KAS NAERDA VÕI NUTTA? Viktor Levada võiks ainult klubi edust rõõmu tunda, aga ta mõte kisub vägisi ka mujale.Foto: Tiina Kõrtsini
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
30. november 2006, 00:00

Viktor Levada Aivar Pohlakust: «Ta on vaimselt haige inimene.» (33)

Kuigi FC Levadia jalgpallimeeskond jättis just seljataha noore ajaloo vaieldamatult edukaima hooaja, pole klubi president Viktor Levada ülevoolavalt rõõmus. Vastupidi: ta on Eesti jalgpalli juhtimise ja juhi Aivar Pohlaku peale kuri.

Viktor Levada istub firma külalistoas, mõtlik ilme näol. Rõõmu ei paista kusagilt.

«Eesti jalgpallielus ei muutu mitte midagi, ning see kurvastab ja isegi pidurdab mind. Olen käinud Eesti firmade jutul – ja kujuta ette, nad ei taha meie partneriks tulla, sest nad ei saa aru, mis Eesti jalgpallis toimub,» ütleb Levada esialgu üsna umbmääraselt.

Mida vähem kokkupuuteid Pohlakuga, seda parem

Aga siis muutub suurärimees veidi konkreetsemaks:

«Meil oli suur lootus, et loodav professionaalne jalgpalliliiga saab olema alaliidust sõltumatu – nagu mitmel pool mujal, näiteks Inglismaal, Norras ja Venemaal. Aga nüüd selgub, et liiga ja liidu vahele jääb ikka võrdusmärk. Režissöörid on ikka samad, Aivar Pohlak ja talle lojaalsed inimesed.»

Levada ajab silmad suureks, käed laiali ja teatab: «Kui asjad toimiks normaalselt ja demokraatlikult, jah, oleksin nõus kulutama jalgpalli heaks aastas mitte kakskümmend, aga sada, võib-olla isegi kakssada miljonit krooni. Võiks ju panustada rohkem infrastruktuuri arendamisse, tuua häid välismängijaid, pakkuda midagi publikule – olgugi et seda raha ei saaks iial tagasi. Aga kelle jaoks peaksin praeguses olukorras pingutama?»

Küsimusest, kas ta sooviks Pohlaku lahkumist jalgpallivankri eest, võtab Levada hoobilt tuld.

«Jään elu lõpuni ütlema, et ta on teinud Eesti jalgpalli heaks meeletult palju. Aga igavesti ei ole võimalik kõike üksinda vedada. Kas on normaalne, et inimestest, kes tulevad lagedale Aivari arvates halva ideega, saavad otsekohe tema vaenlased?

Ma enam lihtsalt ei suhtle temaga. Mida vähem kokkupuuteid, seda parem meile mõlemale. Ma pidanuks ilmselt reageerima tema kriitikale Tarmo Rüütli suhtes, aga ma ei tahtnud. Miks kurvastada inimest, kes pole psüühiliselt terve ja sõidab invaliidikärus? Ta on vaimselt haige inimene. Teen parem oma tööd.»

Uus ja huvitav eesmärk: võita Balti liiga

Levada tunnistab, et oma töö ehk antud juhul Levadia vutiklubi juhtimises ootab ees huvitav aasta. «Jaanipäevaks peab meie Maarjamäe kompleksis valmima kunstmuru- ja oktoobriks suur muruväljak. Siis asuvad ehitajad kontorihoone ja sisehalli kallale –, aga nendega läheb aega vähemalt 2008. aastani,» selgitab Levada.

Talvisesse ettevalmistusse mahuvad muu hulgas kodune aastalõputurniir, Kubok Sodružestva Moskvas, Livonia karikamäng Läti meistri Ventspilsiga, mitmed kohtumised Soomes ning kahenädalane treeningulaager Türgis. Ja siis algab Eesti meistriliiga, Balti liiga ja Meistrite Liigaga täidetud pingeline hooaeg.

«Kõige tähtsam, et edukas aasta poistele tähehaigust pole tekitanud ja et me tiitlit niisama ei kingi – nagu juhtus mullu. Eesmärgid ei muutu, ainult üks kohustus tuleb juurde: võita Balti liiga,» ütleb Levada. «Keegi ei tea, kaua too võistlus elab, aga esimene turniir läheb ajalukku nii või naa. Heitlused naabritega on alati põhimõttelised. Mis puutub Meistrite Liigasse, siis täpsemad sihid saab püstitada alles pärast loosimist. Peame siiski arvestama, et Meistrite Liiga ja UEFA sari on kaks eri asja.»

Kuulus Venemaa klubi ootab Andrejevit testimisele

Klubijuht tõdeb, et koosseis jääb võrreldes mullusega väga sarnaseks. «Küsisin Rüütlilt, kas ta vajab piiri tagant uusi mängijaid. Ta vastas eitavalt. Nii ongi: meie enda noored trügivad hoogsalt peale, ja see on klubile väga suur saavutus. Me ei karda, kui kolm-neli liidrit peaks Levadiast lahkuma,» rõhutab Levada.

Ta poetab, et üks väga nimekas Venemaa klubi ootab Nikita Andrejevit testimisele. «Aga enamat ei saa ma selle klubi palvel täna avaldada.»

Konstantin Vassiljev käinud mõne nädala eest end näitamas Norras, aga too variant on Levada sõnul jäänud esialgu soiku.

Martin Kaalmast saab Levadia teine väravavaht

SL Õhtuleht uuris eilses usutluses Viktor Levadalt, kas tal on plaanis Leetu tagasi saadetud Modestas Stonyse asemel palgata Levadiale uus teine väravavaht. Järgnes üsna huvitav jutu ja sündmuste ahel.

«Uus mees on juba leitud,» vastas Levada napilt.

«Kes? Kas leping on juba sõlmitud?» tuli edasi pinnida.

«Veel ei ole, aga kohe sõlmime. Paku, mis tähega uue mehe perekonnanimi algab,» viskas Levada kinda.

«Võin pakkuda kasvõi kolm esimest tähte – Kaa -, aga see ei anna veel vastust, on jutt Kaalmast või Kaasist. Pakun siiski Kaalmad.»

Nüüd Levada vaikis, aga mõni hetk hiljem küsis juba ise, mida ajakirjanik Martin Kaalmast arvab. Ja kui jutuajamine läbi sai ning Levada mu koridori juhatas, ootas seal … oh üllatust: Martin Kaalma!

Paar tundi hiljem ütles Kaalma SL Õhtulehele: «Allkirju paberil veel ei ole, aga kõik on kokku lepitud küll. Leping on üsna lähedal.»

29aastane kollkipper, kes lõppenud hooajal Narva Transi au kaitstes mängis meistriliigas ainsana kõik 36 kohtumist algusest lõpuni, lausus nüüd: «Kui Eesti meister sind tahab, pole vist põhjust kurb olla. Aga ma ei lähe Levadiasse kindlasti Artur Kotenko asendusmeheks. Kui nii mõtleksin, oleks targem jalgpalli mängimisest üldse loobuda. Kes on parem, see mängib.»