TÜHJUS: Üksik fänn ei taha kuidagi lahkuda Berliini väljakult, kust kümned tuhanded sakslased suurelt ekraanilt mängu vaatasid.Foto: ap/scanpix
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
6. juuli 2006, 00:00

Saksamaa suurest unistusest sai vaikus (6)

Vaikus ja viha. Sellised tunded valdasid sakslasi, kui nende suur jalgpalliunistus üleeile hilisõhtul mürinal kokku varises. Itaalia lõi Dortmundis lisaaja lõpul kaks väravat ja võitis 2:0. Üsna teenitult.

Kodusele MMile umbusuga vastu läinud, kuid turniiri käigus aina valjemalt neljandast tiitlist kõnelema hakanud sakslased said kaela külma dušisahmaka. Nende trump – penaltiseeria – tuli aina lähemale, kuni Marcello Lippi meeskond taskust viimased trumpkaardid tõmbas.

Grosso ja Del Piero panevad sakslased vanduma

119. minut. Fabio Grosso saab Andrea Pirlolt palli vabasse vette ning Palermo klubi kaitsja lööb selle mõõdetult Jens Lehmanni värava nurka. Vutisõber mäletab, et toosama Grosso oli kord juba Itaalia sangariks tõusnud: ta teenis kaheksandikfinaalis Austraaliga viimasel minutil penalti – mis sellest, et vaieldava.

Seni nii lärmakas publik muutub üheainsa hetkega tummaks. Lõpuvile pole veel kõlanud, aga staadioni suur videoekraan püüab juba tütarlapsi, käed suu ees ja silmad pisarais.

Peagi jõuab kätte 121. minut, mis ei muuda võitjat, küll aga lisab Itaalia ajaloolisele spurdile sära. Enne vahetusest sekkumist platsiveerel umbes tund aega sooja teinud vanameister Alessandro Del Piero saab ootamisele teenitud tasu. On tema kord pall Leh-manni puuri keerutada.

Nüüd on publik päris vait. Seni nii edukalt Westfalenstadionilt marsitakse ära pettununa ja sõnatuna. Tõsi, mõni «Scheisse!» tuleb kuskilt siiski kuuldavale. Aga ei enamat. Südamed on murtud.

Saksa mängijad vajuvad murule, peatreener Jürgen Klinsmann jääb püsti. Ta aplodeerib hoolealustele, aga pilk on tume kui öö. Varsti astub ta keskringi ja kamandab meeskonna auringile, nii truid fänne tänama. Pidu tundub lõppenud olevat, kahtlane, kas keegi suudab neil hetkil laupäevasele pronksimängule mõelda.

Saksamaa loodab, et Klinsmann jätkab

Pressikonverentsil ei rääkinudki Klinsmann kaotusest, vaid Saksamaa esitusest MMil tervikuna. «Kõige tähtsam on mõistmine, et meeskond esines siin tähelepanuväärselt. Mängisime positiivset ja ründavat jalgpalli kogu turniiri vältel ja hoidsime sammu maailma parimatega,» sõnas Klinsmann.

Kas Klinsmann postil jätkab, sellest ei tahtnud ta rääkida. «Räägime meeskonnast, mitte minu rollist. MM-finaalturniir näitas meie koondise tohutut potentsiaali. See lisab meile eneseusku. Me ei pea enam kartma tulevikku,» märkis peatreener.

Saksamaa Jalgpalliföderatsiooni esimees Gerhard Mayer-Vorfelder ütles eile, et juhtkond soovib Klinsmanni jätkamist. Sama meelt on ka Saksamaa ajakirjandus. «Ma tean, et ta peab tulevikku perekonnaga arutama. Loodan, et tulemus saab olema positiivne,» ütles Mayer-Vorfelder.

Lippi ootas Del Pierolt võiduväravat

Igatahes oli kavalpea Lippi treenerina alles esimesi samme astuva Klinsmanni üle kavaldanud. Normaalajal ehtitaallaslikult «kaitse enne, rünnak alles siis» põhimõttest lähtunud vanameister muutis lisaajal selgelt taktikat. Mauro Camoranesit asendas Vincenzo Iaquinta ning külvas paremal äärel kõvasti pahandust. Teravust tõi ka Del Piero.

«Kui keegi kahest meeskonnast võidu vääris, siis meie,» leidis Lippi. «Penaltiloterii olnuks sellise mängu järel ebaõiglane.»

Lippi oli Del Pierot mängu saates pöördunud varumeeste pingi poole ja öelnud, et see mees lööb meile võiduvärava. «Eksisin, kuid ta mõjutas mängu käiku päris kõvasti,» ütles Lippi hiljem. Del Piero: «Töötasin kõvasti, et hoida ennast mänguvalmis, et saaksin oma šansi. Nüüd tunnen ülevoolavat rõõmu.»

Võiduvärava löönud Grosso ei osanud pärast mängu sõnu leida. «Kui saaksin lühidalt öelda, siis meil on suurepärane meeskond,» sõnas ta ja lisas hiljem: «Praegu on meil tunde- ja rõõmuhetk. Alustasime turniiri tuhandete probleemidega ja nüüd oleme jõudnud peaaegu lõppu.»

Õnn oli sakslastega, kui Alberto Gilardino lisaajal posti ja Gianluca Zambrotta varsti latti laksatas. Aga järgmisi võimalusi taevasinised kasutamata ei jätnud.

Kuuemängulisel finaaliteel on Gianluigi Buffon pidanud võrgust korjama vaid ühe palli, sellegi meeskonnakaaslase Cristiano Zaccardo löödud.

Saksamaa 0:2 Itaalia

Normaalaeg 0:0

4. juuli, Dortmund.

Väravad: 119. Grosso, 120.+1 Del Piero.

Saksamaa: Jens Lehmann, Arne Friedrich, Christoph Metzelder, Per Mertesacker, Philipp Lahm, Bernd Schneider (83. David Odonkor), Sebastian Kehl, Michael Ballack, Tim Borowski (73. Bastian Schweinsteiger), Lukas Podolski, Miroslav Klose (111. Oliver Neuville).

Itaalia: Gianluigi Buffon, Gianluca Zambrotta, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Fabio Grosso, Simone Perrotta (104. Alessandro Del Piero), Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Mauro Camoranesi (91. Vincenzo Iaquinta), Francesco Totti, Luca Toni (74. Alberto Gilardino).

Hoiatused: Borowski, Metzelder – Camoranesi.

Väljakukohtunik: Benito Archundia (Mehhiko).