SALTOAUT: 17aastase brasiillanna Leah Fortune’i stiilinäide. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
9. detsember 2008, 00:00
Video!

Saltoaut on tagasi! (19)

"Brasiillased polnud kunagi varem midagi sellist näinud ja läksid vaimustusest hulluks," meenutab 17aastane Leah Fortune mängu, kus ta tutvustas sambamaa vutifännidele eestlase Risto Kallaste kingitust maailma jalg-pallile – saltoauti.

Mis on kõige kuulsam asi Eesti jalgpallis? Asi, mida teatakse tõesti Euroopa igas nurgas? Mart Poom isiklikult ega tema peaga löödud värav Derby County’le ei ole õige vastus. Andres Operi Lillekülas Hollandile löödud iluvärav samuti mitte. 2:1 võitu Venemaa üle ei mäleta ega pea oluliseks peale meie endi ja venelaste samuti mitte keegi.

Ometi on üks Eesti jalgpallur suutnud maailma populaarseima spordiala ajalugu rikastada ühe asjaga, mida hoolimata ligi 15aastasest varjusurmast teatakse Rootsis ja Taanis, eriti hästi Itaalias ning usutavasti on sellest kuulnud ka Hispaania mägikülas elav poolpime vanamutt.

Jah, tõepoolest, see on Risto Kallaste saltoaut.

Itaalia superstaarid vaatasid ammuli sui

Kuulsust hakkas imeline viskemoodus koguma, kui Kallaste kasutas saltoauti MM-valikmängus Itaaliaga, kus elavad legendid eesotsas Roberto Baggio ja Franco Baresiga pikkade juustega eestlase imevigurit ammuli sui vahtima jäid.

"Tegin ühe korra ära ja muidugi oli see kõigile suur üllatus. Kui aga teist korda saltoga viskasin, määras kohtunik valeaudi," meenutab Kallaste Triestes toimunud mängu. Kui hiljem Itaaliaga juba Tallinnas kohtuti, teadsid nimekad vastased saltoaute oodata ja ka kohtunikud ei leidnud neis midagi määrustevastast. Kaua pidu aga ei kestnud – kohtunikele anti käsk saltoaudid ära keelata.

Paistab, et 17aastane USAs sündinud ja üles kasvanud, ent jalgpallis oma sünnimaad Brasiiliat esindada otsustanud Leah Fortune on suutnud aga vilemehed ja -naised ära veenda, et saltoaut on lahe ja seda peaks ikkagi lubama.

Kas Leah’ile tehakse erand, sest ta on naine?

Igatahes pühapäeval Tšiilis lõppenud naiste U20 MM-finaalturniiril kasutas Leah saltoauti kõigis Brasiilia neljas mängus vägagi edukalt ja keegi isegi ei iitsatanud, nagu tegeleks ta millegi keelatuga. "Üllatav, et saltoaut läbi lasti," märgib Eesti Jalgpalli Liidu peakohtuniku Uno Tutk.

Äkki on põhjuseks asjaolu, et 17aastane saltoauti viskav tütarlaps on naiste jalgpalli jaoks superhea reklaam? "Hea küsimus, mida mõnelt UEFA kohtunike komitee liikmelt uurida," muigab Tutk ja selgitab seejärel, miks Euroopas saltoaudi viskamine ära keelati.

"Leiti, et see jääb jalgpalli klassikalisest käsitlusest väljapoole. Tegu on trikitamisega. Samamoodi ei ole reeglitega keelatud nurgalöögi ajal karistusalas kellelegi n-ö päti tegemine, kuid läbi seda ometi ei lubata, vaid fikseeritakse ebasportlik käitumine ja määratakse vastase kasuks vabalöök," räägib Tutk.

Kallaste meelest võiks aga saltoauti siiski lubada: "Mida ta paha teeb? Iga spordiala on ju veidi ka šõu ja ega saltoauti niikuinii üleliia palju ei kasutataks."