MAAILMA KIIREIM SOHVER: Lewis Hamilton tõusis noorima vormelipiloodina maailmameistriks. Kas ta peaks Suurbritannia lipu tallele panema, sest seda on järgneval kuuel-seitsmel-kaheksal aastal veel vaja lehvitada? Foto: AP/Scanpix
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
3. november 2008, 00:00
Vaata galeriid võiduhetkedest!

Algas Lewis Hamiltoni ajastu (52)

Vaid taevas teab, mitu vormel 1 maailmameistritiitlit võib Lewis Hamilton siitpeale, pärast esimest, veel võita. Seitsmekordne tšempion Mi-chael Schumacher arvab, et tumedanahaline britt, kõigi aegade andekaim vormelipiloot, võib lüüa kõik ta rekordid.

Unustage Ayrton Senna ja Michael Schumacher, uus täht on sündinud.

Hamilton on juba teinud ajalugu, ta on kõigi aegade noorim F1 maailmameister. Tumedanahaline britt pole tiitlit saanud kingitusena, vaid on selle ausa tööga välja teeninud. Kaks hooaega järjest on ta vormelitsirkused domineerinud ja vaid saatuse tahe – kui mitte arvestada vandenõuteooriaid – röövis temalt mullu meistritiitli.

Ei Senna ega Schumacher küündinud nooruspõlves Hamiltoni saavutusteni. Vaid üks võidusõitja on Hamiltonile lisaks tulnud oma teisel F1 hooajal maailmameistriks – Jacques Villeneuve. Ent kollanokaks ei saanud kanadalast, IndyCari toonast tšempionit, kindlasti pidada.

Murdis ukse maha

Hamilton ei hiilinud vormel 1 uksest sisse, vaid murdis ukse maha. Meenutagem eelmist aastat: uustulnuk Hamilton versus kahekordne maailmameister Fernando Alonso. Üks tiim, võrdsed masinad, ja kollanokk oli kiirem. Alonso, eilseni noorima maailmameistri tiitlit kandnu, vaeseke, ei suutnud häbi taluda ja hädaldas, et McLaren, briti tiim, pöörab Hamiltonile suuremat tähelepanu.

Mullu arvustasid paljud asjatundjad enne hooaja algust McLarenit, kes lubab noore Hamiltoni ässade vahele sõeluma. Arvati, et noormees peaks aastakse teste nühkima ja arenema. Nüüd teatavad needsamad spetsialistid, et Hamilton on oma ajast ees ja leiavad tuhat põhjust, miks britt kõigi loodusseaduste vastaselt meistriks tõusis.

Endised vormeliässad, praktikud, ei näe aga Hamiltoni äkktõusus midagi üllatavat. "Ta on parim noor võidusõitja, keda mu silmad üle pika aja näinud," kinnitas Stirlin Moss. "Tema külmaverelisus, ja kuidas ta autot kontrolli all hoiab... See on muljetavaldav."

Möödub Schumacherist?

"Igal ajastul on oma särav staar, täna algas Hamiltoni ajastu," kinnitas tosin aastat tagasi tšempioniks kroonitud Damon Hill. "Ta on midagi erilist – harukordselt andekas, kuid lisaks sellele suudab kiiresti õppida. Pole võimalik võrrelda mullust Hamiltoni praeguse Hamiltoniga. Praegune on tunduvalt tugevam nii võimult kui vaimult. Teda ründasid ajakirjandus, konkurendid, fännid, kuid ta vaid naeris selle peale. Ning vaadake Hamiltoni kui võidusõitjat – ta on eksimatu ka kõige pingelisemas olukorras."

Kaalukaima sõna ütleb seni kõigi aegade parima võidusõitja tiitlit kandev Schumacher: "Loomulikult võib Hamilton võita seitse meistritiitlit. Keegi ei arvanud, isegi mina mitte, et löön kunagi viis korda tšempioniks kroonitud Juan Manuel Fangio saavutuse. Aga ma lõin. Rekordid ongi selleks, et neid purustada."

Teod räägivad rohkem kui sõnad, kinnitab Schumacher ja palub mõelda sellele, millega Hamilton on kahe aasta jooksul hakkama saanud. Mullu alistas ta tiitlikaitsja Alonso, tänavu võitis meistritiitli...

Kes Hamiltoni alistaks?

Seni on Hamilton siiski veel lihtsurelik. Tänavu Bahreinis tegi ta auto käivitamisel lapsiku vea ja jäi punktidest ilma, Kanadas kihutas boksist väljasõidul peatunud Kimi Räikkönenile tagant sisse ja katkestas. Ent mis juhtub, kui Hamilton kogenuks ja täiskasvanuks saab? Kes suudab ta alistada?