Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
6. august 2007, 00:00

Ehlvest: «Lembit oli erudeeritud, teda hinnati.»

Eesti maleliidrite Jaan Ehlvesti ja Lembit Olli vastasseisu õhutas ajakirjandus veel innukamalt kui hiljem Indrek Pertelsoni ja Martin Padari või Maret Ani ja Kaia Kanepi oma. Mehed olidki teineteise tähtsaimad vastased.

«Eestil oli tugev meeskond, ent traagika algas võitlusest esimesele lauale. Kas selle taga istub Ehlvest või Oll, pidi juhatus otsustama. Polnud nendes tingimustes laagreid ega ühtset löögirusikat,» ütleb maleliidu tegevjuht Hendrik Olde.

«Kindel, et Lembit pidas Jaanist lugu kui maletajast ja aumehest,» ütleb Aime Oll, kes Ehlvestiga endiselt suhtleb.

Ehlvest kinnitab, et ei usu hetkekski, nagu võinuks Oll teda näiteks taga rääkida. «Lembit polnud suurem asi diplomaat, aga meie suhted olid head. Iivo Nei püüdis teda minu vastu ässitada, aga Lembit ei võtnud tuld.»

Seda Ehlvest kinnitab, et konkurendiga koos ta ei treeninud – kui, siis analüüsiti põgusalt mõnd partiid. «Aga kaarte lõime nooremast peast küll!»

«Lembitul oli profi mälu. Praegu noomin oma Indiast pärit õpilast Sandipani: miks sa ei uuri suurte mängijate partiisid! Eeskujuks võin tuua Lembitu, kes teadis peast kõiki minu, aga ka teiste mängijate partiisid. Lembit oli erudeeritud, teda hinnati.»

Võitlust Eesti koondise esimese laua pärast näeb Ehlvest pigem maleliidu intriigina, millele Oll üles ässitati. «Lembitut kasutati ära, sest ta oli naiivne,» ütleb Ehlvest, arvates ometi, et kahe enam-vähem võrdse mängija puhul tulnuks esimene laud anda talle kui vanemale. «Ma ei vaidle, et teatud momentidel oli Lembit minust parem mängija, aga kogemus maksab ka.»

Ta mõtleb pisut ja sõnab: «Lembit maletanuks tugevamalt, kui polnuks nii närviline. Ta käis kiiresti, nagu tahaks tulemust ruttu teada saada ja närvipingest vabaneda.»