Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. aprill 2008, 00:00

Sander Post, eto Sander Post! (17)

"Olen tõesti üllatunud, et väravaküttide edetabelit juhin," muheleb kahemeetrine FC Flora ründaja Sander Post. Eesti meistriliigas nelja mänguga viis väravat löönud endine keskkaitsja Post on samas enesekriitiline: "Palju võimalusi on löömata jäänud."

Viimased kaks hooaega vigastustega kimpus olnud koljatikasvu Post on tänavuse hooaja esimese nelja vooruga kerkinud Eesti meistriliiga üheks ohtlikumaks mängijaks. Karjääri keskkaitsjana alustanud, kuid tänavuse hooaja eel Flora peatreeneri Pasi Rautiaineni poolt ründesse tõstetud Post on viimase kolme mänguga löönud viis väravat.

"Kõige üllatavam on tegelikult, et mul niipalju võimalusi on avanenud," märgib Post, kelle kaks väravat teises voorus Narva Transi vastu panid Flora fännid Kreisiraadio "Leto sveti" viisil fraasi "Sander Post, eto Sander Post!" laulma.

"Korvpallis poleks kaks meetrit mingi pikkus."

Kahemeetrine jalgpallur on haruldus – Eesti meistriliigas on Sannu selle klubi ainus liige. Poisina Viljandis jalgpallitrenni minnes Post aga pikkusega silma ei paistnud, seda hakkas lisanduma paar aastat hiljem. Mõtet näiteks korvpalli juurde üle minna Post mõlgutanud pole. "Korvpallis poleks kaks meetrit ju mingi pikkus. Lisaks mulle meeldib jalgpall. Naudin mängimist, tunnen rahulolu, olen õnnelik," räägib ta.

23aastane Post on oma senise karjääri jooksul näinud nii vett ja vilet kui ka võõrleegionäri leiba maitsnud. 2004. aastal jättis ta Viljandis pooleli keskkooli ja tuli Tallinna FC Florasse mängima. 2005. aasta suvel siirdus juba Taani esiliigaklubisse Vejle BK, kus aga mänguaega eriti ei jagunud ja nii naasis Post 2006. aasta alguses Florasse. "Läksin Taani suurte lootustega, aga reaalsus oli teine. Tase oli kõva. Tagantjärele vaadates poleks võib-olla pidanud nii vara välismaale minema," mõtiskleb Post.

Florasse naastes vaevasid Posti vigastused. Käimasolevaks hooajaks kulges ettevalmistus aga tõrgeteta ja nii on keskkaitsest ründesse nihutatud mängija hoogu sattunud. Peatreener Pasi Rautiaineni sõnul olid põhjused Posti ampluaa muutmiseks puhtalt sportlikud: "Tippjalgpallist rääkides pole Sanderil minu meelest keskkaitsjana võimalik läbi lüüa. Tuleb võtta mõõdulint ja tema pikkust kontrollida. Sellise kasvu juures pole võimalik kaitsjale vajalikku liikuvust saavutada," selgitab soomlane põhjuseid, miks Postist ründaja sai.

Rautiainen: Posti peamäng peaks veelgi parem olema

Posti peamiste plussidena toob Rautiainen välja korraliku löögi ja "suht-koht hea tehnika". Kuigi Post on kõik viis meistriliiga-väravat löönud peaga, näeb Rautiainen just selles elemendis suurt parandamisruumi. "Tema kogu ja kasvu arvestades peaks peamäng tunduvalt parem olema. Sander on veel toores mängija, aga usutavasti on ta õigel teel."

Post rõhutab, et soovib kindlasti uuesti välisklubisse jõuda. "Illusioone ma ei loo ja Hispaaniast unistama ei hakka. Minu mängustiiliga sobivad Skandinaavia liigad ja et Norras on palju Eesti jalgpallureid ees, läheks sinna väga hea meelega," arutleb ta. "Esialgu tahan aga Floraga Eesti meistriks tulla. Sel aastal on väga hea šanss!"

Sander Post

Sündinud: 10. september 1984, Viljandi.

Positsioon: ründaja (enne oli keskkaitsja).

Klubikarjäär: 2001–2002 FC Elva, 2003 Viljandi JK Tulevik, 2004 Pärnu JK Tervis, 2004–2005 Tallinna FC Flora, 2005-2006 Vejle BK, 2006–... FC Flora.

Koondisekarjäär: 1 mäng (Ungari vastu 2. detsembril 2004, Eesti kaotas 0:5).

Pikkus: "No paneme kaks meetrit ära!"

Särginumber: 25.