ÄRA PANE PESUMASINASSE! Ka selliseid tosse, millel näiteks kanna all on rullikud, soovitavad tootjad pesta käsitsi.Foto: Teet Malsroos
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
8. jaanuar 2007, 00:00

Kas spordijalanõusid võib pesumasinas pesta? (1)

Erik Aibast, EFTE koolitaja: Kindlasti mitte! Masinpesu ei soovita ükski spordijalatsitootja, sest spordijalanõude materjal pole ette nähtud tund aega vees ulpima.

Tossud võivad küll pealtnäha saada puhtamaks, kuid pesemine rohkes vees ei mõju ühegi tossu vahetalla materjalile hästi, see muutub rabedaks ja nii halveneb tema ülesanne kaitsta jalga põrutuse eest. Kui tossud pannakse jalga ainult trennis keskmiselt kaks korda nädalas, peetakse sporditossu normaalseks elueaks tema kõige tähtsama osa vahetalla järgi kaks aastat. Aktiivsemal kandmisel on tossu eluiga muidugi lühem, kuid pesumasinaga pesemine lühendab seda eluiga tunduvalt. Pese määrdunud jalanõud käsitsi vähese veega, võid kasutada spetsiaalset spordijalanõude puhastusgeeli. Pane tossudesse vanad ajalehed ja kuivata toatemperatuuril. Spordijalanõusid ei tohi kuivatada ei radiaatoril ega mõnel muul küttekehal.

Üldiselt on soovitatav juhul, kui tegeled kindla spordialaga üle kolme korra nädalas, osta kaks paari jalatseid. Jalatsite kordamööda kandmine annab jalatsipaarile pikema taastumisaja ning suurendab üle kahe korra jalatsi eluiga.