

«Praegu valmistan 15aastast tütar Tiinat ette Hansapanga sarja viimaseks etapiks!» muigas Albert reedel. Viimane etapp toimus üleeile.

«Esialgu pole mul uut tööpakkumist kodu- ega välismaalt, aga nii või teisiti otsustan edasise mais,» jätkas Albert. Ta ei tahtnud võimalikest alternatiividest rääkida, aga kahtlust, et tema liitumine triatleetidega pole võimatu, tagasi ei ajanud. «Jah, minu koostöö nendega ei ole pelgalt ühekuine.»

Vormis hoiab Albert end igal juhul: «Praegu suusatan. Hispaanias ujun ja sõidan ratast. Tagasi kodus, siis jooksen.»

Margo Pulles läheb ilmselt metsatööle

«Eks kuulan natuke, mis tulevikust võib saada. Kui hooldemehena senistel tingimustel jätkan, olen suvel naise ja lastega paar kuud puhkusel. Naine on pedagoog, tal on suvi vaba. Arvan nii, et lapsed tuleb Otepäält näiteks mere äärde viia ja neile lihtsalt Eestit näidata,» rääkis kolme lapse isa Margo Pulles. «Välismaapuhkust – ma mõtlen neid riike, kuhu tõeliselt tahaks minna – ei saa endale lubada.»

Esialgu, arvab Pulles, ei saa ta suusaliidult tuleviku kohta veel väga kindlat teavet, mistõttu ta plaanib aprillist kusagile tööle minna. «Näiteks metsatööle, seda ma oskan,» pakkus ta, sõites parajasti Otepäält Tallinna poole, et istuda Jaapani MK-le siirdumiseks lennukile.

«Aga praeguses suusahooldetiimis tahan püsida seni, kuni punt on koos. Kui punt, ma mõtlen nii sportlasi kui hooldemehi, laguneb, tuleb ilmselt ka endal ära minna. Koorekihi lahkudes kannatab ju kõik, ka palk.»

Kuidas Pulles end suvel vormis hoiab?

«Kui tee tolmama hakkab, teen lastega nädalas viis rattatretti. See on mu isakohustus.»

Michael Hasler õpib firmat juhtima

Liechtensteini mees Michael Hasler, kes esimest aastat Kristina suuski hooldas, võiks seda edaspidigi teha, arvas tiimi mänedžer Kristjan Vähi: «Üritame leida sobivad variandid, Haslerist loobuda ei tahaks.»

Mure olevat selles, et Hasleri isa, kel on parasjagu vanust, tahab pere pisikese elektrifirma anda poegade hallata. Teine vend Marcus on tippsuusataja, seega peab Michael bossiks hakkama. Suvel töötabki ta nii-öelda firmajuhi ehk isa abilisena, et tulevikuks ette valmistuda.