LÖÖDUD: Prantslasest kohtunik otsustas röövida Rein Taaramäelt elu esimese velotuurivõidu. Eesti ratturid on ikka vägevad, kui nende alistamiseks tuleb ebaausaid võtteid kasutada. Foto: Kalev Lilleorg (arhiiv)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
10. juuli 2007, 00:00

Rein Taaramäe virutas protestiks liidrisärgi porri ja katkestas (16)

Velotuuri Tour de Le Pays Roannais’ finišis jäi Rein Taaramäe koos klubikaaslaste Tanel Kangerti ja Kalle Kriidiga enne joont seisma, võttis seljast liidrisärgi, virutas porri ning marssis minema.

Protestiks. Eestlased olid viimasel etapil suunatud valele teele, kuid kohtunik sõitu ei peatanud.

Kui velotuuri viimasest etapist oli sõita jäänud 30 kilomeetrit, võis Taaramäe end juba võitjaks pidada. Klubikaaslased Kangert ja Kriit kontrollisid sõitu stardist alates, rügasid eesotsas ja vedasid peagrupi ribadeks. Taaramäe võis semude selja taga rahulikult puhata ja oodata lõputõusu, kus tal oli plaan omakorda rünnata.

"Paar jooksikut oli 30 sekundiga ees, ent nemad polnud ohtlikud," kirjeldas Kriit olukorda. "Taaramäe pidanuks teist kohta hoidvat meest viimastel kilomeetritel ise kontrollima, aga ta saanuks sellega suurepäraselt hakkama. Ühesõnaga: Taaramäel oli 99protsendiliselt võit taskus."

Teenäitaja eksis teeotsalt

Ühe puuduva protsendi jättis Kriit selleks, et äkki juhtub mingi jama. Ära sõnus. Tosinaliikmelise liidrite grupi ees teed näidanud mootorratas sõitis teelt kõrvale, ratturid sabas.

Paari minuti pärast oli selge, et ollakse eksinud. Tsiklijuht võttis telefoni teel kohtunikega ühendust, pööras otsa ringi ning naasis õigele teele.

"Kaotasime korraldajate süül neli minutit," selgitas Kriit. "Vaheaegu teati, just oli vahefiniš. Kohtunikel tulnuks käituda tavapäraselt – pidada esimesed grupid kinni, meid järele oodata ning vastavalt vahedele ratturid uuesti rajale saata."

Paraku teatas kohtunik, et teda mingi liidrigrupi eksimine ei huvita ning kedagi kinni hoidma ta ei hakka. Mis oli, see oli.

"Masendav suhtumine," oli Taaramäe löödud. "Meie, õigemini Kriit ja Kangert kontrollisid võidusõitu algusest lõpuni. Minul oli liidrisärk... Ja siis jääb meie grupp korraldajate süül vaat et viimaseks. Aga nojah, prantslaste värk. Täielik bordell."

Eestlased otsustasid väljendada oma suhtumist kohtunikku. Vahetult enne finišijoont, publiku silme alla, ronisid Taaramäe, Kangert ja Kriit sadulast. Ühinesid ka teised nende grupis pedaalinud ratturid.

Eestlastele pähe ei istuta

Taaramäe võttis seljast liidrisärgi ja heitis selle minema. "Ma ei tea, kuhu särk vedelema jäi, keegi korjas selle lõpuks vist üles," meenutas ta.

Pärimise peale teatasid eestlased, et kui sõidu ebaaus jätkamine oli kohtuniku otsus, siis finišijoonel katkestamine oli nende otsus. Kuigi tulemust ei muudeta, lubas Kriit kahasse klubiga kirjutada protestikirja Prantsusmaa rattaliitu. Teavitamiseks.

"Ma pole varem velotuuri võitnud, ainult ühepäevasõite ja etappe," tõdes Taaramäe, kuid lisas, et ei kahetse otsust. "Prantsusmaale tuleb näidata, et eestlastele ei saa nii lihtsalt pähe istuda. Küll ma oma velotuurivõidu kunagi ikka kätte saan."