OPTIMISTLIKUD: Allar Raja (vasakult), Igor Kuzmin, Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä.Foto: Vadim Vlassov
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. august 2006, 00:00

Treener Jaanson: «Hüüdke meid Pimedaks Hobuseks!» (1)

SÕUDMINE | Eesti sõudmise Pühaks Lehmaks kuulutatud paarisneljane alustab täna Etoni MMi. Uues koosseisus pole peetud ühtki tõsist võistlust ja treener Tatjana Jaanson tähendas: «Mis Püha Lehm! Hüüdke meid Pimedaks Hobuseks!»

Mulluselt MMil pronksiga tulnud koosseis mõranes pärast jaanipäeva, kui Jüri Jaanson tõsiselt haigestus ja Leonid Gulov laagrist lahkus, viidates vastuoludele treeneriga.

Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsä seltsi istutati suve paariskahesel alustanud Allar Raja ja Igor Kuzmin. Koos pole harjutatud täit kuudki ning ainsat, Trakais peetud võistlust ei saa õigete vastase puudumise tõttu täiemõõduliseks pidada.

Ja ometi ütles eessõudja Jämsä: «Mõni päev töötab paat juba nii hästi, et see lausa üllatab ja hea tunde tekitab! Kuigi halbu päevi juhtub sekka… Pakun, et kui koostöö klapib, teeme head sõidud.»

«Meie siht pole muutnud, tahame kulda!» kinnitas paatkonna ideeline liider Endrekson. «Kõik on läinud ülesmäge, kogu võimalik töö sai tehtud. Paat libiseb. Või täpsemalt: treeningutel sõidame lõike enam-vähem sama hästi kui endise koosseisuga.»

Ometi tuli suurel mehel lisada: «Treeningu headus võib petlik olla. Tegelik tase selgub ikka alles võistlusveel.»

«Jah, muutsime natuke tööplaani ja saime tehtud, mis lootsime. Tagasilööke polnud rohkem kui Andrei kerge seljavalu, mis nüüdseks on möödas. Aga enne vastasega kohtumist ei saa tugevust tõesti hinnata. Tulime MMile iseendid avastama,» lisas treener Jaanson.

Tatjana Jaansoni sõnul on 50protsendiline koosseisumuutus väga suur, kuid uued mehed sulasid hästi töökeskkonda.

«Algul oli nats harjumatu, aga läheb aina mugavamaks. Suudan meeskonnale anda palju rohkem kui esimestel treeningutel. Täitsa lubab juba,» rääkis Raja ja tunnistas «kergeid medalimõtteid».

Raja ütles, et rahuliku tempo juures on tal Jämsä tõmmet vahel raske tabada, aga «kiire tempo on juba käppa läinud».

Jämsä lohutas: «Asi pole tempos. On lihtsalt nii, et alati ei saa kõik klappida.»

Kuzmin, kellel on neljapaadilt ka olümpiakogemus, lausus rahulikult: «Normaalne, lihtsalt uued inimesed on kambas. Koostöö sobib mõnusalt. Nüüd tuleb finaali pääseda ja siis medali eest võidelda.»

Eile sõideti Dorney järvel viimased trennikiirendused, täna kohtutakse eelsõidus Valgevene, Ukraina, Saksamaa ja Tšehhiga.

Kokku tuli Etonisse 15 paarisneljast, kes jagati kolme eelsõitu. Igaühest pääseb kolm paremat otse reedesesse poolfinaali, veel kolm poolfinalisti tuleb kolmapäevasest lohutussõidust.

Gifus võidetud MM-tiitlit kaitsevad poolakad mulluses koosseisus. Kullasoosikuks tuleb pidada Tšehhit, kes võitis kolmest MK-etapist kaks. Paadis istub ka 38aastane tšehh Vacav Chalupa, kes 16 suve tagasi Jüri Jaansoni kannul MM-hõbeda võitis.

Gulov ja Latin lohutussõidus

Paariskahese mehed Leonid Gulov – Vladimir Latin lõpetasid eilse eelsõidu kolmandatena ja jätkavad homme lohutussõiduga.

Pärast neljapaadist lahkumist pidi Gulov MMiks valmistuma ühepaadil, kuid muutis meelt. «Treener Sergei Gluško uskus, et meil on kahepaadis suuremad võimalused,» selgitas noorteklassides neli MM-kulda võitnud mees. «Aga kõrgeid ülesandeid ma küll ei võta. Tuleks 12 sekka… Me polnud selle kuuni Vovaga isegi treeningul koos kaheses istunud.»

Gulov, kelle lätlannast abikaasa Kristiana Rode-Gulova peaks kahe nädala pärast lapse ilmale tooma, ütles, et neljapaadist lahkumise järel on «hoopis kergem elada».

Briti võimud nurjasid rekordi

Rahvusvaheline Sõudeliit FISA jõudis välja kuulutada, et Etoni MMil osaleb rekordarv riike – 65 –, kuid Briti terrorihirmus võimud jätsid Maroko, Keenia, Nigeeria, Kameruni ja Moldova atleedid sissesõiduviisata. Näiteks Moldova ühepaadisõudja Evgeni Ignatov ei saanud viisat, sest pidi saabuma «terroriliikumisega seotud» Tiraspolist. «Ka mu abikaasa tuli Tiraspolist ning võinuks seega jääda kõrvale FISA kongressist, kus peab tõlgina töötama,» lausus FISA juht ameeriklane Matt Smith irooniliselt.