Kommentaar
8. detsember 2007, 00:00

Eduard Korotin tantsusaate žüriisse?

«Tantsud tähtedega» on lõpule jõudnud. Kaunis vaatepilt, populaarsed osalejad ja hea muusika naelutasid meid pühapäevaõhtuteks teleri ette.

Et saade populaarseks kujunes, selgus juba möödunud aastal. Pole ka ime, rahvas on poliitikute tüütust ärplemisest ja ärimeeste ehmatavatest ettevõtmistest tüdinud.

Hirmujutud majanduse allakäigust, narkomaaniast, kuritegevusest ja magedatest seltskonnauudistest on väsitavad. Meeldivaks vahelduseks ja meeliköitvaks etenduseks saade osutuski.

Rahvas vajab head meelelahutust! Tulemused kulgesid ka enam-vähem ootuspäraselt.

Kui palju vaatajate hinnangud tulemust mõjutasid, selgus finaalis.

Piirideta tantsukunst

Püüdsin oma mõtetes hinnata tantsu tehnikat, tunnetust, emotsioone, ilmekust, andumust. Samuti tantsijate esinemiskindlust, kohanemist, füüsilist valmisolekut.

Aga siin tekib ka küsimusi. Esmalt jääb mulje, et kunstil ja spordil on kindlad piirid kadumas.

Võistlustants – eeskirjade järgi sport, toimub muusika saatel… Mis see siis tegelikult on? Rütmis liikumine, muusika lahtimõtestamine? Rumba, mis kavas on armunute tantsuna, ja muudki emotsioonid tunduvad siiski kunstivaldkonnast.

Iluvõimlemine – üle võtnud nii balletielemendid, arabeskid, piruetid, attitude’i kui ka tsirkusepärased kostüümid, meigid, litrid, sära, žongleerimise ja trikid – on ikkagi s p o r t (autori sõrendus).

Iluuisutajad tantsivad «luiki» ja muid «ballette»? Jääl tehakse kunsti, aga see on sport. Kõik ikka kohtunike hinnangul ja heakskiidul. Kindlad piirjooned on muutunud, kuigi reegleid kiivalt jälgitakse. On muudki, millele lihtsat vastust ei saa, tegemist on ju maailmastandardiga.

Lubamatud võtted

Mäletan, et kunagine rahvatantsulegend Ullo Toomi ei lubanud tantsijatel jalgu tõsta üle 45 kraadi. Seda nõudvat etnograafia. Tänapäeval aga tõstetakse jalgu teab kuhu, tantsupeod on täis «lubamatuid» võtteid. Ehk on aeg edasi läinud ja tantsukunst arenenud?

Võistlustants on muutunud väga tehniliseks ja ka väga kauniks, tantsitakse hästi, eriti naised. Üksi showtantsukoolitus ei anna võrdset. Jala viskeid-tõsteid võiks siiski veel lihvida.

Kas ka võistlustants on sport, et maailmameistreid valida? Sealjuures vilksatavad vahele balletiterminid. Seni ei ole suutnud endale võistlustantsu reegleid päris mõistetavaks teha. Ei taipa, miks ladinaameerika tantsudes tõsted ja keerutused vastumeelt on. Mõnikord kohtunikes lausa vaenulikkust tekitavad. Paljud emotsioonid on aga lubatud.

Head tehnikat ja ka päris põnevaid trikke võime näha samasugustes tantsusaadetes välismaal, mille peale vaatajad vaimustusest kilkavad. Tundub, et ladinaameerika tantsud võimaldaks nii mõndagi, kuna neis on rohkem positsioone, asendeid, lahusolekuid ja keerutusi. Ka meil tehakse tõsteid. Ent koreograafia aspektist on need primitiivsevõitu, enamasti piirduvad süllevõtmisega.

Muidugi endisaegsed kostüümid ja tantsijate hulk platsil ei võimaldanudki neid sooritada. Tänapäeval aga on tõstete eesmärgiks muuta tantsu amplituuti veelgi õhulisemaks, liikuvamaks. (Samal põhjusel võeti kunagi kasutusele varvaskingad.) See võimaldaks lisada uusi oskusi ja mitmekesisust.

Meenub Krõlovi valm, kus viinamarjad on hapud, ehk mida ei oska, seda ka ei tunnusta…

Show -, mitte võistlustants

Vähemalt telesaates «Tantsud tähtedega» on võistlustants küll showtantsuga segamini aetud. Siin peaks järgima showtantsu reegleid. Rohkem vaheldust peaks olema lubatud, tegemist on ju meelelahutusega, saab ka nalja. Kahju, et žürii ei leidnud ühtegi kiidusõna naistantsijate kaunitele kostüümidele ega pööranud tähelepanu meestantsijate riietuse mõningale möödapanekule.

Rahvas ootab uusi elamusi. Samas vaimus ka järgneval aastal jätkamine muutuks juba kordamiseks. Maailma parim koreograafia on väga leidlik, muutub ja areneb pidevalt. Mõningaid nippe tasuks vähemalt selleks saateks üle võtta.

Seda võib võtta arvamusena-soovitusena, kuigi korraldajate reglement näib paigas olevat.

Üldiselt pean saadet rahvale üldharivaks. On meeldiv, et uued osalejad ja ka vaatajad saavad teada, kui palju häid omadusi nõuab hea tants.

Ent kahju on alati liiga vara välja langenud ühest parimast tantsijast – Korotininist, kellel on ka suur lavatantsukogemus. Seekord jäi ta jälle tagaplaanile. Edaspidi sooviks teda näha võib-olla žüriis.