RISTNURK: Kõrge hüpe ja täpne vise – Kim-Ly Hoang tabab enamasti väravat. Foto: Kaja-Kadi Sepp
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
9. november 2007, 00:00

Käsipalli tuleviku-täht Kim-Ly: "Sportlase elu oleks tore!" (4)

Miks peaks üks 15aastane spordilembene tütarlaps olema veendunud, et tema jaoks on sobivaim ala käsipall? Ütlemata arusaadaval põhjusel – Eesti tüdruk Kim-Ly Hoang on käsipallis lihtsalt väga hea. "Käsipall on vingeim spordiala üldse," teatab ta.

Eesti U17 vanuseklassi neidude käsipallikoondise liider on Kim-Ly Hoang. Esimene mõte, et käsipalliliit on tuntud naiste käsipallikantsist Lõuna-Koreast staarihakatise importinud, ei vasta tõele. 15aastane Kim-Ly on Eestis sündinud, käib Eesti koolis ja võiks võimete poolest kuuluda Eesti koondisesse.

Koolis "neljad"-"viied", üks "kolm" kah

Omapärase nime seletus on tegelikult väga lihtne. "Mu isa on vietnamlane ja tahtis eesnimeks panna Kim, ema pakkus välja Ly. Pandi mõlemad," selgitab SK Reval-Sport tüdrukute võistkonda kuuluv Sõle põhikooli üheksanda klassi nelja-viieline õpilane Kim-Ly. ""Neljasid" on ikka rohkem kui "viisi". Ja tegelikult oli üks veerandihinne "kolm" kah," täpsustab Kim-Ly, kelle lemmikaineks on bioloogia.

Päris tavaline üheksanda klassi tüdruk Kim-Ly siiski pole – tema näol on tegemist Eesti naiste käsipalli ühe suurema, kui mitte kõige suurema tulevikulootusega. Kui 1990. aastal või varem sündinute koondis oktoobri lõpus Soomega sõprusmänge pidas, pildus soomlaste väravasse enim palle 1992. aastal sündinud Kim-Ly. "Treener vajas kiiret mängijat ja kiirus on minu trump," seletab vasakul äärel või mängujuhi koha peal tegutsev tütarlaps oma tulemuslikkust.

"Naudin mängujuhtimist ja väravate viskamist."

Käsipalli on Kim-Ly mänginud seitse aastat ja "koppa ette visanud" pole veel kordagi. Teda ei morjenda ka asjaolu, et naiste käsipalli kandepind on Eestis tagasihoidlik ja isegi Eesti meistrivõistlusi käivad vaatamas vaid üksikud huvilised. "Minu jaoks on tähtis mäng. Naudin väljakul kombinatsioonide juhtimist ja väravate viskamist."

Kummaline lemmikmäng – selles, et käsipall on vingeim spordiala, on Kim-Ly 100% veendunud – pole see märkamata jäänud ka tüdruku koolikaaslastel. "Kui mul mängud Tallinnas on, käivad paljud sõbrad vaatamas."

Kim-Ly treeneri Gea Sootamme sõnul on tegemist tema ühe andekama, kui mitte kõige andekama õpilasega, kelle trumpideks on kiirus ja tehnika. "Oskuste poolest võiks ta arvatavasti juba praegu Eesti naiste koondisesse kuuluda, kuid tegelikult pole vaja nii noorelt naiste sekka kippuda," arvab Sootamm.

Sama arvab ka Kim-Ly ise. Telekast maailma tippmänge vaadates on tal trügimist, tirimist ja tõukamist vaadates vahetevahel koguni hirm nahka tulnud. "Praegu küll sinna ei kipu. Liiga jõuline," lausub ta. Korralikuks käsipalluriks saamise plaan on Kim-Lyl aga kindel: "Sportlase elu oleks tore!"