VANAD SÕBRAD: Korvpallitreenerina töötav George Jackson soovib endisele tiimikaaslasele, praegusele kolleegile Aivar Kuusmaale vaheajal edu.Foto: Kalev Lilleorg
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
31. mai 2006, 00:00

Jackson: «Olen kalevlane!» (5)

«Olen hingelt kalevlane ja jään kalevlaseks,» kinnitas Tallinna Kaleviga 1991. aastal N. Liidu meistriks tulnud George Jackson Saku Suurhallis, kui «omad» Eesti tšempioniks krooniti.

Kanadas elav Jackson saabus Eestisse päev enne Eesti meistriliiga seitsmendat finaalmängu ning tuli rõõmuga omadele kaasa elama. Lahtiviske eel võttis ta aplausi saatel istet väljaku ääres aukohal.

Kui lõpusireen kuulutas Kalevi ühepunktilist võitu, vedas Jackson näole naeratuse ja läks Tartu vormis mänginud kaasmaalast J.S. Nashi lohutama. Autasustamistseremooniat jälgis Jackson liikumatult, justkui 15 aasta tagust meenutades.

Vinge publik. Nagu omal ajal

«Oi ma nautisin mängu. Tõeliselt nautisin. Oli tunne, nagu oleksin ise platsil viibinud. Ka 15 aastat tagasi nautisin ma iga Kalevis mängitud minutit täie rinnaga,» kinnitas Jackson, kui kära Suurhallis oli vaibunud ja võitjad šampanjapudelid tühjaks rüübanud.

«Vinge publik. Nagu omal ajal. Ja äge spordihall on teil,» jätkas Jackson meenutusi. «7000 pealtvaatajat? Võimas. Vanasse halli, kus meie mängisime, nii palju vist ei mahtunud. Muide, kas too hall on veel alles? Hea meelega läheks vaatama.»

Loomulikult elas Jackson kaasa Kalevile. Seda enam, et meeskonda juhendas tema kunagine tiimikaaslane Aivar Kuusmaa: «Olen hingelt kalevlane ja jään kalevlaseks. Kalev mängis täna suurepäraselt. Korvpalli tase on teil endiselt hea.»

Päeval käis Jackson Tallinnaga tutvumas ega jõudnud ära imestada, kuidas kõik on aastatega muutunud. «Tallinn oli esmapilgul justkui täiesti uus linn, kus ma pole varem viibinud. Käisin ringi ega uskunud silmi – oo jee, oo jee, oo jee! Lähemal silmitsemisel tundsin nii mõnedki paigad ära – ahaa, siin olen ma käinud, seal käinud. Aga ei, see on uus linn. Ilus ja kaasaegne.»

Jacksonile kui tüüpilisele ameeriklasele hakkasid Tallinna tänavapildis kohe silma kiirsöögikohad. «Teil on nüüd kõik olemas – McDonald’s, pitsarestoranid ja puha. Omal ajal polnud millestki säärasest juttugi.»

Tallinn on täiesti uus linn

Kõige raskem olevat Jacksonil selgitada temaga ühes tulnud abikaasa Dawnile, et Tallinn on just seesama linn, millest ta on varem rääkinud. «Dawn ei tahtnud kuidagi uskuda, sest nähtu erines minu kirjeldustest nagu öö ja päev. Ma püüdsin talle selgitada, aga tundub, et tulutult.»

Jackson naeris, kui kuulis, et oli Maarjamaal mitu nädalat kõige tagaotsitum ameeriklane. «Annan sõna, et enam ma ära ei kao,» lubas Jackson. «Eesti on lahe. Hakkan siin tihedalt käima, nii umbes iga kahe-kolme aasta tagant. Tahan pojagi kaasa võtta, ta on praegu kümnene.»

Kahjuks ei saa Jackson laupäeval Real Madridi veteranide vastu Kalevi vormi selga ajada, sest on vigastatud: «Kuid ma tahaks, eriti pärast tänaseid emotsioone, väga siin korvpalli mängida. Ehk tulevikus õnnestub.»