TÕSINE LUGU: Vähemalt koduliigas Joel Lindpere sel aastal enam jalgpalli ei mängi. Sestap on kahtlane ka koondisekutse saamine.ŽFoto: Kalev Lilleorg
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
12. september 2006, 00:00

Pohlak näitas Lindperele ust (3)

FC Flora üks liidreid Joel Lindpere solvas kohtunikku niivõrd valimatute sõnadega, et teenis esmalt pika mängukeelu. Kui Lindpere öeldu jõudis aga Aivar Pohlakuni, otsustas Flora juht jalgpalluri teenetest otsemaid loobuda.

Skandaal sai alguse eelmisel kolmapäeval peetud Eesti karikavõistluste 1/16-finaali FC Flora – FC Levadia (0:1) järel. Sisenenud A.Le Coq Arena staadioni fuajeesse, sõimas Joel Lindpere mängu neljandat kohtunikku Jaan Roosi järgmiste sõnadega: «M***inägu, k*se endale näkku, debiil!»

Eile kogunenud Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarkomisjon määras Lindperele mängukeelu kuni 15. oktoobrini ning karistas FC Florat kahe miinimumpalga suuruse rahatrahviga. FC Flora omakorda otsustas Lindpere sisuliselt vallandada, kuigi lepingut ei lõpetanud.

Kannatuste karikasse langes viimane piisk

«See otsus sündis küll nagu välk ja pauk, ei kulunud isegi üht minutit. Ka treener Pasi Rautiainen oli lahendusega otsekohe nõus. Jah, kaotasime hea mängija, aga FC Flora tahab areneda natuke teistmoodi, mitte ainult läbi tulemuste. Me ei soovi enda ridadesse mängijaid, kes tunnevad ainult suguelundite nimetusi,» põhjendas Pohlak.

Klubi president lisas, et Lindperele makstakse lepingujärgset palka edasi, kuid FC Flora treeningutele ega mängudele tal asja ei ole.

«Meil oli klubi sees temaga varemgi küsimusi, kui ta ülddistsipliinile ei tahtnud alluda. Aga nüüd saabus lõplik piir. Me ei pea sellist mängijat enda juures taluma. Ta annab ka teistele halba eeskuju,» jätkas Pohlak. «Vestlesin Joeliga, tundus, et ta mõistis viga ja meie otsust. Kindlasti oli see talle õppetund. Leppisime kokku, et proovime aidata tal leida uut klubi ning määrasime müügihinnaks 250 000 krooni,» teatas Pohlak.

Mistahes üleminek on võimalik kõige varem 1. jaanuaril. «Täna on äärmiselt keeruline arvata, kas keegi välismaalt soovib teda osta. Kosilasi on olnud, ma ei tea, kuidas nad reageerivad, kui kuulevad, et hind on langenud 2-3 miljonilt kroonilt 250 000le,» mõtiskles Pohlak ning ütles, et kätt ei panda ette ka Levadia, TVMK või Narva Transi huvile.

Lindpere ise arvas, et karistus on liiga ränk, kuid ta mõistab klubi ja Pohlakut. «Ma ei löönud ju kedagi, ei tagunud. Väljendasin tundeid vaid sõnadega. Aga ma olen Flora kasvandik ja seepärast vist käituti minuga karmimalt. Rääkisime Pohlakuga kenasti asjad selgeks.»

Karistatu loodab, et pani midagi head liikvele

Lindpere tunnistas, et pidanuks teinekord suu koomal hoidma, kuid samas… «Viimasel ajal kohtunike ja Flora vaheline värk ei toimi,» selgitas ta. «On teatud mängijad, kelle kahjuks kohtunikud eksivad. Viimati, kui tribüünilt mängu vaatasin, sai floralane taas minu arvates põhjendamatult punase kaardi. Jama. Olen juba säärane, et kipun õiendama. Kaitsen end sellega, sest muid õigusi mängijal pole. Olin ilmselt esimene, kes avalikult arvamuse kohtunike kohta välja ütles. Ehk lükkasin midagi liikvele, ehk hakkab midagi muutuma. Loodan, et juhtunu on mulle ja kõigile teistelegi kasuks. Ei saa olla halba ilma heata.»

Kindel, et leiab jaanuarist uue meeskonna

Võrdluseks tõi Lindpere koondisekarjääri: «Olen mänginud Eesti eest 45 mängu, ja saanud vist vaid ühe kollase kaardi. Kui sedagi. Ent siiski, ma ei soovita kellelgi suud pruukida. Mul endal kasvas ebaõiglus üle pea. Pole midagi teha, omad vitsad peksavad.»

Flora ega Pohlaku vastu Lindpere vimma ei pea, vaid kavatseb tribüünile omadele kaasa elama tulla, sest: «Olen siiski olnud osake meeskonnast.»

Samal ajal üritab ta end vormis hoida ja ootab kutset koondisse. «Üks on selge, elu läheb edasi. Jään jalgpalli juurde ja leian jaanuarist kindlasti koha mõnes meeskonnas, Eestis või piiri taga.»

Koondise peatreener Jelle Goes ütles eile, et ei kommenteeri juhtumit enne, kui on Lindperega rääkinud.

Rautiainen: «Joel ületas piiri.»

«Joel on suurepärane jalgpallur ja temata jäämine mõjub meile ülivalusa löögina. Ma mõistan inimlikult tema emotsioone – tema vastu tehti selgelt penalti vääriline viga –, aga samahästi Aivari otsust. Nüüd läks Joel tõesti üle piiri ja vesi tuli pudelist välja. Kui valitakse ohvriks neljas kohtunik, täiesti süütu inimene, on küll liig,» tunnistas FC Flora peatreener Pasi Rautiainen .

Ta jätkas: «Tunnen end südames kaassüüdlasena. Olen Joeliga palju rääkinud, üritanud teda piisavalt kasvatada. Aga ma ei suutnud. Sellest on piiritult kahju.»

Samas saatis Rautiainen signaali kohtunikele: «Kui – ma rõhutan, kui – Flora on kohtunike silmis tõesti suur vihavaenlane, mõistavad nad nüüd loodetavasti, et me ei taha kellegagi sõdida. Aga erapooletust tahame me küll.»

«Lindpere kujunes arvamusliidriks.»

Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk, kes kõnealusel Flora ja Levadia kohtumisel tegutses inspektorina ning on ka distsiplinaarkomisjoni liige, nimetas Joel Lindpere käitumist ennekuulmatuks.

«Tema öeldud sõnad ei mahu ühtegi ruumi, lihtsalt ei saa kuuluda sõnavarasse. Jaan Roos, vaesekene, kostis, et pole eales midagi sellist kuulnud,» ei mõistnud Tutk, miks valis Lindpere rünnaku objektiks neljanda kohtuniku, kel õigusemõistmisel kõige väiksem roll.

«Lindpere arvas vist, et võib öelda, mida tahab. Ta kujunes juba arvamusliidriks. Esimene kord talle andestati, nüüd oli see võimatu,» meenutas Tutk ajakirjanduse vahendusel kohtunikke t***peadeks nimetanud palluri eelmist sarnast avaldust. «Kui keegi kohtunikest nii ütleks, nagu Lindpere nüüd ütles, sünniks sellest skandaalide skandaal.»

Tutk märkis, et komisjonis oli kaalumisel Lindperele veel rangema karistuse määramine, kuid piirduti viie nädalaga.