IGINOOR DAAM: Ujuja Kätlin Sepa vanavanaema Leida Sevruk annab paljudele endast tunduvalt noorematele inimestele silmad ette. Ta osales isegi 90aastaselt rahvajooksudel. Foto: Teet Malsroos
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. mai 2008, 00:00

Tippujujaks pürgivas Kätlin Sepas pulbitseb hulljulge vanavanaema kuum veri (6)

Tippujujaks pürgiv Tallinna koolitüdruk Kätlin Sepp sarnaneb mõnes mõttes oma vanavanaemaga, kes seadis hulljulgeid eesmärke ja pääses Guinnessi rekordiraamatusse.

Kui Gustav Adolfi gümnaasiumis põhikooli lõpetav Kätlin Sepp pidi möödunud sügisel kirjutama referaadi kõige huvitavamast sugulasest, valis ta portreteeritavaks just vanavanaema Leida Sevruki.

Äsja 95. sünnipäeva tähistanud Sevruki kõige müstilisemaks teoks võib nimetada langevarjuhüpet 87ndal eluaastal. Kuna nii vanalt polnud keegi sellist julgustükki korda saatnud, talletati proua nimi kuulsasse Guinnessi rekordiraamatusse.

"Sain vanavanaemalt referaadi tegemiseks pilte ja kuulsin huvitavaid jutte," lausub Kätlin Sepp. "Langevarjuhüppest olin varem teadlik. Aga mind üllatas, et ta tahtis 75aastaselt talisuplejaks hakata."

Alles 1980. aastatel orienteerumisega sinasõprust sõlminud Sevruk on sel alal mitmekordne veteranide maailmameister. Iginoor daam osales järjekindlalt ka rahvajooksudel.

Mitmed märgid näitavad, et Sevruki veri pulbitseb lapselapselapse soontes. Erinevalt vanavanaemast nakatus Kätlin Sepp spordipisikuga juba maast madalast. Viieaastaselt ujuma õppinud piiga harrastas ka tantsimist, kuid jäi lemmikalale truuks.

Ei taha kodus paksuks minna

Veelgi põhimõttelisema otsuse langetas Kätlin Sepp ligi poolteist aastat tagasi, kui oli edukalt kokku puutunud modellitööga. Aktsiaseltsi Tallinna Vesi aastaraamatusse tehtud fotodel poseerimine kujunes põnevaks kogemuseks.

Paljud Kätlin Sepa eakaaslased on modellikarjääri huvides valmis kõikvõimalikeks ohverdusteks, paraku kustub nende lootus säraküünla kombel. Aga 181 sentimeetri pikkune tallinlanna pääsenuks modellimaailma suurema vaevata.

Ometi kõlas Kätlin Sepa otsus nagu aamen kirikus. "Kunagi mõtlesin minna mõnda agentuuri," tõdeb ta. "Mu treeningukaaslane on nii ujuja kui ka modell, minul ei jätku mõlemaks tööks aega. Ja sport on tähtsam."

Samas tähendab tippujumine kõike muud kui lusti ja lillepidu. Arengu nimel peab Kätlin Sepp sagedamini enne kooli vette hüppama. Tema päev on väga täpselt paika pandud. Pärast tunde sõidutab Triin Sepp tütre TOPi ujumisklubisse treenima, isa Ilmo toob harjutamise järel koju.

Õhtul ootavad Kätlin Seppa koolitööd. Lisaks õpib ta kaheksandat aastat prantsuse keelt. "Olen mõelnud, et kui mul oleks rohkem vaba aega, siis ei teakski, mida teha," ütleb Kätlin Sepp muigamisi. "Istuksin televiisori ees, sööksin krõpse, ja läheksin paksuks."

Nali naljaks. Kätlin Sepaga vesteldes selgub kiiresti, et koolis parimate õpilaste hulka kuuluv kuldkala oskab spordist rääkida asjalikumalt kui mõnigi pikka aega elukutselise leiba maitsnud atleet.

MMil toimus oluline murrang

Kätlin Sepa kinnitusel tekkis oluline murrang aprillis Manchesteris lühiraja MMil. Ehkki esimest korda täiskasvanute tiitlivõistlusel osalenud koondise pesamuna uuendas 100 m seliliujumises Eesti juunioride rekordit, kogunes tal piisavalt palju mõtlemisainet.

Maailmas nopivad Kätlin Sepa vanused imelapsed olümpiamedaleid. Ka taanlanna Pernille Nielsen, kellega eestlanna sõbrunes põhjamaade noorte meistrivõistlustel ja suhtleb MSNi vahendusel, läheb Pekingi olümpiamängudele.

"Maailmameistrivõistlustel jõudsin järeldusele, et pean hakkama tunduvalt rohkem treenima," kinnitab 15aastane Kätlin Sepp. "Tuleb vähemalt üritada. Muidu ei saa ma iial teada, milleks võimeline olen."

Seni kuus-seitse korda nädalas treeninud Kätlin Sepp kavatseb koormuse tõsta kaheksa-üheksa harjutamiskorrani. "Nüüd lubab tunniplaan ka hommikuti paremini ujumas käia," märgib ta.

Kiidab treener Heidi Kaasikut

"Ma ei ole küll ühtegi treeningut vahele jätnud, kuid alati saab korralikumalt harjutada," jätkab Kätlin Sepp. "Varem täitsin lihtsalt plaani. Paraku ei mõelnud, mida täpselt tegema peaks."

Kvaliteetse töö vilju loodab Kätlin Sepp maitsta 8.–13. juulini Mehhikos noorte MMil. "Seni pole ma pikal rajal hästi esinenud, Mehhikos tahan ikka eelujumisest edasi pääseda," sõnab ta.

Kätlin Seppa tiivustab koostöö Heidi Kaasikuga. "Heidi on väga hea treener – aitab neid, kes soovivad harjutada. Ta ei poolda sundimist. Igaüks peab ise tahtma tugevaks saada. Mulle ütles, et kõik on võimalik," nendib piiga.

Noorsportlase mõttemaailma muutumist peegeldab ka tõsiasi, et ta suudab olulist ebaolulisest eristada. Triin Sepa sõnul kippus tütar veel eelmisel aastal mossitama, kui isa ei lubanud ratsutama minna.

"Ratsutamine on mu hobi," tõdeb Kätlin Sepp. "Sel suvel lähen ratsutama alles pärast noorte MMi. Ees on tähtsad võistlused, ei tohi riskeerida. Ratsutades võib õnnelikult kukkuda, aga ka luid murda."

Pelgab väga suuri muskleid

Kätlin Sepp oskab näha ka medali teist külge. "MMil olid mõnel naisel musklid sama võimsad nagu meestel. Selliseks ma muutuda ei taha. Õnneks seliliujujad nii suureks ei lähe. Hea näide on Eesti rekordite omanik Berit Aljand."

Maailmameistrivõistluste järel tabas Kätlin Sepp end mõttelt, et pärast gümnaasiumi lõpetamist võiks õpinguid ja treenimist jätkata välismaal. "Siiani oli USAsse minek minu jaoks välistatud, enam mitte. Kaalumisele võivad tulla ka Austraalia ja Prantsusmaa. Samas on neli aastat aega, kõik võib muutuda."

Aga üks on kindel – 2012. aasta olümpiale pürgivat Kätlin Seppa ootab ränk töörügamine. Tema isa osutab, et järgmise pika raja MMi B-norm on tugevam kui Eesti rekord. "Kätlinil peaks varu olema, Heidi on teda juhendanud tasa ja targu," rõhutab Ilmo Sepp.

Isa käe kõrval stardipukile

Tütart esimesele treeningule saates ei osanud Triin ja Ilmo Sepp sündmuste sellist käiku parima tahtmise korralgi ette näha. "Kui Kätlin oli üheksa-aastane, pidi Ilmo ta käe kõrval stardipukini viima," meenutab Triin Sepp. "Toona mõtlesin, et Kätlinist õiget võistlejat ei saa."

Praegu säilitab Kätlin Sepp tippurühkijale vajaliku külma närvi. Ent tema ema tunneb, kuidas vererõhk tütre etteaste lähenedes kohinal tõuseb. "Minu vanemad küsisid kord: issand, keda te Kätlinist teete?" nendib Triin Sepp. "Vastasin: meie ei tee midagi – ta ise sammub!"

Kätlin Sepp

Sündinud: 8. august 1992

Pikkus: 1.81, kaal 66 kg

Eesti juunioride rekordid (25 m ujula): 100 m seliliujumises 1.03,27 ja 200 m seliliujumises 2.18,08

Õpib: Gustav Adolfi gümnaasiumis.

Treenib: TOPi klubis Heidi Kaasiku juhendamisel.

Tal on kaks nooremat õde.