JÄI MÕTTESSE: Ian Thorpe pressikonverentsil küsimusele vastamas.Foto: Reuters/SCANPIX
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
22. november 2006, 00:00

Ian Thorpe loobus spordist (1)

UJUMINE | Viiekordne olümpiavõitja ja 11-kordne maailmameister Ian Thorpe teatas eile Sydneys antud pressikonverentsil, et loobub spordist.

«Pühapäeva pärastlõunal kell 14.53 tegin otsuse, et järgmise aasta MMil ei osale. Veelgi enam – võtsin vastu raske otsuse, et ei jätka enam profisportlase karjääri,» teatas Thorpe eile Sydneys antud pressikonverentsi sissejuhatuseks.

Torpeedo hüüdnime kandnud mees rääkis, et kui ta mõtles 2008. aasta Pekingi olümpiamängudele, siis olevat ta tundnud, et muud asjad elus huvitavad juba rohkem kui ujumine. Pärast vigastustest ja haigustest tingitud pausi hakkas ta treenima, kuid mõistis, et ei suuda end pingutama sundida.

«Kui sain kehaliselt terveks, sai ka vaim värskeks ning hakkasin endale küsimusi esitama. Hakkasin ennast vaatama mitte ainult ujuja, vaid ka isiksusena,» selgitas Thorpe.

Andekas Thorpe jõudis tippu vara, tulles 1998. Perthis kõigi aegade noorimana maailmameistriks 15 aasta ja kolme kuu vanuselt. Enne 18. sünnipäeva sai temast juba kolmekordne olümpiavõitja. Nii et vaatamata loobumisele 24-aastaselt jõudis Thorpe osaleda paljudel suurvõistlustel.

Thorpe on viimastel aastatel töötanud ka rõivamodellina. Austraalias on toodetud temanimelist aluspesu. Pressikonverentsil ta ei lubanud, et seob tulevikku reklaami ja rõivatööstusega. «Mul on palju mõtteid, mis suunas edasi minna. Ajalehekuulutusi pole veel jõudnud lugeda. Võib-olla kellelgi on endisele olümpiaujujale mingi hea amet pakkuda,» naljatas ta ajakirjanike ees. Thorpe lisas, et tõenäoliselt ta säilitab mingi rolli Austraalia ujumises.

Austraallasi kurvastas Thorpe’i lahkumisotsus. Isegi riigi peaminister John Howard võttis sõna: «Tema loobumine on suur kaotus Austraalia ujumisele, kuid eks tal oli ka raske. Ta alustas ju väga vara.»

Endine ujumiskuulsus Dawn Fraser lootis, et Thorpe sõidab Pekingisse, kus edu korral võinuks medaliarvestuses püüda Mark Spitzi, Matt Biondit või Aleksandr Popovi. «Selles mõttes olen kurb. Ent ma ei tohi olla isekas ega sundida teda ümber mõtlema, sest ainult ta ise saab tuleviku üle otsustada,» ütles Fraser.

Ian Thorpe

Sündinud: 13. oktoober 1982.

Mõõdud: 195 cm, 102 kilo.

Hüüdnimed: Torpeedo, Thorpie, Inimkala.

Olümpiamedalid: 2000 Sydney 3 kulda, 2 hõbedat, 2004 Ateena 2 kulda, 1 hõbe, 1 pronks.

MM-medalid: 1998 Perth 2+0+0, 2001 Fukuoka 6+0+0, 2003 Barcelona 3+1+1.

Maailmarekordid: kokku püstitas 13 MR-i neist senini kehtivad 200 m vabalt 1.44,06, 400 m vabalt 3.40,08 ja lühiraja 200 m vabalt tippmark 1.41,10.