KOGEMUSED ON KAHJUKS: Kauaaegsel maailmaklassimehel Kaido Kaa­bermal jätkub mõtteainet, sest meeskonna uus juht Margus Pärn pidas teda liiga kogenuks, et EM-tiimi kaasata.Foto: Marianne Loorents
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
11. september 2006, 00:00

Kaido Kaaberma keeldub MMi tiimivõistlusest (6)

«Teen kaasa individuaalturniiri, kuid meeskonnavõistlusest loobun,» ütles Eesti epeevehklejate koondise raudvara Kaido Kaaberma kolm nädalat enne Torino MMi. «Otsus on põhimõtteline ja seega lõplik.»

Kaks kuud tagasi saavutas 37aastane Kaaberma Izmiri EMiks hea vormi. Ta pääses kindlalt 16 parema hulka, kus kaotas kõikide tiitlite omanikule venelasele Pavel Kolobkovile.

Ometi tähendas Kaaberma 14. koht, et kolme meie parema – Nikolai Novosjolovile kuulus 7. ja Sven Järvele 38. koht – asetus meeskonnaturniiriks olnuks viies ja vastamisi tulnuks esmalt minna kehvakese Iisraeliga. Juba teine võit toonuks meeskonnale tagasi EOK toetusraha, mis viimastel aastatel allamäge liikudes oli kaotatud.

Paraku polnud epee vanemtreener Margus Pärn Kaabermad meeskonda lülitanudki, mispeale asetus oli 12. ja kaotus tugevale Šveitsile võttis võimaluse tõusta 9. kohast kõrgemale. «See oli minu otsus. On vaja tulevikule mõelda ja noorematele kogemust anda,» lausus Pärn. «MMile läheme parimas koosseisus.»

Selline oli nüüdsete sündmuste eellugu.

Kas liiga kogenud või liiga terava keelega?

Kaido Kaaberma pole 20 aasta kestel Eesti esindamisest kõrvale hoidnud. Juba 1986 võitis ta Eesti tiimis 17aastasena N. Liidu kulla. Olümpialt on ta Eestile toonud individuaalselt 4. ja 7. ning meeskondlikult 5. koha, MMil jõudnud üksi pronksini (1999) ja meeskonnas hõbedani (2001), EMilt hankinud üksi hõbeda ja kaks pronksi. Ta on osalenud meeskondlikes maailma karika võitudes.

Kaabermal, kes töötab nüüd firmas Roi tootmisjuhina, pole enam võimalust treenida niipalju kui 15 aastat tagasi, kuid kavatsust spordist loobuda pole hoopiski. Ju teab ta sedagi, et vehklemist vanus alati ei sega – ungarlane Aladar Gerewich võitis olümpiakulla nii 22- kui ka 50aastasena.

Igatahes võttis ta Pärna EMi eelset tagaseljaotsust erakordselt tobedana. Võimalik, et seda otsust mõjutas ka Kaaberma suhtumine: näiteks SL Õhtulehe 22. mai kirjutises «Vehklemine teel põhja» nimetas äss ise Pärna «topiseks» ja ammune võitluskaaslane Meelis Loit «olematuks treeneriks». Pärast EMi olid Kaaberma ja vaatlejad üht meelt: üks mees lendas koondisest välja, sest tal oli liiga palju kogemusi!

«Seni arvasin, et võin oma kogemustega noorematele kasu tuua,» irvitas Kaaberma iseenda naiivsuse üle.

Muide, neist «noortest» on Sven Järve 26- ja Marno Allika 24aastane ning mõlemad on ammuilma suurvõistlustel kaasa teinud, tõsi, meeste paremikku murdmata.

«EM on olümpiatsüklist eraldi seisev võistlus, ainus, millel saime katsetada,» rääkis Pärn, tegemata välja tõsiasjast, et EOK toetust võinuks ikkagi hankida.

«Tähtis pole raha, vaid põhimõtete järgimine!

Kaaberma pakkus alaliidule lahendust. «Valmistusin EMiks oma aja arvel ja rahakoti toel ning siis polnud mind vaja. Ütlesin nüüd enne Valget Daami, et palun tehke selgeks, kas ma hakkan MMi eel treeningutoetust saama või ei. Alaliidu juhatus isegi ei vastanud mulle,» rääkis Kaaberma, kes Haapsalu kuulsal rahvusvahelisel turniiril kõikidele «kogemustehankijatele» koha kätte näitas.

Niisiis, Pärna «parimast koosseisust» ei tule midagi välja.

Laupäeval selgitas Pärn, et küsimust arutatakse pärast Eesti meistrivõitlusi ehk uue nädala hakul, ent Kaaberma paiskas vastu: «Rong on läinud! Mind süüdistati väljapressimises, ent nähtagu: tähtis pole raha, vaid põhimõtete järgimine!»

Pärn ähvardas: «Kõigepealt tuleb Kaidol esitada kirjalik avaldus, et ta keeldub Eestit esindamast. Seejärel arutab juhatus, kas selline mees saab individuaalturniiril osaleda.»

«Mingu ta oma ultimaatumitega ******! Ei mingit kirja! Olen täitnud alaliiduga sõlmitud lepingut, pole dopingut pruukinud ega ebasportlikult käitunud. Reeglites seisab, et MMi individuaalis stardib edetabeli esikolmik ja minust ees on vaid Novosjolov.»

«Vanemtreeneri õigus on kogu kolmik meeskonnaturniirist kõrvale jätta,» täpsustas Loit, kes töötab nüüd Laskurliidu tegevdirektorina, ent vehkleb 140-kilose mürakana edasi. «Individuaali reeglid on kõikumatud.»

«Kui tahetakse, võin pärast öelda, et sõrm on valus,» muigas Kaaberma.

«Muide, Pärnal pole treenerilitsentsi ja spordiseadusele tuginedes polegi ta treener,» teavad vehklejad.

Nikolai Novosjolov ja Irina Embrich võitsid tiitli

Eesti meeste epeemeistriks tuli Nikolai Novosjolov , alistades finaalis Sergei Vahti 15:12. Pronksi said külalised Robert Dingl (Rootsi) ja Andras Koroknay-Pal (Soome). Kaaberma kaotas kaheksandikfinaalis Rootsi edetabeli juhile Joar Sundmanile, kuid võitis koos Meelis Loidi ja Sven Järvega Roi tiimile meeskonnakulla.

Kaaberma ja alaliidu arveteklaarimise kohta ütles Novosjolov: «Kaido on suur mees ja teab, mis teeb. Ma arvan, et pooled peaks koos aruka lahenduse leidma. Loomulikult on Kaidot meeskonnale vaja. Ta on oma kogemustega klass omaette. Kui Kaido hingestatult võistleb, saavad maailmas üksikud vastu.»

Naiste epee finaalis võitis Irina Embrich Soomet esindava Borbalo Fabiani 15:9, pronksi teenisid Kristiina Kuusk ja Anastassia Jelenevitš. MMile peaksid edetabeli alusel sõitma Embrich, Kuusk ja Olga Aleksejeva, neljas on tõenäoliselt Anna Kohv.