PANI KÄE MAHA: Kerget haigust põdenud Tõnu Endrekson oli pärast võitu nii läbi, et pidi ergomeetrilt langemise vältimiseks käe appi võtma.Foto: Tiina Kõrtsini
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
22. jaanuar 2007, 00:00

Neljapaadi moodustamine: ees ootavad segased ajad (1)

«Kõike võib juhtuda,» vastas sõudja Tõnu Endrekson, kas kevadel ja suvel tuleb segadusi neljapaadi moodustamisel. Laupäeval oli Endrekson pronksineljastesse kuulunud meestest edukaim ergomeetri tõmbamise jõuproovil.

Eile sõitsid kõik neljapaati kandideerivad mehed Sevilla laagrisse. Vaid eessõudja Andrei Jämsä läheb hiljem järele, sest ravib kerget vigastust. Seetõttu ei võistelnud ta ka ergomeetril. Samuti jäi kõrvale Leonid Gulov, kelle vana põlvevigastus lõi uuesti välja. Ent Sevillasse Gulov sõitis.

Endrekson eelistaks mullust nelikut

Sevillas sõuavad kõik ühepaatidel, meeskondade moodustamine algab kevadel. «Korraldame taas üheliste võistluse, kuid valimine jääb ära,» ütles peatreener Jaan Tults. Eelmistel aastatel sai edukaim ühesõudja valida paarilise kahepaati ja siis liideti parimad kahepaadid neljaliseks. «Nüüd otsustavad treenerid, võttes ühepaadi tulemusi arvesse. Vajadusel korraldame ka kaheliste võistluse,» lisas Tults.

Neljapaadi juhendajaks jääb Tatjana Jaanson. Tults: «Ta on end tipptreenerina tõestanud. Samas on tal keeruline olukord: mullu sõitis neljaline hästi ka tema abikaasata, kes nüüd samuti valitute sekka tahab pääseda.»

Endrekson annaks eelistuse mullusele koosseisule, kes Etoni MMil pronksi võitis ehk tema ise, Jämsä, Allar Raja ja Igor Kuzmin. «Sellel nelikul on veel kõvasti arenemisruumi,» ütles Endrekson.

Endrekson on järjest hästi võistelnud – olümpial kahepaadil neljas ja neljasel kaks pronksi – ning peaks iga valemiga kuuluma pühaks lehmaks nimetatud paarisneljasesse. «Nii ma ei ütleks,» tõrjus Endrekson, ent lisas: «Aga olen suutnud end tervena hoida ega ole meeskonnale piduriks olnud.»

Jaanson: kuuluda paatkonda, kes saaks pronksist enamat

Jüri Jaanson jäi ergomeetril kümnendikuga alla Rajale ja leppis neljanda kohaga. «Minu äraaetud lihastes pole enam särtsu, et lühikesel distantsil noortega võistelda,» ütles Jaanson ja võrdles ennast suusataja Jaak Maega, kel samuti napib spurdivõimet.

Vee peal Jaanson end maha ei kanna. «Paneb kulmu kergitama, kui loen lehest arvamusi, et mida see vanamees veel tahab,» ütles Jaanson. «Minu eesmärk on katsevõistlustel sõna sekka öelda ja siis moodustada paatkond, kes ületaks kahe viimase aasta tulemuse ehk pronksi. Kuigi meeskonnatarkust ma veel õpin.»

Raja, kes oli ergomeetri isikliku rekordi 2.48,3 ja Jaansoni napi edestamise üle rõõmus, uskus samuti, et vaidlusi neljapaadi üle veel tekib: «Olen valmis, et hooaeg ei kulge segadusteta. Püüan ennast näidata heal tasemel, et paatkonda mahtuda,» ütles Raja ja lisas, et eelistaks neljapaati kahelisele. «Neljalise medalivõimalused on praegu suuremad.»

Adam Kreek kustus pärast kiiret algust

Ergomeetrisõudmise meeste finaali ainus väliskülaline oli ka pooleldi kodumaa mees – Kanada väliseestlane Adam Kreek , kelle vanaisa Aleksander Kreek tuli 1938. aastal kuulitõukes Euroopa meistriks.

Kreek alustas marulises tempos, kuid väsis ja lasi viimasel sajal meetril mööda Tõnu Endreksoni – võitja aeg 2.45,5, Kreegil 2.46,6.

«Tõnu on ergomeetril võimas, talle pole häbi kaotada,» ütles Kreek, kes alati kasutab kiire alguse taktikat. Endrekson jäi isiklikule rekordile alla kolme sekundiga. «Põdesin veidi aega tagasi. Teadsin, et Adam alustab kiirelt ja tahtsin ka spurtida, aga lihtsalt ei jõudnud. Hea, et ühtlasest tempost esikohaks piisas,» ütles Endrekson.

Kreek tõmbab ergomeetrit harva. «Treenin talvel Stanfordi ülikooli kanalil Californias ja saan aasta läbi veel sõuda. Kuid valmistusin spetsiaalselt Tallinna võistluseks ja pisut harjutasin,» rääkis Kreek.