TEHNIKASAJAND: Modellide seljas on sprinteritele mõeldud riidekomplekt, kus varrukad ja põlvikud peaksid teoorias aitama vähendada tuuletakistust. Foto: Siim Semiskar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
6. juuni 2008, 00:00

Eesti olümpiariided: ultramoodsad ja seksikad (27)

Tuuletakistust vähendavad ja 100 meetri ajast väidetavalt kaks sajandikku kärpivad materjalid, kosmosetehnoloogia abil välja töötatud ketsid, paljastavad lõiked – need on märksõnad eile esitletud Eesti sportlaste olümpiariietusest.

Viru Keskuses asuvas MyFitness keskuses demonstreeris olümpiakoondise rõivasponsor Nike kergejõustiklaste, tennisistide ja sõudjate võistlusriietust. Sealhulgas sprinterite tuuletakistust vähendavatest materjalidest tehtud kombinesooni, Pekingi leitsakus ekstrajahutust pakkuvaid materjale ning kosmoselaevade varustusest pärit vahutehnoloogiaga tehtud kergeid jalatseid.

Riideid demonstreerinud modellide järel lavale tulnud olümpialootus Gerd Kanter rääkis tehnoloogiajuttude vahele siiski loo, mis näitas ilmekalt – tähtsam kui vorm on mees seal sees.

"See võis olla aastal 1998-99, kui Viru tänava otsas asus veel Nike’ pood. Heitsin tol ajal veel tavalistes hiina ketsides ja käisin seal poes õiged heitesusse uudistamas. Kui need lõpuks endale sain, mõtlesin, et heidan kohe viis meetrit kaugemale, aga esimeses trennis ei olnud see asi sugugi nii. Hoopis tasakaalu hoidmise ja kiiruse kontrollimisega oli tõsiseid raskusi."

Vähemalt varustuse poolest, uskus Kanter, on tal peakonkurentide Virgilijus Alekna ja Ehsan Hadadi olümpial eelis. "Leedukatel on olümpial mingi Tuta, Hadadi riietest ma ei tea midagi. Nii et selles mõttes olen neist ees," tõdes ta. Tavavõistlustel kannavad kõik kolm kettaässa just Nike’ varustust.

Kanter sai eilsel olümpiarõivaste esitlusel kahekordse olümpiavõitja Erika Salumäe seljas näha ka dressi, mille sarnast kannab ta ise Pekingi olümpial medalivõidu korral autasustamisel.

Sinine, ülevalt valge servaga dressipluus, õlal Eesti lipp ja seljal kiri Estonia, valged püksid, valged jalatsid – Kanter leidis medalikostüümi igati pasliku. "Värvid on väga ilusad. Oleks ju meeldiv, kui ei peaks nii ilusat dressi ainult kodus kandma, vaid ikka ettenähtud kohas ehk medalitseremoonial," muigas ta lootusrikkalt.

Souli ja Barcelona olümpial jalgratturite trekisõidu sprindis kuldmedali võitnud Salumäe pidas medalidressi nii kenaks, et oli täiesti veendunud, et selles õnnestub mõnd eestlast ka Pekingis autasustamisel näha.

"Väga hea tunne on selles dressis, ainult medalit pole veel. Aga selle vormi juurde see kindlasti tuleb," leidis ta.