VEEL ROHELISES SÄRGIS: Kui Vjatšeslav Zahovaikol juhtub Kuveidis hästi minema, võivad tema mängud FC Floras mängitud olla.Foto: Arhiiv (Kalev Lilleorg)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
29. jaanuar 2007, 00:00

Zahovaiko Kuveiti! (6)

«Jah, sellest pakkumisest oli võimatu keelduda,» nõustus FC Florast ootamatult Kuveidi jalgpalliliiga liidri Al-Kuwaidi klubisse kolinud Vjatšeslav Zahovaiko. Oletatavalt kerkis ta Eesti vutimeeste palgaedetabelis Mart Poomi kannul teisele kohale.

Eesti jalgpalliloo ilmselt uskumatuim üleminek leidis kinnituse üleeile. Al-Kuwait SC võttis FC Floralt viieks kuuks laenule Vjatšeslav Zahovaiko ja maksab selle eest 300 000 dollarit ehk 3,63 miljonit krooni. Soovib Kuiveidi liiga liider juunis Zahovaiko mängijaõigused osta, rikastub Flora veel miljoni dollari ehk 12,1 miljoni krooni võrra.

«Nii hullumeelsest rahast polnud õigust keelduda meil ega mängijal. Kui sulle ikka öeldakse, et siin on puu, roni selle otsa ja korja raha ära, siis sa ronid kah!» selgitas FC Flora president Aivar Pohlak tehingu tagamaid.

SL Õhtulehe andmetel teenib alates üleeilsest Zahovaikost rohkem vaid üks Eesti jalgpallur: Londoni Arsenali kolmas väravavaht Mart Poom.

Arno Pijpers poetas treenerile paar kiidusõna

«Jah, tõesti, olen Aivariga nõus: sellest pakkumisest oli võimatu keelduda. Ma ei mõelnud sekunditki,» lausus Zahovaiko eile Kuveidist.

Ta viimane nädal möödus tormiliselt. Teisipäeval loobus Belgia meeskond Lokeren Zahovaiko palkamisest. Kolmapäeva õhtul ilmutas Al-Kuwait huvi ning järgmisel päeval alanud lennureis viis Zahovaiko reedeks Aasiasse. Laupäeval allkirjastas ta šeikide juures unistuste lepingu.

«Täna olen rahul, et Lokeren mind ei võtnud,» naeris Zahovaiko. «Samuti olen tänulik Arno Pijpersile, kes minu kasuks paar head sõna poetas.»

Zahovaiko ilmus Al-Kuiwaidi vaatevälja üksnes tänu äsjasele maailma efektiivseima mängija nimetusele. Seejärel küsis tema hollandlasest peatreener arvamust Eesti koondise eksjuhendajalt Arno Pijpersilt, kes soovitas Zahovaiko kohe ära osta.

Peab usuga harjuma ehk enne mõtlema ja siis ütlema

Zahovaiko nõustus, et hüppas igas mõttes tundmatusse. «Siin olen hoopis teises kultuuris, teistsuguste inimeste keskel. Nagu teises maailmas,» sõnas sportlane. «Pean moslemi usust tulenevate tavadega kiiresti harjuma ning olema esialgu ettevaatlik. Tuleb mõelda, kuidas ja kuhu vaatad, kuidas hingad, mida räägid. Mingil juhul ei tohi kedagi solvata.»

Paari nädala pärast tulevad talle kaugele maale seltsiks elukaaslane Andrea ja vaid pooleaastane tütar Anette. «Anette on isasse – see tähendab, tubli tüdruk –, ja saab siin kindlasti hakkama.»

Slava ema oli poja minema saatnud emotsionaalselt. «Pisarad voolasid. Arusaadav ju: iga ema muretseb lapse pärast. Aga ma olen täiskasvanud inimene, otsustan ise oma elu üle.»

Muu pole tähtis: loevad ainult väravad

Kuveidi jalgpallist Zahovaiko suurt ei tea: vaid seda, et lisaks temale kuuluvad Al-Kuwaidi ridadesse argentiinlasest ründaja ja Angoola koondise kapten.

«Rääkisin ühe kohalikuga, kes tunneb siinset jalgpalli läbi-lõhki,» vahendas ta. «Sain teada, et siin ei loe söödud, kaitsetöö ega meeskonnamäng, vaid ainult väravad. Kes palli sisse lööb, meeldib fännidele ja bossidele, kes ei löö, ei meeldi kellelegi. Et mina olen ründaja, on vastutus eriti suur.»

Samuti on Zahovaiko kursis, mis võib juhtuda, kui väravaid tulema ei hakka. «Kui nad sind ei taha, siis ei taha. Maksavad palga ära ja paluvad koju sõita. Teen siiski kõik, et nii ei läheks. Pean hakkama paugupealt lööma,» lõpetas ta.