HÜVASTI! See pilt pärineb 2006. aastast, kui Colin McRae jõudis oma helikopteriga Šoti rallile. Kurb küll, aga aasta hiljem tegi ta viimase lennu. Foto: AP/Scanpix
WRC
15. september 2019, 10:33

Täna möödus 12 aastat legendaarse Colin McRae surmast (4)

Täna 12 aastat tagasi hukkus helikopteriõnnetuses legendaarne ralliäss Colin McRae. Siinkohal taasavaldame kaks päeva pärast spordilegendi surma Õhtulehes ilmunud artikli:

2005. aastal hukkusid Richard Burns ja Michael Park, üks vähihaiguse ja teine rallirajalt väljasõidu tõttu. Kaks aastat hiljem tabas tragöödia kolmandat britti – Colin McRae jättis elu helikopterisse. Sama saatus tabas tema viieaastast poega...

"Nad olid tagasiteel naaberkülast, kui helikopter raskustesse sattus ja McRae kodu lähistel alla kukkus. Meil on kahju, oleme mõtteis Colini lähedastega," sõnas kohalik politseiametnik Tim Love päev pärast ralliässa traaglist hukkumist.

Saatuslik õnnetus oli toimunud 2007. aasta 15. septembril kohaliku aja järgi veidi pärast kella 16. Päev hiljem selgus, et 39aastase eksmaailmameistri Colin McRae enda juhitud helikopteris sai surma ka tema viieaastane poeg ning nende kaks peretuttavat – neistki üks kuuene poiss.

Maha jäid abikaasa ja üheksa-aastane tütar

Ühe lähedase farmi omanik David Lowry kirjeldas juhtunut: "Helikopter lendas meist üle ja kadus oru taha. Peagi märkasin puude kohal suitsu ja helistasin hädaabiteenistusse. Rohkem ei näinud, mis juhtus."

"Ei suuda kuidagi uskuda, et õnnetus võis olla piloodi viga – Colin oli väga kindel lendaja," hämmeldus McRae agent Jean-Eric Freudiger. "Ta oli parim inimene, kellega ma iial kohtunud."

Colinist jäid maha abikaasa Alison ja üheksa-aastane tütar Hollie. Juba lapsepõlves tulevase ralliässaga tutvunud ja hiljem võistlusradadel tema kaardilugejana kilomeetreid mõõtnud Alison kuulis üleeilsest õnnetusest alles kaks ja pool tundi hiljem – kui oli ratsutamast koju naasnud. Seevastu Colini tädi minestanud, kui rabav uudis temani jõudis.

"Kohutav tragöödia. Colin oli pühendunud isa, tõeline pereinimene. Ta tuli just poja ja tütre pärast tagasi Šotimaale," sõnas üks McRae naaber, pidades silmas, et parematel ralliaastatel elas too Monacos.

"Enam pole neil duellidel erilist tähtsust..."

Mootorite maailm langetas lahkunud poja mälestuseks pea.

"Sellist võitlustahet polnud mitte kellelgi teisel. Tema kirge ja indu on sõnadega võimatu kirjeldada. Colini kaotamine on kohutav," lausus David Richards, McRae kauane tiimipealik Subarus.

"Need olid vinged duellid – meie kaks sõitsime ühe ja teised justkui teise kiirusega. Nii vinged, et sageli lõpetas üks meist raja kõrval. Aga enam pole neil duellidel erilist tähtsust..." nukrutses Tommi Mäkinen, McRae ilmselt suurim rivaal. "Ta ei kartnud ja oli pimestavalt kiire," iseloomustas teine šotlane, vormel 1 kuulsus David Coulthard. Ning jätkas: "Aga see selleks. Kõige hullem, et ma ei kujuta Alisoni Colinita ette..."

Colin McRae

5.08.1968 – 15.09.2007

Täisnimi

Colin Steele McRae.

Rahvus

Šotlane.

Saavutused

Maailmameister 1995, hõbe 1996, 1997 ja 2001 ning pronks 1998. Osales 146 MM-rallil ja võitis neist 25.

Meeskonnad

Subaru, Citroen, Ford, Škoda.

Rallipere liige

Isa Jimmy oli viiekordne Briti meister ja vanem vend Alister lööb kaasa MM-sarjas.