Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. august 2006, 00:00

Gatlini skandaalset treenerit ähvardab karistus (1)

KERGEJÕUSTIK | Testosterooni tarvitamisega vahele jäänud ning eluaegse võistluskeeluga silmitsi seisev 100 meetri jooksu olümpiavõitja ja maailmarekordi kaasomanik Justin Gatlin pole ainus, keda juhtumis karistus ootab – Rahvusvaheline Kergejõustikuföderatsioon (IAAF) kaalub juhendamiskeelu määramist ka tema skandaalsele treenerile Trevor Grahamile.

IAAFi pressiesindaja Nick Davies ütles agentuurile AP, et viimastel aastatel kümmekonda dopingusportlast treeninud Grahamit karistatakse, kui seda ei tee USA antidopingu agentuur ja kui suudetakse tõestada tema seotus dopingurikkumistega.

IAAFi teatel ei võeta kuigi tõsiselt Grahami versiooni, nagu olevat liigne testosteroon sattunud Gatlini organismi pahatahtliku massööri tõttu, kes ainet sisaldavat kreemi sprinteri teadmata tema jalgele määris.

«Meil on kindel reegel, et see mis on su kehas, on sinu vastutada. Nii et kui ei leidu sõltumatut tunnistajat, kes nägi kõike selgelt, pole tegelikult mingit võimalust, et selline versioon vett peaks,» ütles Davies.

Aprillis Kansases positiivse proovi andnud Gatlini advokaadi Cameron Myleri sõnul ei räägi Graham sprinteri nimel. Tema sõnul loodab Gatlin pääseda eluaegsest võistluskeelust, toetudes Maailma Antidopingu koodeksi klauslile «erakordsed asjaolud». Klausel lubab määrata kergema karistuse, kui suudetakse tõestada, et sportlane pole positiivse testi eest vastutav. Sellist erandit rakendatakse harva.

Sarnaselt IAAFile otsib võimalusi dopinguga vahele jäänud sportlaste treenerite karistamiseks ka USA Olümpiakomitee, keelates neil treeningupaikadesse sisenemast ning jättes loata olümpiale ja teistele suurvõistlustele siseneda.

1988. aasta Jamaica 4x400 meetri teatejooksu meeskonnas olümpiahõbeda võitnud Grahami hoolealustest on dopingukeeluga karistatud endist 100 meetri maailmarekordimeest Tim Montgomeryt, maailmameistreid C.J. Hunterit, Antonio Pettigrew’d, Jerome Youngi, Calvin Harrisoni, Alvin Harrisoni, Michelle Collinsit. Treener ise on seotust dopingu tarvitamisega alati eitanud.

Sprindilegend Michael Johnson kirjutas esmaspäeval ajalehes The Daily Telegraph, et just seotus Grahamiga on põhjus, miks uudis Gatlini vahelejäämisest ei tulnud talle üllatusena.

«Olen alati Justinit austanud, aga tema juures on alati olnud üks häiriv asi – tema treener Trevor Graham. Kui Justin ongi süütu, siis seotus Grahamiga garanteerib, et tema väiteid ei usu keegi,» kirjutas ta.