VÕITJA: Leonid Gulov liigub Pärnu jõel kevadise tähtsa võidu poole.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
30. aprill 2007, 00:00

Sõudmises segadust, kuid mitte selgust

Eesti sõudmiskoondise laupäevane katsevõistlus Pärnu jõel andis mõneti üllatava tulemuse, kui esikoha võttis Leonid Gulov. Seejärel paatkondade moodustamiseks peetud koosolekul kõike paika ei saadud, eilseks hakkasid siiski piirjooned selginema.

Eesti sõudmistegelased eelistavad mitte hoida ühte paatkonda aastaid koos, vaid arvestada igal hooajal sportlaste hetkevormi ja anda võimalusi uutele tulijatele. Seetõttu katsevõistlust korraldataksegi.

Kui kuus A-finaalis sõudnud meest üleeilsel päikesepaistelisel, aga külma põhjatuulega päeval viimase jõekäänaku juurest finišile lähenes, näis, et teistel on eest sõitnud Gulov ja Jüri Jaanson. Pilt ei petnud, nemad kaks paremat kohta ka noppisid.

Gulov vallandas võiduemotsiooni

Gulovi suust kostis esmalt vali röögatus ja seejärel sama kõvade detsibellidega tiraad, kust ei puudunud ka trükimusta mittekannatavad sõnad – nagu oleks tegemist olümpiavõiduga.

"Eelmine, kannatusterohke hooaeg seljataga, vallandusid nüüd lihtsalt emotsioonid. Ma ei mõelnud midagi halba, mul on teatud sõnade pärast häbi," lõi Gulov pilgu maha. Eelnevalt oli ta vabandanud kaasvõistlejate ees.

Jaanson jäi maha 2,4, Allar Raja 2,8, Tõnu Endrekson 6,4, Igor Kuzmin 12,7 ja Vladimir Latin 22,6 sekundiga.

Järgnes põnevam osa, koosolek. Esimesena väljus Gulov, kes võitjana sai paati valida. Ta pakkus Endreksonile võimalust istuda kahesesse. Too ütles, et on nõus juhul, kui treeneriks saab Tatjana Jaanson. See ei sobinud Gulovile, kes mullu oli neljapaadist minema jooksnud põhjendusega, et tema ei mõista treener Jaansonit ja vastupidi. Gulovi järgmine üleeilne eelistus oli ühepaat ja nii oligi temaga kõik selge.

"Ma pole vormi forsseerinud tänaseks ega taha seda teha ka edaspidi. Loodan, et mulle antakse nüüd võimalus valmistuda rahulikult maailmameistrivõistlusteks," ütles Gulov.

Jaanson teadis üht, ülejäänud mehed teist

Järele jäid ülejäänud A-finaalis sõudnud mehed ja B-finaali võitja Kaspar Taimsoo. Ning nüüd läks segaseks.

Järgmisena sai valida teise koha mees Jaanson. Koosoleku lõppedes teatas ta, et vähemalt alustab hooaega kahepaadis koos Endreksoniga. Kolmanda koha mees Raja aga teadis, et hakkab sõudma neljases koos Jaansoni, Endreksoni ja Kuzminiga – pärast Jaansoni lahkumist oli veel veidi räägitud.

Treener Tatjana Jaanson tegi koosolekul ettepaneku hajutada tugevamad mehed kahte paati, et oleks reaalsem püüda kolmes paadiklassis olümpiapiletit. Ent kevade senine valitseja Raja soovib istuda võimalikult tugevas paadis.

Raja oli nädal varem edestanud Gulovit Emajõe karikavõistlustel viie sekundiga. Reedeses eelsõidus oli ta järgmistest kiirem kuue sekundi jagu ja alustas laupäeval favoriidina. "Sõudsin eile (reedel – toim) mõnuga, aga ma pole tänase ilma sõitja," nukrutses Raja.

Mullu koos Kuzmini, Endreksoni ja Andrei Jämsäga MM-pronksi võitnud Raja eelistaks endiselt neljast. Terviseprobleemidega Jämsät asendaks nüüd Jaanson, kes mullu keset hooaega haigestus. "Kui Jaanson ja Endrekson hakkavad kahesel sõudma, soovin hoopis ise minna kahesesse Kuzminiga," mõtiskles Raja. "Meil istub koos väga hästi. Ja poleks sugugi kindel, kummast saaks Eesti esipaat."

Asjad liiguvad tugeva neljapaadi suunas

Aastaid neljapaadi ideeline liider olnud Endrekson lausus katusekarlssoniliku rahuga: "Supp peab jahtuma. Küsimus on selles, et tugeva neljase projektiga peavad kõik mehed ühtmoodi kaasa minema. See on Jüri tingimus."

Jüri Jaanson lausus filosoofiliselt, et peab vaatama passi ja lisas, et mida suurem paat, seda kergem füüsilises mõttes sõuda on. "Kui mõtlen mõne ränga ühepaadivõistluse viimasele 500 meetrile, kus pilt ja mõistus lähevad häguseks, siis sellesse paati väga ei kutsu enam. Suuremas paadis saab võistlus kiiremini mööda."

Jaanson rõhutas, et tema ja Endreksoni treeninguprotsesside areng on sarnased ja seetõttu teeb ta tolle mehega heameelega koostööd. "Aga kõik variandid on võimalikud. Peame vaatama, kas saame kahese liikuma," rääkis ta teadmisel, et istub kahepaati.

"Pean abikaasaga asjad üle rääkima," ohkas Tatjana Jaanson veidi hiljem. "Jüri lahkus ühe, ülejäänud teise arusaamaga. Neile, kes tahavad tugevas neljases sõita, ei saa ülekohut teha."

Eile saatis Jüri Jaanson laiali elektronkirja, kus soovis uue koosoleku kokkukutsumist. "Teeme selle nädala jooksul," lausus Tatjana Jaanson. "Rääkisin Jüriga ja asjad liiguvad ikka tugeva neljapaadi suunas. Koosolekul peame paika saama konkreetse tegevuskava."

Kui nimetatud neljane sünnib, istuvad juuni alguses esimesel MK-etapil kahepaati Latin ja Taimsoo.

Kas katsevõistlus on vajalik?

Eesti sõudekoondises moodustatakse paatkonnad kevadise katsevõistluse ja sellele järgneva koosoleku põhjal. Kas ei peaks olema nii, et koondise peatreener paneb selgelt paika, kes kuhu paati istub?

"Päris sedasi ei saa," arvas Jüri Jaanson. "Niimoodi võivad ka ebasobivad isikud kokku sattuda. Mina olen kontrollkatsete süsteemi pooldaja. Katsetelt on kõigi areng näha ja treener saab nende tulemuste põhjal moodustada paatkonnad. Praegu otsustab asja üks tormise ilmaga peetud võistlus ja sellele järgnenud ümmargune jahumine."

Tatjana Jaanson tõi näite, et eelmisel kevadel soovis 2005. aasta MMil samuti pronksi toonud neljane samas koosseisus jätkata ja see osutus esiti ka võimalikuks. "Ent elu tegi omad korrektiivid, kõik sportlased polnud suve teisel poolel enam rivis, tuli otsustada täiesti uue paatkonna kasuks. Kevadisel katsevõistlusel on mõte olemas."