PÜRIVAD OLÜMPIALE: Rahulik, kuid võitlejahingega Poncorde aitas Hanno Ellermannil mullu tõusta Eesti parimaks takistussõitjaks. Nüüd on järgmine eesmärk: koos Pekingisse. Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
12. juuli 2007, 00:00

Hanno Ellermann Poncorde’ist:"Ta on nagu vana rahu ise."

Eesti üks paremaid takistussõiduhobuseid Poncorde astub ratsutaja Hanno Ellermanni kõrval tallist õue aeglasel ja väärikal sammul. "Ta on vana rahu ise," muheleb Ellermann.

Fotosessioonil kraabib Poncorde vaid korra jalaga maad ja mõnikord keerab pea ära. Kuid seisab rahulikult Ellermanni kõrval. "Valisime pildistamiseks hea hobuse," naerab ratsutaja. Ta ei kujuta ette, mis saaks, kui pilti tuleks teha tema teisest hobusest Larissast, kes paigal ei seisa. "Oh, jumal," ohkab Ellermann.

Võitlejahingega hobune, keda võõras õhkkond ei häiri

Ent keda siis veel pildistada, kui mitte 10-aastast ruuna Poncorde’i, kelle toel valiti Ellermann 2006. aasta Eesti parimaks takistussõitjaks. "Teised hobused toetavad liidrit, sest väiksemaid sõite tuleb nendega teha," selgitas Ellermann, kelle võistlushobuste hulka kuuluvad veel märad Larissa, Amber van Spieveld ja Abrigate.

Takistussõitjate sõnul on hobuse juures tähtsaim tahe ja võime hüpata, muud iseloomujooned määravad vähem. "Poncorde on rahulik ja hea keskendumisvõimega. Need omadused aitavad tal stabiilselt võistelda," alustas Ellermann, ent lisas kohe: "Loomulikult on ta suuteline kõrgele hüppama. Poznanis 160-sentimeetristel takistustel sai hästi hakkama."

Kui Eesti tuntud takistussõiduhobune Palladium oli edev ning talle meeldis end publikule näidata, siis Poncorde püsib ka võistlustel rahulikuna. "Tähelepanuga on ta harjunud, kuid ennast esile upitama ei hakka. Teistsugune õhkkond teda ei häiri, jonnima kunagi ei hakka. Kuid see ei tähenda, et tal puuduks võitlejahing. Poncorde suudab võistlustel paremini hüpata kui treeningul," rääkis Ellermann.

Poncorde’i toel pürib Pekingi olümpiale

Võistlustel lasevad mõned ratsutajad hobusel otsustada, kuidas takistusele läheneda, teised püüavad looma sammu ratsmete ja pigistuste abil sättida. "Mina armastan pigem hobust kontrollida. Poncorde on kasvult suur, tegemist on palju, et tema sammu klappima saada. Aga eks loomaga tuleb ka arvestada, igas olukorras sundida ei tohi," selgitas Ellermann.

Kui samm on õigesti klappima saadud, hüppab Poncorde reeglina takistusest üle. "Vahel juhtub, et loomal on tähelepanu hajutatud, siis võib tulla viga. Muidu lasub eksimus tavaliselt ratsutaja hingel," rääkis Ellermann.

Ellermann loodab, et pääseb Poncorde’i toel Pekingi olümpiale. "Kesk-Euroopa liigast lubatakse Pekingisse kolm paremat. Punkte tuleb koguda järgmise aasta maini, siis pannakse tabel lukku," rääkis Ellermann.

Osteti Hollandist kaks ja pool aastat tagasi

Ellermann soetas hollandi soojaverelise ruuna Poncorde’i kaks ja pool aastat tagasi Hollandist, hobuse omanik on OÜ Territon. "Kõik otsivad endale Euroopast hobuseid ning kui õige on käes, tuleb sponsor leida. Praegu on Poncorde’i hind kindlasti kasvanud, kuid täpne number sõltub pakkumisest," selgitas Ellermann, et tegelikult on hea hobuse hinda raske määrata.

Kui tuleb väga soodne pakkumine, on võimalik Poncorde’i müümine, ehkki vahetult enne olümpiat poleks seda otstarbekas teha. Kui Ellermann ja Poncorde pääsevad Pekingisse, võib hind tõusta. "Müümisel vabaneb palju raha, mille eest uusi hobuseid soetada," sõnas Ellermann, kel 27-aastasena veel tulevik ees.

Täna algavad Veskimetsas rahvusvahelised võistlused, kus tähtsamate sõitudena peetakse homme Rahvuste Karika võistkondlik parkuur ja pühapäeval GP-sõit. "Rahvuste Karikas on kodus üsna närviline võistlus," eeldas Ellermann.

Abikaasa tegeleb koolisõiduga

Peaaegu kõigil Eesti tuntumatel takistussõitjail on ka abikaasa kuidagi ratsaspordiga seotud. Nii ka Ellermannil, kelle naine Dina tegeleb koolisõiduga.

"Ta on Eestis neljas-viies number," ütles Ellermann, kelle sõnul aitavad vanaemad-vanaisad kaasa, et pere saaks sporti teha.

Ühes mulluses ratsutamisajakirja loos seisis, et Hanno Ellermann on väikese jutuga ning tema eest räägib tihti abikaasa Dina. "See väide oli meelega üle paisutatud, aga naisele meeldib korraldada ja asju ajada," ütles Hanno.

Ratsutajate peres on hobused ka nagu pereliikmed. "Meie elu keerleb hobuste ümber. Räägime nendega vahel nagu inimestega ja loodame, et nad saavad meie jutust aru," ütles Ellermann.