PALVE: Kas Andres Oper palub paremat koondiseõnne või peaministri erruminekut? Foto: Marianne Loorents
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
27. november 2008, 00:00

Raio Piiroja Operi poliitikalembusest: "Tegelgu igaüks ikka oma tööga." (49)

"Ma ei mõista teda," ei salga Eesti jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja, kuuldes, et Andres Oper nõuab peaminister Andrus Ansipi erruminekut. Tähtründaja poliitikategevust taunib ka alajuht Aivar Pohlak, peatreener Tarmo Rüütli üritab pigem mõista.

Kahe aasta eest Keskerakonda astunud ja parteile 1,5 miljoni kroonise annetuse teinud Andres Oper ründab Kesknädalas jõuliselt peaminister Andrus Ansipit. Ta kirjutab, et korralik mees peab sõna pidama ja mitte jama ajama ning end ametikohalt taandama.

Eesti vutimeeskonna kõigi aegade suurima väravaküti avaldus vallandas netikülgedel elava arutelu. Õhtuleht uuris koondisega seotud inimeste arvamust.

Piiroja: mõistab hukka

"No ma ei tea, mul on asjast selge arvamus: igaüks tegelgu ikka oma tööga. Ma ei mõista teda," ei tõtta Eesti kolme viimase aasta parim jalgpallur ja koondise kapten Raio Piiroja meeskonnakaaslast kaitsma. "Pealegi pole ma mingi Keskerakonna fänn ja pooldan pigem peaministrit."

Küsimusele, kas mängijad Operi poliitikateemat ka isekeskis arutavad, vastas

Piiroja: "Eks me nori ta kallal natuke ikka! Aga eelkõige teeb see meile nalja."

Rüütli: ei lähe leili

"Kes teeb, sel juhtub... Tema võtab natuke rohkem ette kui mõni teine," alustab peatreener Tarmo Rüütli hinnangu andmist. "Mis teha, kui kool ta ette teatud kohustused seab. Vahel on võib-olla lihtsalt vaja sõna võtta. Nii see kompott sünnibki.

Tean natuke telgitaguseid, saan asja sisust aru ega hakka vormi kallal väga norima. Minu meelest pole ta teinud midagi liiga halba. Ma ei lähe sellest ülemäära leili," tunnistab Rüütli. "Vabas maailmas on arvamusavaldused lubatud. Iseasi, palju tema nime ära kasutatakse."

Pohlak: mõistab hukka

EJLi president Aivar Pohlak läheb see-eest küll leili. Ta toonitab esmalt, et alaliit pole Operi seisukohavõtuga kuidagi seotud.

"Kuna meie oleme ainult halbade kogemuste järel end poliitikast ja poliitikutest selgelt distantseerinud, peavad paraku olema apoliitilised ka kõik meie alalülid, ka koondise mängijad," märgib Pohlak.

Ta ei jäta kahtlust: Operit kasutatakse lihtsalt ära. "See avaldus tõestab veelkord, et tema nime all tegutsev seltskond ei hooli Andresest kui inimesest põrmugi."

Pohlak ütleb, et ei taha arutleda, kas jõuline poliitikasse sekkumine avaldab mõju Operi mängijakarjäärile. "Aga ma pelgan, et sellistele avaldustele allakirjutamisega ehitab ta lõpuks ise seina enda, jalgpalli ja koondise vahele."

Pohlak leiab kategooriliselt, et maailmavaate ja elu edasiviimisega pole Operi artiklis midagi ühist. "Poliitika on vaid võitlus üksteise vastu. Selle asemel, et üheskoos oma riiki üles ehitada, on meid õpetatud üksteist ainult ründama," muretseb ta ja sõnastab vutijuhtide soovi:

"Püüame täita Eesti ühiskonna ja rahva liitja ning positiivse liidri rolli. Aga see tähendab, et taolised avaldused ei lähe meie nägemusega maailmaparandamisest kuidagi kokku."